[ annonse ]
2. april 2012

Asiatisk makrell under falsk flagg

Skrevet av 

En fabrikk tilhørende Zhangzhou Gangchang Canned Foods i Fujian er en av flere kinesiske produsenter av makrell på boks. Makrellen som nå markedsføres i Thailand kommer i en boks med bilde av makrell av familien ‘Scomber’, som er den makrellen vi nordboere er vandt til. Men innholdet i boksene dreier seg i de fleste tilfeller om indisk makrell, en fisk tilhørende familien ‘Restralliger’. Den er kjent som ‘Plaa tho’ på thai og selges steamet på markeder og på boks i supermarkeder.

Den avbildede makrellboksen selges blant annet på Tesco Lotus. Den er importert fra det Hongkongregistrerte selskapet Kingstar, et selskap kontrollert av det store kinesiske handelsselskapet Sinally Group Limited som har tilhold i Xiamen i Kina. Kingstar selger ikke bare hermetisk fisk, men også grønnsaker, frukt og mange andre produkter. På deres referanseliste over kunder står blant annet Spar, Eldorado, ICA og Blue Dragon, alle kjente kjeder og merkevarer i Norge. Blant kundene er store internasjonale butikkjeder som franske Carrefour og sveitiske Migros.

Kina var i fjor det nest største markedet for norsk makrell. Hele 56.946 tonn ble eksportert til Kina, bare overgått av Japan som kjøpte 74.815 tonn. Det aller meste av makrellen som eksporteres til Kina har tradisjonelt blitt foredlet og reeksportert til Japan.

[ annonse ]

Bokser på 425 gram med et nettoinnhold på 235 gram makrell tilbys til 35 baht. På boksene er innholdsdeklarasjon spesifisert som makrell i tomatsaus. De boksene vi sjekket inneholdt 5 eller 6 fisker uten hode, hale og innvoller. Med et nettoinnhold på 235 gram gir det en snittvekt på cirka 40 gram per fisk. Med andre ord er fiskens levende vekt godt under 100 gram.

(Thailands Tidende utgave 4/2012 - 1. april 2012)

Lest 1419 ganger

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Mest lest siste måned

Siste rubrikkannonser

Bangsare ved stranden
( / Leilighet selges)

Bangsare ved stranden

Enebolig i Cha am
( / Hus til salgs)

Enebolig i Cha am

Hus m/tropisk hage til salgs
( / Hus til salgs)

Hus m/tropisk hage til salgs

View Talay 5D – 86 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 5D – 86 kvm

View Talay 3A
( / Leilighet selges)

View Talay 3A

Interaktive oversikter