1. juni 2010

Phuket er ikke rede for en ny tsunami

Skrevet av 
Jordskjelv i Sumatra har gitt Thailand to gode muligheter til å teste tsunami-beredskapen etter den store bølgen 25. desember 2004. Man har hatt to store jordskjelv, og ingen av disse har gitt noen grunn til å stole på lokale myndigheter, ifølge avisa Phuket Gazette. De to skjelvene skjedde 28. mars 2005 (8,3 Richter) og 7. april i år (7,8 Richter).

Det er to thailandske instanser som har ansvaret for tsunamivarsling, nemlig National Disaster Warning Center og Department of Disaster Prevention and Mitigation. Ifølge en lederartikkel i avisen var det kun forvirrende uttalelser å hente fra disse to instanser etter tsunamivarslingen 7. april. Til syvende og sist var bølgen kun på 15 centimeter i Phuket, så den gjorde ingen skade, men det viste seg at Phuket ikke var klar for en ny 'Killer Tsunami'. En del folk mottok sms-varsling om tsunamien, dette var folk som hadde abonnert på denne tjenesten. Utover dette var det ingen varsling.

Tilfeldighetene ville ha det til at en amerikanske doktorgradsstudent ved navn Robert Fogerty var i Phuket for å studere beredskapen etter 2004-tsunamien sammenlignet med beredeskapen i New Orleans etter Hurricane Katrina sommeren 2005. Hans midlertidige konklusjon var at Phuket og New Orleans begge var typiske turiststeder, med alt det innebærer, og at de ikke var villige til å ta slike langsiktige farer på alvor.

Ifølge Fogerty var kun ti prosent av gjestene han hadde intervjuet informert om tsunamien, og kun ett hotell hadde brydd seg med å evakuere gjestene, nemlig Horizon Beach Resort i Patong.

Det er nå omtrent fem år siden tsunamien og Hurricane Katrine, og ifølge doktorgradsstudenten er dette en godt tidspunkt å ta en undersøkelse på; Myndighetene har hatt tilstrekkelig tid på seg til å lage forholdsregler, men det er ikke så lenge siden at naturkatastrofene begynner å gå i glemmeboken. Det er ingen unnskyldning for at det pr i dag ikke er gode systemer i drift i Phuket, ifølge avisa. Fem år må være tilstrekkelig tid for myndighetene, mener de. (dae)

(Pattaya Tidende utgave 6/2010 - 1. juni 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge