1. september 2010

Thai-aksjer ga formidabel avkastning

Skrevet av 
Tre av Skagenfondene har tjent store penger på aksjer i Telenor-eide Dtac. De har også hatt en eventyrlig fortjeneste på CP-Foods med reker og kylling, men nå selger de seg ut derfra.

AV: TERJE ENGØ

'Mye godt fra Thailand' skriver Skagen Fonds i sin siste rapport, etter at thailandske aksjer har gitt en formidabel avkastning til investorer i flere av Skagenfondene. I fondet Skagen Global har det thailandske mobilselskapet Dtac, hvor Telenor er hovedaksjonær, vært den største bidragsyteren til fondet.
'Dtac leverte glitrende resultater for andre kvartal, og etter nok et kvartal med høy fri kontantstrøm er Dtac for første gang gjeldfritt', heter det.
Men de gode nyhetene fra Thailand stopper ikke med Dtac. Nest beste bidragsyter er også fra Thailand: Charoen Pokphand Foods, en stor produsent og oppdretter av kylling, svin, fisk, og reker i Thailand, best kjent som CP-Foods.

Hjulpet av oljekatastrofen
Hjulpet av god prisøkning for flere produkter leverte CP-Foods strålende resultater. Blant annet har prisen på reker steget betydelig etter at fisket i Mexicogulfen måtte innstilles som følge av oljekatastrofen. Aksjekursen har i fondets eiertid steget over 400 prosent. Med en prislapp på over 2,5 ganger bokført egenkapital, som sannsynligvis også diskonterer høyere produktpriser enn det som kan påregnes på lengre sikt, besluttet forvalterne i fondet Skagen Global å selge seg ut av selskapet.
Nummer tre på listen over positive bidragsytere er det svenske treforedlingsselskapet SCA.

Stor Dtac-gevinst
Skagen Global hadde ved utgangen av andre kvartal 442 millioner kroner investert i Dtac-aksjer.
Denne aksjeposten viste da et positivt bidrag på hele 146 millioner kroner til glede for eierne i fondet. Charoen Pokphand Foods bidro med 78 millioner kroner. Blant andre asiatiske selskaper som bidro positivt var Samsung Electronics og LG Corporation, begge koreanske. Også fondet Skagen Vekst har puttet penger i både Dtac og Charoen Pokphand Foods. Skagen Veksts forvaltere skriver dette om investeringene i Dtac:
- Drevet av et vellykket kostnadskuttprogram leverte Dtac sterke resultater i første og andre kvartal. Ved overgangen til tredje generasjons mobilnettverk vil avgiftene til staten nær bli halvert. Det vil pynte ytterligere på regnskapets bunnlinje. Selskapets aksjekurs har sammen med resten av aksjemarkedet i Thailand fått ekstra vind i seilene etter at den politiske uroen og opptøyene i Bangkok har gitt seg.
Et tredje fond, Skagen Kontiki, har investert en kvart milliard kroner i Dtac. Fortsetter utviklingen i selskapet like positivt fremover vil Skagenfondene til sammen raskt nærme seg en aksjebeholdning i Dtac verdt en milliard kroner.

Selger seg ut etter gevinst
Skagen Vekst er også meget godt fornøyde med Charoen Phokhpand Foods etter at aksjekursen mer enn tredoblet seg de siste 12 månedene. Men nå har de solgt seg ut. Forvalterne skriver: - Betalingsevnen for selskapets proteinbasert mat har steget i takt med den økte velstandsutviklingen i Asia. Samtidig har prisene på fôr falt betydelig.
Den seneste tiden har imidlertid prisen på innsatsfaktorer som soyabønner og mais steget betydelig, og etter den kraftige kursoppgangen fremstod selskapet fullt priset.

(Pattaya Tidende utgave 9/2010 - 1. september 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge