1. juni 2010

Kommentar: Krona falt under fem baht

Skrevet av 
25. mai var kronekursen på interbankraten kommet ned i 4,89 mot baht. Nordmenn som kjøper baht med norske kroner får 0,10 – 0,15 baht lavere kurs. Når dette skrives har kursen endret seg litt, og ligger på 5,02. Det gir fortsatt en effektiv kurs på under fem baht til kronen.

Normalt skal en advarsel mot en norsk boligboble, slik sentralbanksjef Svein Gredrem kom med nylig, gi motsatt effekt. Men sentralbanksjefen advarte også mot det høye norske lønnsnivået. Etter nesten 20 jubelår med mer eller mindre sammenhengende oppgang i norsk økonomi, må nordmenn forberede seg på tøffere tider.

- Norsk arbeidskraft har vært svært dyr, men likevel fullt sysselsatt. Fremover vil markedene bli mer krevende. Selv om vi har flytende valutakurs, kan vi ikke vente at vårt særskilte kostnadsnivå faller mye, for konjunkturene er enda svakere i landene rundt oss, sa Gjedrem til Dagens Næringsliv. Gjedrem sier implisitt at norsk valuta vil forbli sterkere enn ønsket. Men det ligger i dette også et ønske om en lavere verdi. Selv om nordmenn i Thailand har opplevd et fall i kjøpekraft på rundt 15 prosent i løpet av få måneder, kommer fallet i kroneverdien som manna fra himmelen for norsk industri.

Dollar har styrket seg kraftig, spesielt mot Euro, men også mot norske kroner. Samtidig har baht blitt dratt med oppover av dollaren. Når dette skjer blir det raskt store svingninger i forholdet mellom baht og kroner. Nye finanskriser ser ut til å være på vei, denne gang i Europa. Investorene trekker seg ut av euro og investerer i gull og dollar. Norske kroner blir dratt med i dragsuget.

I forrige utgave av Pattaya Tidende varslet vi at fallet i kronens verdi mot baht nok ville fortsette en stund til. Det er ingen grunn til å bli overrasket om vi i en periode vil se kronen ligge under fem baht. Vi går mot den varme årstid og oljeprisene har også falt kraftig i senere tid. Det går mot sommer i USA, samtidig som landet melder om store oljelagre. Redusert forbruk av olje, og ikke minst norsk gass, finanskrise og Svein Gjedrems uttalelser ser ut til å koste nordmenn her dyrt.

Kommentar av: Terje Engø

(Pattaya Tidende utgave 6/2010 - 1. juni 2010)

 

Lest 753 ganger

Likte du denne artikkelen? Lik Thailands Tidende på Facebook:

annonser:

forsiden

Utgave 3-2017 (1. mars):
Abonner på gratis e-avis for å lese denne utgaven

Siste rubrikkannonser

Utleieprosjekt i Hua Hin
( / Til salgs)

Utleieprosjekt i Hua Hin

Honda City, Jomtien
( / Til salgs)

Honda City, Jomtien

Vil leie leilighet i Pattaya
( / Tjenester)

noimage

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Toyota Avanza 1.5 S 2007
( / Til salgs)

Toyota Avanza 1.5 S 2007