1. november 2010

Skatteoppklaring fra Khon Norway

Skrevet av 
Thailandske myndigheter har ingen planer om å begynne å skattlegge norske pensjonister, kan foreningen Khon Norway fortelle etter et møte med finansmyndighetene i Bangkok.

AV: DAG A. EKEBERG

Leder og nestleder i Khon Norway var i begynnelsen av oktober i Bangkok i et møte med thailandske myndigheters skatteetat, det såkalte Revenue Department. Khon Norway hadde to hovedpunkter på programmet, hvor norske myndigheter har skapt tvil, og styreleder Hans K. Trommestad kunne fortelle at det ble oppklaring på begge punkter:
For det første fikk de bekreftet at det er dokumentene Certificate of Residence og Statement of Acknowledgement of Foreign Income, som er de korrekte å bruke for å bevise bosted og skattemessig tilknytning for nordmenn i Thailand. For det andre fikk de ifølge Trommestad bekreftet at Thailand forholder seg til punkt 18 i skatteavtalen med Norge, som omhandler pensjon, og ikke punkt 23.3.e, som omhandler inntekt. Punkt 23.3.e gjelder derfor ikke for pensjonister bosatt i Thailand.

Thailand vil ikke skattlegge
Et annet punkt de fikk oppklart fra Revenue Department, var at månedlige pensjonsutbetalinger fra Norge er klassifisert som pensjon, som Thailand har rett til å beskatte. Hvis pensjon overføres som en samlesum en gang i året, er det ikke definert som skattbar pensjon. Et viktig punkt Trommestad og Martinsen fikk med seg fra møtet, var at thailandske myndigheter ikke har noen planer om å begynne med beskatning av utenlandske pensjonister. Kritiske stemmer har hevdet at Khon Norway har 'vekket en sovende bjørn', og at thaiene nå vil se sitt snitt til å begynne å beskatte nordmenn i Thailand. Dette er ifølge Trommestad altså ikke noe tema for Revenue Department.

Store fradragsmuligheter
Khon Norway planlegger å lage en oversikt over fradragsmuligheter for de nordmenn som vil gå over til å skatte til Thailand. Thailandsk skattelovgivning har store fradragsmuligheter. Medlem Ove Dahlen fra Cha-Am sier at man i visse tilfeller kan halvere sin opprinnelige skatt til Thailand på grunn av ulike fradrag. Det er for eksempel lønnsfradrag for skolepenger, forsørgeransvar for kone, barn og slektninger etc, og direkte skattefradrag for 25 prosent av kostnader til helseforsikring.

Møte på høyt hold
Det vil sannsynligvis bli arrangert et møte mellom Finansdepartementet i Norge og Revenue Department her. Trommestad sier at det ikke er berammet ennå, men han har fått signaler om at det vil skje før årsskiftet. - Dette møtet er det ekspedisjonssjef Odd Hengsle i Finansdepartementet som har bedt om. Han ønsker å få avklart forvirringen i Finansdepartementet hva angår Certificate of Residence og Statement of Acknowledgement of Foreign Income. Dette er to dokumenter som Finansdepartementet ikke aksepterer fra pensjonister bosatt i Thailand som dokumentasjon for skattemessig tilknytning til Thailand, sier Trommestad. - Den andre er uenighet mellom norske og thailandske skattemyndigheter gjelder artikkel 18 og 23.3.e i skatteavtalen.
For øvrig opplyser Khon Norways tidligere leder Oskar Jørgensen at han har hatt møter med stortingspolitikere fra Høyre og Frp. Disse har lovet å ta opp problemstillinger fra Khon Norway i spørsmål til finansministeren.

Aktiv forening
Hans K. Trommestad er den nye styrelederen i Khon Norway. Han sier at han vel måtte overtales litt før han tok jobben, men han angrer på ingen måte: - Dette er en morsom jobb, og veldig utfordrende. Det er mer å gjøre enn noen av oss i det nye styret hadde trodd. Han presiderte over styremøtet 12. oktober, med drøyt 30 fremmøtte på det nye møtestedet på Hotell Danmark i Soi White House på Jomtien. Foreningen har frivillighetssentral på dette stedet hver tirsdag fra 15.00 til 17.00. Da kan medlemmer komme med spørsmål og problemstillinger og man forsøker i fellesskap å finne svar.
Medlemsmøte arrangeres hver måned. 23. november holdes møtet i Cha-Am, som også har en kontingent med medlemmer. Medlemskap i foreningen koster 1000 baht pr år.
Khon Norway jobber for tiden med å bli bedre på markedsføring av foreningen og dens synspunkter. I så måte ser de seg om etter en erfaren markedsfører - en 'bilselger' som lederen uttrykte det, som kan være spydspiss for foreningen imot andre organisasjoner, ambassade, konsulat, sjømannskirken, og også mot myndigheter og media.

Den nye styrelederen:

Hans K. Trommestad jobbet i mesteparten av sitt yrkesaktive liv i fritidsbåtbransjen. De siste 25 år satt han som økonomidirektør i Brunswick Corp i Norge. Brunswick er den største aktøren innenfor båtmotorer og eier også mange båtfabrikker. Trommestad har vært seilbåtentusiast i 40 år med seiltur fra Oslo til Skottland og retur i egen båt som toppen på merittlisten. Han begynte å spille golf som 65-åring, og har stor glede av dette når han nå bor i Thailand.

Forening vil favne vidt

Khon Norway ble etablert høsten 2008. Årsaken var ifølge foreningen selv at flere så behovet for en forening som favnet mer enn bare pensjonistsaker og trygdedes rettigheter til norske myndigheter. De ønsker også å være en pådriver bl.a. med hensyn til skatter, norskundervisning og flerkulturelle utfordringer for norske som bor i Thailand.

(Pattaya Tidende utgave 11/2010 - 1. november 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge