1. september 2010

Svensk tv kan forsvinne fra Asia

Skrevet av 
Kabelselskaper i Pattaya kan ødelegge for mange:

Pattaya-området er et av de største markedene i Asia for skandinavisk tv. Men kabelselskaper her sender SVT World uten å betale lisens, og det kan bli tungen på vektskålen.

AV: DAG A. EKEBERG

Siden juni i fjor har Banglamung Cable TV og Thipmanee Cable i Pattaya sendt den svenske statskanalen SVT World til sine abonnenter. Det eneste problemet er at de ikke betaler lisens. Banglamung Cable er et av to store selskaper i Pattaya-området. Det andre store selskapet er Sophon Cable, som ikke viser kanalen. Sistnevnte dekker grovt sett bykjernen i Pattaya samt Jomtien Beach, og har altså mange hoteller og leilighetsbygg som kunder. Men Banglamung Cable dekker Naklua samt de store områdene i innlandet øst for bykjernen, og det er mange fastboende skandinaver som har valgt å bosette seg nettopp i disse områdene. Et relativt nystartet firma, Thipmanee Cable, viser ifølge SVT også kanalen gratis. Dette firmaet konkurrerer med Banglamung Cable i de samme geografiske områdene.
Ifølge SVT Worlds statutter er de pålagt å ha en drift som går med overskudd, og det begynner å spøke for kanalens fremtid i Asia, ifølge kanalsjef Riffa Hänninen: - Vi har tapt abonnenter i Pattaya-området pga. disse sendingene, og hvis nedgangen fortsetter kan vi i lengden ikke forsvare satellittkostnadene, og da forsvinner SVT World fra hele Asia, sier Hänninen.

Utbredt misforståelse
Hänninen sier at det er en utbredt misforståelse at hvis SVT Worlds satellittsendinger opphører kan man fortsatt se kanalen på kabel-tv. Det stemmer ikke, siden kabelselskapene henter sendingene sine nettopp fra de samme satellitter, men altså uten å betale for seg. Sveriges Televisions juridiske avdeling henvendte seg tidligere i år til Thailand Cable TV Association (TCTA) i sakens anledning.
Kanalsjef Hänninen kan fortelle at de ikke fikk noe svar på henvendelsen, ikke en gang en bekreftelse på at den er mottatt. Hänninen er ikke sikker på om henvendelsen har nådd frem til rette vedkommende. Hun sender derfor i disse dager et nytt brev, denne gangen stilet til presidenten i foreningen.
Rett før avisen skulle gå i trykken fikk vi en telefon fra Hänninen. Hun kunne fortelle at de endelig hadde fått svar fra TCTA, som sa at de ville ta saken opp med de to angjeldende selskapene.

Bedre hell i Spania
Kanalsjefen i SVT World trekker på erfaringer fra Spania. De hadde lignende problemer der gjennom mange år, men lyktes i å løse problemet via et spansk advokatfirma:
- Der holdt det til sist med en henvendelse via advokat, og vi slapp å gå til anmeldelse. Vår sak ble imidlertid hjulpet av at politiet i landet foretok omfattende rassiaer etter henvendelser fra store Canal Digital, som blant annet eier rettighetene til en mengde engelskspråklige kanaler. En del folk som drev med piratsendinger havnet i fengsel, og det ble raskt slutt på våre problemer i Spania.
I ettertid har det dukket opp nye piratsendinger i Spania, men ifølge Hänninen har dette ikke rammet SVT, og hun tror årsaken er at aktørene der er engstelige for en mulig rettssak.

- Webtv på vei ut
Kanalsjefen er klar over at mange ser på det såkalte 'SVT Play' via internett. Hun sier imidlertid at det kun er et tidsspørsmål før programmer derfra ikke vil være tilgjengelig utenfor Sverige. Hänninen sier at rettighetsinnehaverne til programmene ikke får noe ekstra betalt for at det vises utenfor Sverige, og at de fleste programmer kun vil bli tilgjengelig på de datamaskiner som befinner seg i Sverige - dette ser man via en såkalt 'IP-adresse' som alle som er på internett kan identifiseres med.

(Pattaya Tidende utgave 9/2010 - 1. september 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge