Lila Arntzen på tur i Lofoten Lila Arntzen på tur i Lofoten foto: privat
2. april 2012

Liker Norge - ikke dialektene

Skrevet av 

For Lila Arntzen (37) var det en stor overraskelse å oppdage at man i Norge kan snakke direkte med sjefen. Men hun har problemer med norsk tv, grunnet alle dialektene.

- Har du hatt opplevelser i Norge hvor du har tenkt at ‘nordmenn er jammen forskjellige fra thaier’?
- Jeg har opplevd at det norske samfunnet er veldig åpent, ikke minst næringslivet. Hvis jeg har behov for å snakke med sjefen kan jeg bare gå og snakke direkte til ham. I Thailand er det en lang prosedyre å få en prat med sjefen i bedriften du jobber.

- Hvis du kunne forandre én ting med norsk kultur, hva skulle det være?
- Jeg forstår at nordmenn er stolte av dialektene sine. Dialektene forteller hvor man er fra, og dette er viktig for dere. Hvis jeg kunne forandre én ting med norsk kultur må jeg være ærlig og si at jeg ville forandre språket i norske medier. Jeg synes at det er alt for mange dialekter i media. I norsk tv ville jeg velge enten bokmål eller nynorsk som alle kan forstå. Etter min mening er det viktig at tv kan ha en god kommunikasjon med mottaker, det betyr å ta hensyn til at mottaker forstår budskapet. Det gjør ikke jeg alltid, selv om jeg har gått på skole og lært norsk.

- Hva slags nettverk har du i Norge? Er du mest sammen med thaier eller nordmenn?
- Jeg har kontakt med thaier via forskjellige thailandske foreninger i Norge. I tillegg har jeg fått kontakt med thaier gjennom nettsamfunn for thaier i Norge. Der snakker vi om alt mulig - på thai, for eksempel om å lære norsk, ta førerkort, skaffe visum, få seg jobb, livet i Norge og hvordan vi kan tilpasse oss norsk samfunn og klima.
Jeg har noen venner fra Thailand som jeg liker å treffe. Jeg liker å søke thaier som har samme interesser som meg, for eksempel slalåm, fotografering, fjellturer, prating og selvfølgelig å spise thaimat sammen.
Jeg har norske venner fra TISIP fagskole i Trondheim, hvor jeg studerte IT-administrasjon. Jeg har også norske venner via sangkurs og yoga, samt en del venner jeg har fått via mannen min.

- Hvordan vil du beskrive det thailandske miljøet i Norge?
- Det thailandske miljøet i Norge blir større og større. De er flinke til å arrangere aktiviteter, samle seg og hjelpe hverandre. Vi samarbeider stort sett på frivillig basis. Jeg har savnet feiring av det thailandske nyttår - songkran, som jeg kaller ‘vannkrigen’. Men det er vel ikke så lett å ha vannkrig i Norge i april..

- Hva liker du best av norsk mat? Er det noe norsk mat du aldri kunne tenke deg å spise?
- Jeg liker best lutefisk med bacon og ertestuing. Pinnekjøtt og kokt torsk er godt. Typisk norsk mat som jeg ikke liker er poteter. Jeg har hørt at hvis man spiser mye poteter blir man dum...haha.

Fakta:
Navn: Lila Arntzen (37)
Siv.status: Gift, ingen barn
Bosted: Fredrikstad/Yasothon.
Yrke: Vikar i IT-avdelingen i Fredrikstad kommune

(Thailands Tidende utgave 4/2012 - 1. april 2012)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge