Fra venstre Tollef Moen og Rune Andersen Fra venstre Tollef Moen og Rune Andersen foto: Dag A. Ekeberg
1. april 2010

Redder strandet leilighetsprosjekt

Skrevet av 
Åtte nordmenn og en svenske har gått sammen om å redde et leilighetsprosjekt på Jomtien som stoppet opp da oppgangen i eiendomsmarkedet tok slutt.

AV: DAG A. EKEBERG

Ikke alle leilighetsprosjekter som ble startet i gullårene 2004-2007 er ferdigstilte. Det står flere halvferdige bygg rundt omkring i ulike turistområder i Thailand, og en del prosjekter forlot ikke en gang tegnebrettet. Det norske prosjektet Thaiswai Residence i Theprasit Soi 7 på Jomtien så ut til å møte den samme skjebne da det stoppet opp i 2008 etter at råbygget hadde nådd to etasjers høyde.
Men Rune Andersen ville det annerledes. Han hadde kjøpt leilighet, og skjønte etter hvert at utsettelsene i prosjektet ikke lovet godt. Han fikk oppsporet alle de andre 14 personene som hadde investert i bygget, og fikk i fjor med seg åtte av dem på å satse videre. Andersen har stått på dag og natt siden juni i fjor, med god hjelp av en tidlig investor i prosjektet, Tollef Moen. Nå er de klare til å starte opp igjen prosjektet, under navnet Thaisiri.

Betalte hele kjøpesummen
Det var allerede betalt inn 65 millioner baht da prosjektet stoppet opp. Noen hadde betalt 30 prosent depositum mens andre hadde betalt inn hele kjøpesummen på en gang. Bygget har 57 leiligheter over sju etasjer, og det gjenstår nå å få solgt de 41 leilighetene som ikke er eid av de 15 opprinnelige investorene. - Vi starter opp igjen arbeidene så fort vi har fått kontrakter på salg av ytterligere ti leiligheter, sier Andersen.
Etter ni måneders nitidig arbeid med planlegging starter Rune Andersen & co nå markedsføringsarbeidet. Målet er ikke stor profitt:
- Vi skal jo bo her selv, så vi velger materiell og infrastruktur av høy kvalitet. Kostnadene blir høyere, men sluttprisen blir ikke mye høyere hos oss enn hos mange andre, siden vi beregner oss lav profitt.
Thaisiri satser på teknologi. De lover blant annet fiberoptikk over hele bygget og videokontrollert elektrisk inngangsport. - Her er det eierne selv som åpner porten for venner og kjente, ikke en ukritisk thailandsk vaktperson, sier Rune Andersen.

- Handlet for raskt
Rune Andersen innrømmer at han handlet for raskt. Han bosatte seg i Pattaya i 2007 for å jobbe med sitt firma 'Cando'. Med den stemningen som rådet i markedet da, og hans egen optimisme som nylig innflyttet til Pattaya, var det enkelt å si ja til et slikt prosjekt. Men investeringen har skapt adskillig hodebry:
- Det var ikke dette jeg hadde tenkt å bruke tiden til i Thailand, sier Andersen, som har fungert som daglig leder i det nye prosjektet siden september i fjor.
- Men med all den erfaringen du nå får kan du jo ta jobb som prosjektleder på slike prosjekter senere?
- Nei det er nok ikke aktuelt, sier Andersen som har bakgrunn som trafikkflyver. - Det er tungt å jobbe her i Thailand, med de språklige og kulturmessige forskjellene som finnes. Men det hjalp veldig da vi fant et arkitektog entreprenørfirma i Bangkok som var ledet av en engelskmann. De var ikke billigst på markedet, men de er verdt hver krone.

Fra hyttebygging i Norge
Andersen har hatt god hjelp og støtte av en annen nordmann, Tollef Moen. Tollef og Arne Moen fra Telemark var medinvestorer i prosjektet og gikk inn med tre millioner norske kroner i 2006. Arne er kjent som stor hytteutbygger i Norge. Broren Tollef jobber som dataingeniør i Nordsjøen og bor i Bangkok: - Vi måtte jo forsøke å få igjen de pengene vi har satset, sier han. Han fortsetter: - Vi skal ikke kreve høyt depositum, slik mange gjør. Vi tar hundre tusen baht for å reservere en leilighet og 5 prosent ved kontraktskriving, deretter betales det i henhold til fremdriften i bygget.

Naturpark under bygging
Et av salgsargumentene til Rune Andersen er at de er nærmeste nabo til Pattaya Laguna. Dette er en naturpark under utbygging av en filantropisk tysker. Området får hovedinngang fra Sukhumvit, og Thaisiri er nærmeste nabo på andre siden. Parken er på hele 600 rai (960 mål), det er allerede laget to kunstige innsjøer, og første del av prosjektet skal ifølge Andersen åpne i løpet av neste år, med restauranter, båter, plantasjer og utstillinger fra ulike provinser. - De har gravd innsjøene inntil 20 meter dype, så det ikke i fremtida skal kunne lønne seg å fylle dem igjen og bygge kondoer, sier Rune Andersen med et smil. Han foretrekker grønne lunger som nærmeste nabo.

(Pattaya Tidende utgave 4/2010 - 1. april 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge