1. april 2010

Valutakommentar: Veksle i Thailand!

Skrevet av 
Mange reisende tar med seg en del kontanter i form av norske kroner når de skal reise til Thailand. De liker ikke å være hundre prosent prisgitt kort og minibanker. Men det er store forskjeller i gebyrer og vekslingskurs, og penger å tjene på å veksle smart.

Skal du veksle et mindre beløp er det bedre å gjøre det i Thailand enn i en norsk bank eller en minibank på Gardermoen. For 500 norske kroner blir du trukket 30 kroner i gebyr på minibankene til Nordea Bank på Gardermoen. Hvis vi tar utgangspunkt i en kurs på 5,5 blir kursen plutselig kun 5,17 etter at gebyret er regnet inn. I en filial av Dnb-Nor vi sjekket var det enda verre. Der fikk vi kun 5,04 i kurs etter at gebyret var trukket fra.

5000 kroner gir deg 25.650 baht hos Nordea, mens du får 24.900 hos Dnb-Nor. Da er gebyrer på henholdsvis 30 og 50 kroner innberegnet. Veksler du kontantene i Thailand hos Bangkok Bank får du 27.900 baht. Det er snakk om inntil 3000 baht forskjell.

Disse kursene er ikke representative for overføringer eller uttak via minibank. Her er det andre og mer kompliserte beregningsmodeller som gjelder. Noen kunder betaler gebyr på minibankuttak i utlandet, andre ikke. De fleste banker i Thailand beregner seg et gebyr på 150 baht når du tar ut penger fra utenlandsk konto på minibank. Men ikke alle gjør dette. Dessuten er det forskjeller i den kursen som den enkelte bank legger til grunn når de gjør sine valutapåslag, normalt cirka 2,5 prosent.

Generelt kan det konkluderes at det ikke er lønnsomt å kjøpe thailandske baht i Norge. Årsaken til høye gebyrer og dårlig kurs i Norge er mest sannsynlig at norske banker på grunn av norsk kostnadsnivå har for høye utgifter til å kunne tilby utenlandske sedler til konkurransedyktig pris. Sedler krever som kjent manuell håndtering av bankansatte.

Terje Engø

(Pattaya Tidende utgave 4/2010 - 1. april 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge