1. november 2010

Lederartikkel: Trenger du forsikring?

Skrevet av 

Vi har i denne utgaven en reportasje om en nordmann som trodde han var dekket for operasjoner gjennom sitt frivillige medlemskap i NAV. Det viste seg at han ikke var dekket, og han er nå i tillegg til å være syk også blitt fattig. En drømmetilværelse som pensjonist i Thailand ble til et mareritt med bekymringer over sykdom og frustrasjon over kommunikasjon med ansatte i NAV som snakker dårlig norsk.

Den norske velferdsstaten har i sin dumsnillhet gjort nordmenn en stor bjørnetjeneste: De har lullet oss inn i en trygghetsfølelse som sier at Staten vil ta seg av oss uansett hva som skjer med oss. Det blir stadig klarere at dette ikke er tilfelle. Vi må nok ta ansvaret selv.

Både ambassaden og NAV anbefaler å ha privat forsikring i tillegg til frivillig medlemskap i NAV. Men er dette en god anbefaling for deg?

Hvis du tror det er en mulighet for at du vil vende tilbake til Norge, bør du vurdere frivillig NAV-medlemskap. Da mister du ingen rettigheter mens du bor i utlandet. Hvis du ikke har planer om å flytte tilbake, og heller ikke liker tanken på lange ventetider på operasjon i Norge, kan du vurdere å droppe medlemskapet. Men noen vil fortsatt ha det, som en siste sikkerhet.

Og en fordel med NAV-forsikringen er at premien holder seg konstant, i motsetning til hos et privat forsikringsselskap, hvor premien stiger eksponensielt ettersom du eldes. Mer om dette nederst.

En annen mulighet er å sette av penger på din egen konto til helseformål.

Det høres kanskje sprøtt ut - å ikke være forsikret. Men hvis du tar deg litt tid til å tenke over utgifter og risiko blir det fort et reelt alternativ. Hvorvidt du skal ha forsikring avhenger av din livsfilosofi. Forsikring er gambling - det eneste som er sikkert er at folk i snitt betaler inn mer enn de får tilbake.

For forsikring er farlige saker - mange har oppdaget at de likevel ikke var dekket når uhellet er ute. Private forsikringsselskaper har en mengde unntak i sine poliser. Hvis du blir rammet av lyn, flom, tsunami etc. er du ikke dekket. Hvis du har et uhell under påvirkning av alkohol er du ikke dekket.

[ annonse ]

Hvis du får en sykdom som du har hatt tidligere, før du tegnet polisen, er du ikke dekket. Og så videre.

Så er det ikke da smartere å sette den årlige forsikringspremien på en egen konto, istedenfor å sende den til forsikringsselskapet? Svaret er ja. I snitt, vel og merke. Men hva som gjelder for deg må du finne ut av selv.

Som nevnt stiger premien eksponensielt ettersom du eldes. Forsikringsselskapet Bupa, som refereres i dagens utgave, oppgir ikke en gang premien for de over 65 år, men da vi spurte fikk vi vite at den stiger ca. 10 prosent pr år. Det vil si at når du er 80 år så er premien på ganske nøyaktig 300.000 baht pr år i vårt eksempel på side 7. Det er 5000 kroner måneden. Har du råd til det?

Dag A. Ekeberg, redaktør

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge