Roy Nicolaisen Roy Nicolaisen foto: Dag A. Ekeberg
1. juni 2010

Rivende utvikling på Koh Samui

Skrevet av 
Roy Nicolaisen har nettopp feiret 13-årsjubileum for baren Penny Lane Rock Cafe. Han har opplevd en utrolig utvikling på ferieøya.

AV: DAG A. EKEBERG

8. mai hadde Roy Nicolaisen drevet Penny Lane Rock Cafe på Koh Samui i 13 år. Han har opplevd en rivende utvikling på 'paradisøya' i disse årene. En liten historie forteller det meste: Før de kunne åpne baren, måtte det selvsagt kjøpes inn et tv-apparat til lokalene. Det var på den tiden kun èn liten elektrisk forretning på øya, og med monopol på tv-apparater, var prisene skyhøye og utvalget heller elendig. Så Roy og kona dro helt inn til provinshovedstaden Surathani på fastlandet for å få handlet. Der fantes det nemlig en Makro-forretning. I dag derimot, er det fem store kjøpesentra å velge mellom på Koh Samui, og prisene er som i resten av landet.

Fra bungalow til resort
Da Nicolaisen kom til Koh Samui for første gang i 1990 var det lite turister, og strendene hadde små, koselige bungalower som man kunne overnatte i. Nå er det store resorter som tar opp plassen nærmeste strendene, og man må ofte gå gjennom nevnte resorter for å komme seg ned til stranda. Det har vært et stort eiendomsrush på Samui også, i likhet med andre turiststeder i Thailand. Det har vært voldsom utbygging, men med finanskrisen i fjor har det flatet ut. I dag står mye tomt og det er marked for den som vil kjøpe eller leie.

To folkegrupper
Nicolaisen forteller om den noe spesielle historien på Samui: - Opprinnelig var det to folkeslag som holdt til her, malayer som drev med fiske, og etniske kinesere som drev kokosnøttindustri. Sistnevnte gruppe var landeierne, og et fåtall familier delte øya seg imellom, forteller Nicolaisen. Da landområdene skulle fordeles, ble det slik at de eldste sønnene i disse familiene fikk de høyestliggende områdene, mens yngre døtre måtte 'ta til takke med' strandområdene. Det var nemlig i høytliggende områder at kokosindustrien var gunstigst. Så dermed er det nå et fåtall damer i 50-60-årene og deres familier som sitter som eiere av de utrolig verdifulle strandområdene på øya. En del av dem har solgt seg ut, men fortsatt mangler det ikke på rike thai-kinesere blant landeierne. Det fåtall gamle familier styrer og steller fortsatt på øya.

Kjøp, ikke lei!
Roy Nicolaisen kjøpte forretningslokalene som cafeen ligger i, istedenfor å leie. Det er han glad for nå. Erfaringen med å være leietaker av barlokaler er ikke gode på Samui. Så fort man begynner å tjene gode penger, går leien opp.
Det er for øvrig ikke bare på Samui at dette er tilfellet. Nicolaisen byttet en nedbetalt leilighet på Bislet i Oslo med lokalene til Penny Lane, og handelen gikk opp-i-opp. På kjøpet fikk også Nicolaisen de to etasjene over baren. Han bor selv i andre etasje, og leier ut seks rom i tredje etasje. Han har aldri angret på denne byttehandelen.

Eget husband
Penny Lane spiller mye rockemusikk fra 60- og 70-tallet, og Nicolaisen sier at de ikke skrur opp lyden så mye, det skal være fullt mulig å slå av en prat. Han har satset på musikkelskere fra alle nasjoner, men det er nå likevel blitt mye norske og andre skandinaviske gjester som faste kunder. Lyden er høyere hver fredag kveld når det lokale husbandet ved navn Black Roses spiller. Dette pågår hele året bortsett fra i november, for da har Nicolaisen selv ferie. Og det regner da også ganske mye denne måneden, så turistene står ikke akkurat i kø. Black Roses består av thaier som spiller vestlig rockemusikk. I februar spilte det norske bandet ‘Prodigal Sons’ fra Son. Penny Lane har mange stamgjester, og de kan følge med på pennylane.co.th når de ikke er på Koh Samui. Nicolaisen lager ukentlige oppdateringer med nyheter fra Koh Samui og Thailand, og bilder fra gjester i baren.

Norske forretningsfolk
- Hva er best med Koh Samui?
- Her har vi noe for enhver smak. Vakre og rolige strender, bra shopping, gode restauranter i alle prisklasser og livlig natteliv for de som liker det, sier Nicolaisen. Det mangler ikke på natteliv i området på Chawang Beach hvor han holder til. Barer og musikklubber holder åpent til tidlige morgentimer.
Av andre norske forretningsdrivende, nevne Nicolaisen en nordmann ved navn Tommy som driver Enjoy Bar i Lamai Beach og en dame ved navn Kathrine som har drevet den italienske restauranten ‘La Dolce Vita’ i flere år. En bergenser ved navn Tore har egen speedbåt og arrangerer båtturen. Thaihus har hatt et kontor på øya, men det er for tiden stengt.
Karmøyingen Paul Stol bygger eneboliger for nordmenn helt syd på Koh Samui.
Nicolaisen vet om 40-50 nordmenn som bor på Samui minst halve året. Det er en god del som jobber i Nordsjøen eller på båt som bor i Samui når de ikke er på jobb.

Privat flyplass - dyr reise
Høysesongen på Samui er desember, januar og februar. Juli måned er også god for Penny Lane, med mange ferierende skandinaver. Ca. 1 million turister kommer til øya hvert år, ifølge Nicolaisen. Det litt spesielle med Koh Samui er at flyplassen er privat. Det vil si at Bangkok Airways er eneste alternative flyselskap, og de vet å dra nytte av dette med å forlange høye priser. Det dreier seg ofte om i størrelsesorden 4000 baht en vei. Flyplassen ble bygget i 1988. Av norske reisearrangører, er det Apollo og Orkideekspressen som satser mest på Samui.
Vi spør Nicolaisen om hvor mange innbyggere det er på øya. Han sier at det er ca. 50.000 registrerte beboere, men antallet bosatte der er åpenbart mye høyere.

(Pattaya Tidende utgave 6/2010 - 1. juni 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge