1. september 2010

Leserinnlegg: Kildeskatten bryter en rekke lover

Skrevet av 
Åpent brev til samordningsminister Karl Eirik Schjøtt Pedersen, som i VG 2. august 'vil fryse skattene i sju år'.

Jeg har kjent deg siden du var guttunge, en veldig klok og skikkelig ungdom som tidlig viste mange talenter - blant annet som selger for avisen Finnmarken's kontor i hjembyen Vardø, der jeg var redaktør. Du er jo fortsatt bare 'ungdommen', men jeg kan ennå huske 'ho Borghild', kontordama vår, sa at 'der har du en kar som kommer til å bli nokka stort'. Hun kom jo fra små kår i det fraflytta fiskeværet Hamningberg, og hadde fått brynt seg mot stormene fra Austhavet, men sto fast i troen om at du hadde 'nokka med dæ' som vi skulle være oppmerksom på.

Din interesse for tall og budsjetter har du nok fra din mor, som jobbet på ligningskontoret i kommunen. At du har vokst med oppgavene, er det jo ingen tvil om. I dag er du minister 'uten portefølje', og med ditt utspill i VG 2. august viste du skeptikerne til din posisjon som samordningsminister 'vinterveien' - på samme måte som du demonstrerte da du overtok taktstokken i Finansdepartementet for ti år siden. Personlig satt jeg med et håp om at du skulle bli vår nye finansminister etter fru Halvorsen. At det er nettopp du som nå viser kreativ økonomisk vei for Norge er ikke bare oppsiktsvekkende, men for en gammel finnmarkspatriot og arbeiderpartimann, direkte rørende!

Noen av oss maktet å stå i jobb i 40-50 år, mens andre må gi seg etter 20-25, slik situasjonen var for meg. Idag har jeg den ære å få være leder for den ideelle verdensomspennende norske organisasjonen Emigant1 - som har èn hovedoppgave: Å forsvare rettighetene til eldre og uføre, hovedsaklig folk som bor utenlands. Jeg tror ikke du lar deg påvirke av reportasjer om nordmenn i sus og dus, verken i Thailand eller andre steder. Vi som bor her har nådd livets middagshøyde - og de fleste har gjort valget om bosted ut fra helsemessige grunner. Mange tilhører den 'gamle arbeiderklassen' som med lav lønn og lange dager ikke oppnådde særlig mange pensjonspoeng - og kanskje var utslitte etter harde tak i dårlig arbeidsmiljø. Dessuten sparer vi gamlelandet for milliarder ved at vi ikke legger beslag på kostbare syke- og aldershjemsplasser. Med deg Karl Eirik som finansminister tror jeg ikke at denne skatten ville sett dagens lys. Hun som var plassert der, bør snarest bli en parentes i norsk politisk historie.

Sigbjørn Johnsen har fått lite til å stemme så langt som finansminister, men vi får håpe at han gjennom den lærepenge du gir ham i VG forstår at regjeringen har en finnmarksrygg som har tålt langt hardere tak enn de lune vinder på Hedemarken. Er det ikke på tide for Jens Stoltenberg å stokke kortene på nytt? Jeg har mottatt mengder av henvendelser fra folk i vår organisasjon som nå øyner et håp for at deres liv skal bli et liv i verdighet. Svært mange er gamle partifeller! Her har du en sjanse til å skrive eldrepolitisk historie som ikke blir glemt når valgdagen kommer. Det er unødvendig å fortelle deg hvilke følelser vi sitter med, vi som kanskje tok de tyngste takene med 12-15 timers arbeidsdager 6 dager i uka. Mange av oss som tok de største børene ber kun om å få noen smertefrie år, i stedet for å tvinges tilbake til kulde og inneliv 8-10 måneder av året.

Det er klare indikasjoner på at innføringen av den såkalte kildeskatten representerer brudd på Grunnlovens paragraf 97 og 110c og EUs Fire Friheter ved at pensjonskapitalen ikke har fri bevegelighet innenfor EU/EØS. Dessuten er det et spørsmål i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen - hvor Norge spiller en viktig rolle i dag - om slik forskjellsbehandling skal få lov å gå sin gang i årene fremover. Dessuten er det kommet oss for øre at provenyen som ble fremsatt som økonomisk begrunnelse ikke holder mål - og at kostnadene ved gjennomføringen ikke bare blir dyr for den enkelte pensjonist, men også for Staten. Emigrant1 har bevis for at denne skatten ble innført uten lovhjemmel, at lovteksten ble endret etter at Kongens segl var påført dokumentet og at bruk av artikkel 23 i den norsk-thailandske skatteavtale for gjennomføring av lovverket er hinsides politisk redelighet.

Av: Arthur Sandberg

Forfatteren er leder av foreningen Emigrant1 og har 35 års medlemskap i Arbeiderpartiet. Red.

(Pattaya Tidende utgave 9/2010 - 1. september 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge