[ annonse ]
1. august 2010

Alvorlig jodmangel utbredt

Skrevet av 
[ annonse ]
FNs helseorganisasjon WHO har satt en standard for jodtilsetning i bordsalt, men en ny undersøkelse referert i Bangkok Post viser at Thailand ikke lever opp til denne standarden. Tester gjort på 760.000 nyfødte barn i Thailand viser et høyt nivå av Thyroid Stimulating Hormone (TSH), som er en indikator på jodmangel. FNs standard sier at kun 3 prosent av nyfødte bør ha mer enn 11,2 enheter av TSH, mens i Thailand er snittet for nyfødte på 14,5 enheter.

En annen statistikk viser at mer enn halvparten av gravide kvinner i undersøkelsen hadde jodmangel ifølge FN-standarden.

Jodmangel kan føre til hevelser i skjoldbruskkjertelen, som ligger i halsregionen. Medisinske undersøkelser har også påvist at jodmangel hos moren er relatert til hjerneskader og dårlig læringsevne og fysisk vekst hos barn.

Daglig jodbehov for voksne er estimert til 150 milligram. Det er enkelt å forhindre slike problemer ved å tilsette jod i bordsalt, men fortsatt er Thailand blant de landene i verden som har jodmangel i befolkningen, opplyser Samlee Plianbangchang, regionsdirektør for WHO Southeast Asia.

Jodtilsetning i salt er vanskelig å få til for små saltprodusenter, som det finnes mange av i Thailand. En mulig midlertidig løsning er å tilsette jod til jerntabletter som ofte gis til gravide kvinner og barn opp til fem års alder. (dae)

(Pattaya Tidende utgave 8/2010 - 1. august 2010)

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)