Tøff Vi Menn-journalist lader batteriene i Pattaya
1. oktober 2010

Tøff Vi Menn-journalist lader batteriene i Pattaya

Skrevet av 
Yan Friis, skarpskodd journalist i Vi Menn, har skrevet mang en artikkel om Thailand. Saken om Nordic-områdene i Pattaya var den vanskeligste.

TEKST OG FOTO: HELGE HEYERDAHL

Mange nordmenn i Thailand husker forsiden på Vi Menn utgave 50 rett før jul i fjor. Her startet Yan Friis (58) føljetongen om den brutale kampen om Nordic-området i Pattaya. I to omfattende artikler satte han et grundig søkelys på denne konflikten som har opptatt så mange Pattaya-beboere. Vi spurte Friis om hvilken sak som var den mest kompliserte saken han hadde hatt fra Thailand, og svaret var klart:
- Den mest komplisert er saken om Nordic. Der var det veldig mye dokumentasjon å manøvrere i. Det er viktig å holde fokus på det du har valgt å fortelle, og ikke la deg avspore. Mulighetene for avsporing var utallige da saken har så mange lag.
- Hvilken sak skulle du ønske du kunne slette fra arkivene?
- Egentlig har jeg ingen problemer med noe av det jeg har skrevet fra Thailand. Temavariasjonen er stor og spennende, og jeg jobber alltid grundig med det jeg skriver.
- Hva er interessante saker for Vi Menn fra Thailand?
- Opplevelsesrelaterte saker er alltid interessant, vel og merke hvis de er litt annerledes enn det du får servert i brosjyrene. Selvopplevde ting, med gode bilder. Nordmenn bør spille en rolle i sakene man lager, det hever leserinteressen med en gang. Krimsaker som involverer nordmenn er veldig bra.

Kritiserer nordmenn
Jobben som journalist i Vi Menn bringer Yan Friis jevnlig til Thailand. Han har til og med vært mottaker av utmerkelsen 'Friends of Thailand', tildelt av Tourism Authority of Thailand, for noen av sine artikler herfra, som jo ikke er en udelt ære for en 'ekte' journalist. Men når det gjelder en del av de norske turistene som reiser til Thailand, har han få utmerkelser og hedersord å dele ut:
- Når jeg ser nordmenn her som sitter på en barkrakk hele ferien... jeg skjønner dem ikke. Jeg skjønner at det er godt å sitte på en barkrakk, men å reise helt hit bare for å gjøre det? Hva du går glipp av ved å sitte på en barkrakk i en uke, en måned… dette landet er jo fullt av fantastiske opplevelser. Jeg synes folk skulle skamme seg. Rett og slett skamme seg!

Thailand midt på treet
- Hvordan scorer thailandsaker hos fokusgruppen i Vi Menn?
- Thailandsakene scorer midt på treet. Leserne foretrekker norske saker fra Norge. Selv om mange nordmenn reiser til Thailand hvert år utgjør de et klart mindretall av befolkningen. Ergo blir Thailand litt fjernt, akkurat som andre land langt unna. En norsk vinkling hjelper.
- Hva er den morsomste saken du har dekket?
- Mine morsomste saker har vært bilreportasjene - både offroadarrangementer og egne planlagte reiser i nord, nordøst og syd. Det er alltid spennende å møte Thailand utenfor allfarvei.

Liker ikke tabloide sex-saker
- Hva er drømmesaken?
- Drømmesaken er feature-versjonen av road movies. Å være på veien, å oppleve, få rytmen og fascinasjonen igang, og la dette gjenspeiles i tekst og bilde. Er også glad i å skildre den såkalte sexturismen fra andre vinkler enn de tradisjonelle tabloide vinklingene. Jeg har stor respekt for disse kvinnene. Ikke er jeg glad i den endimensjonale tabloide beskrivelsen av sexturisten heller. Er veldig fornøyd med en artikkel jeg skrev for noen år siden hvor jeg ikke blandet meg inn i teksten i det hele tatt, men lot barjentene snakke. Tror den het ¨'Hvorfor er hvite menn så rare?'

Hardbarket uten moped
Man skulle kanskje tro Yan Friis er en hardbarket mann, etter å ha dekket saker fra Thailand om alt fra kriminalitet og geriljaer til tsunamiofre og AIDS-arbeide. Men når vi møter ham på Sjømannskirken, og skal reise til huset hans på Jomtien, kommer en ganske annen side frem når vi tilbyr skyss bakpå motorsykkelen.
- Nei, ellers takk. Når det gjelder å kjøre her nede så gjør jeg ikke det på egen hånd. Motorsykler holder jeg meg unna både som sjåfør og passasjer. For meg er det bahtbuss som gjelder i Pattaya, og når jeg skal reise rundt i Thailand leier jeg alltid bil med sjåfør. Vel fremme på Jomtien får vi en omvisning i den romslige eneboligen familien eier i et rolig villaområde. På tross av fristende boligtilbud i drømmeprosjekter som ikke har blitt til mer enn - nettopp drømmeprosjekter, har Friis gått klar av å tape penger på eiendomsinvestering.
- De som kjenner meg vil nok si at jeg ikke er en person man skal be om økonomitips fra, men når det gjelder boligkjøp har det gått veldig bra. Men skal man kjøpe her nede så er det viktig at man har noen man kan stole på, siden man ikke kan eie eiendommen direkte. Vi har heldigvis det, så om man ikke føler man har det, så vil jeg anbefale folk som vil bo her å leie isteden, enkelt og sikkert.

Startet med fengslet nordmann
En nordmanns problemer med politiet førte Friis ut på sin første reise til landet som han nå ønsker å tilbringe sin pensjonisttilværelse i:
- En nordmann satt i fengsel i Bangkok for mopedtyveri. Han hadde fått 19 måneders dom og sonet den første tiden under ubeskrivelige forhold. Han skrev til meg i Vi Menn, og jeg tok saken. Det var i januar 1997. Det ble min første tur til Thailand, og jeg gledet meg egentlig ikke. Men på turen ble jeg kjent med en del fastboende nordmenn, lurte meg med på et møte i Nordmannsforbundet, og så ble jeg etter hvert frelst.
- Hvordan er ditt forhold til Thailand, i korte trekk?
- Det er et slags reservefedreland. Et sted å falle tilbake på når jeg blir gammel og grå. Jeg elsker thaienes mangel på utagerende væremåter, og ikke minst deres varme overflate.

Fascinert av thaiene
- Hva fascinerer deg mest med thaiene?
- Deres evne til omstilling. Deres enorme styrke. Mange lever i en hverdag og virkelighet som jeg tror de fleste nordmenn ville løpt skrikende fra. Da tenker jeg selvfølgelig på de som jobber på rismarkene og andre fattige folk.
- Hva gjør deg mest sint her nede?
- Nordmenn. Denne typen ser du ikke så tydelig i Norge, der utgjør de et veldig lite mindretall. De beveger seg ikke rundt med den minen og på den måten og med den samme store selvfølgen som de gjør her nede. Men her synes de så godt for det er så mange av dem. Og det irriterer meg. - Har noen av sakene dine sørget for oppklaring av krimgåter eller lignende?
- Ja, VG kjørte en føljetong på en nordmann som var forsvunnet i Thailand, angivelig ranet og myrdet. De kjørte til og med sladdede fotografier av de skyldige. Ren Hardyguttene-fantasering. Jeg fant nordmannen på Koh Chang etter å ha tatt et par telefoner, og han kom til Bangkok for å møte meg. Han ante ikke engang at han var savnet. Samtidig hadde VGs mann meldt fra at han var på sporet og hadde reist til Koh Samui. En utrolig sak.

5 KJAPPE:

1. Favorittsted i Thailand: Bangkok.
2. Favorittrett: Liker godt en fisk som er tilberedt på en måte som gjør at den er helt smuldrete. Chili er jeg dårlig på.
3. Beste vestlige Pattaya-avis: Pattaya Mail. Den har en ordentlig redaksjon med seriøse journalister. Ingen av de andre avisene er reelle utfordrere, de har ikke engang ordentlige artikler.
4. Favorittgjøremål i Thailand: Reise rundt i nord eller nordøst.
5. Antall reiser: Tror jeg har passert 100 innreiser.

5 SPØRSMÅL:

1. Hva betyr ordet 'karaokethai'? Aner ikke. (Svar: Thailandsk språk skrevet med latinsk alfabet. Vanlig på karaokevideoer.)
2. Hvilken dato faller morsdag på hvert år? På dronningens fødselsdag 12. august (korrekt)
3. Prosentandel buddhister i Thailand? Ca. 95. Tror de kristne utgjør under 1% og muslimene drøyt 4% (korrekt)
4. Navn på konge som avskaffet slaveriet, bygget jernbane og sykehus? Kong Chulalongkorn (korrekt)
5. Navn på tre thailandske musikkstjerner? Sek Loso, Bird Thongchai og Siriporn Umpaipong (korrekt)

Yan Reidar Friis:

Alder: 58, nybakt far
Yrke: Reportasjesjef/journalist, humorist og forfatter
Bosted: Oslo/Jomtien

(Pattaya Tidende utgave 10/2010 - 1. oktober 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge