1. juli 2010

Valutakommentar: Nedtur for kronen

Skrevet av 
9. juni raste effektiv vekslekurs på norske kroner ned til ca. 4,80 baht per krone – basert på en interbankkurs på 4,91. Rundt en måned tidligere, den 3. mai, var interbankkursen på 5,57. Det representerer et fall på 12 prosent i løpet av en måned, noe som svir i lommeboka. Den positive nyheten er at i løpet av de påfølgende to ukene gjenvant kronen halvparten av den tapte verdien. Det høres kanskje lite ut, men for en pensjonsutbetaling på 10.000 kroner utgjør dette lille hoppet 2.700 baht.

Når dette skrives kan det synes som om fallet i norske kroner mot baht har stoppet opp. Kina har varslet at de vil tillate en styrking av sin valuta. Nordsjøoljen reagerte på nyhetene fra Kina med å hoppe et par prosent, men samtidig ble norske kroner svekket mot de aller fleste valutaer. Endringene i Kinas valutapolitikk burde styrke både norsk og thailandsk valuta. Siden oljeprisen samtidig styrkes, burde effekten være størst for norske kroner. Samtidig har interbankrenten i Norge økt som følge av lite tilgjengelig kapital. Dette kan være den viktigste årsaken til at fallet mot baht ser ut til å ha stoppet opp. Samlet sett burde et høyere norsk rentenivå og en styrket oljepris bety en sterkere krone.

Det er på denne bakgrunn grunn til å tro at kronen fremover sommeren vil ligge flatt mot baht, eller kanskje styrke seg litt. Den store internasjonale usikkerheten, spesielt rundt flere europeiske land, gjør at mange investorer fortsatt velger seg gull. Det er ikke usannsynlig at gullprisen vil styrkes ytterligere hvis ikke den økonomiske uroen i Europa avtar. Men hvis uroen avtar, kan det forventes et fall i gullprisen. Da vil investorer våge å investere i valuta, deriblant norske kroner, som nok sees som en sikrere valuta enn euro. For øyeblikket er det en generell aversjon mot europeiske valutaer som trekker norske kroner ned. Skal det gjettes, så tror jeg vi ser en kurs som varierer mellom 5,05 og 5,35 gjennom sommeren.

Men det kan bli flere dipp nedover mot 4,90 før kursen stabiliserer seg. Utover høsten vil vi få nye signaler fra Norges Bank om renteutviklingen, og vi kan forvente ytterligere økning i oljeprisen. Da vil kronen igjen styrkes.

Av: Terje Engø

(Pattaya Tidende utgave 7/2010 - 1. juli 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge