1. september 2010

Tips til biinntekt: Froskeoppdrett!

Skrevet av 
Froskeoppdrett blir stadig vanligere i Thailand. Det er ikke spesielt vanskelig, og åpner for muligheten til en hyggelig ekstrainntekt.

AV: TERJE ENGØ

Oppdrettsfrosk er en del av det vanlige kostholdet i store deler av Asia. I Kambodsja, Thailand, Laos og Vietnam er det titusener av froskeoppdrettere. De aller fleste froskene som ligger ute til salgs på Thailands markeder kommer fra oppdrettsanlegg.
Froskeoppdrett er ikke veldig avansert. Man trenger et kar hvor froskene parer seg og legger sine egg. Når eggene er lagt fjernes de voksne kjønnsmodne froskene, for de har en tendens til å spise sine egne avkom.

Rumpetroll delikatesse
Når eggene er klekket fanges rumpetrollene. De holdes i et eget stort kar hvor de får vokse til de er noen centimeter store. Froskene kan selges som rumpetroll, eller i halvvoksen eller fullvoksen form. Rumpetroll er ansett som en delikatesse i enkelte områder. De halvvoksne froskene blir som regel fôret opp.
Froskene er enkle i kostholdet. De fôres med pellets på samme måte som oppdrettsfisk. Den vanligste arten innen oppdrett, som thaiene vanligvis bare kaller for 'gob' (Rana Rugulosa på latin) kan bli nesten 300 gram. Normal slaktevekt er rundt 200 gram. Det finnes også en importert art, en såkalt oksefrosk (Rana Catesbeiana) som kan bli oppimot en halv kilo.

80 baht pr kilo
Et kar på ti kvadratmeter kan ha plass til i underkant av tusen frosker. Fra frosken klekkes til den når full størrelse tar det mindre enn seks måneder. Det betyr at et lite anlegg på noen få kvadratmeter kan produsere flere hundre kilo frosk. For tiden får oppdretterne cirka 80 baht per kilo.
Noen oppdrettere foretrekker bur av plastikkduk. Men det er ikke tvil om den litt dyrere løsningen med betongkar er mer praktisk. Om oppdretterne lykkes i å tjene penger kommer i første rekke på hvor flinke de er til å holde frosken fri for sykdom. Likeledes må de være påpasselige med verken å fôre for lite eller for mye, samt å spe på fôret med småfisk de kan fange i risåkrene.

Omstridt eksport
Thailandsk frosk er populær og blir eksportert til flere land, men eksporten av frosk er også omstridt. Noen forskere mener at eksport av frosk kan true ville bestander. Du kan likevel med god samvittighet spise 'gob' enten du får delikatessen servert på restaurant eller privat etter en fangsttur i rismarkene. Den er så langt fra en truet art, og med stadig flere oppdrettere som forsøker å tjene litt penger på dyrene, er det neppe heller noen fare for utryddelse av de vanligste thailandske froskeartene.

(Pattaya Tidende utgave 9/2010 - 1. september 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge