1. april 2010

Norwegian og Finnair vurderer samarbeid

Skrevet av 
Et samarbeid vil gi nordmenn utenfor Oslo et godt alternativ til SAS, siden Norwegian da må garantere for videre forbindelse til Bangkok uansett forsinkelser.

AV: TERJE ENGØ

- Vi diskuterer blant annet muligheten for å sluse Norwegianpassasjerer inn i vår asiatrafikk, sier Mika Vehvilaeinen til nyhetsbyrået Bloomberg. Bortsett fra ruten Oslo-Helsinki har de to selskapene ingen konkurrerende forbindelser.
Et samarbeid med Norwegian vil medføre at passasjerer tilbys gjennomgående billetter til alle flyplasser som betjenes av Norwegian. La oss ta Nord-Norge som et eksempel. Pr i dag må folk derfra velge enten SAS, Widerøe eller Norwegian til Oslo for å få forbindelse videre til Bangkok. Da er det mange som velger SAS både til Oslo og videre til Bangkok, slik at man ikke risikerer økonomisk tap hvis flyet til Oslo er forsinket og man mister avgangen til Bangkok.
Fra Nord-Norge er det for øvrig også mulig å fly via Finland til priser som ofte er fordelaktige, men et samarbeid mellom Finnair og Norwegian vil bety at passasjerer fra hele rutenettet til Norwegian vil kunne være sikret videre reise til Bangkok med Finnair selv om Norwegian skulle ankomme Gardermoen for seint for å nå videre forbindelse.

Helt ny praksis
Åpner Norwegian opp for et slikt samarbeid, vil det redusere behovet for å investere i egne langdistansefly. Til nå har Norwegian vært forsiktige med å antyde når de vil åpne langdistanseruter. 2011 har blitt nevnt, men heller ikke mye mer. En årsak kan være de pågående samtalene de har med Finnair. Åpner Norwegian opp for et samarbeid med Finnair blir dette en total endring av nåværende praksis. Det er i dag ikke mulig å kjøpe billetter med Norwegian i tilknytning til andre flyselskaper. Åpner de opp for Finnair er det fullt mulig at de også åpner opp for andre spennende samarbeidspartnere for å kunne tilby et helhetlig internasjonalt tilbud.
Mulige selskaper kan være for eksempel Emirates og Etihad og andre selskaper som ikke er konkurrenter på noen ruter. Uansett kan et samarbeid med andre flyselskaper gi Norwegian nyttig kunnskap om langdistansemarkedet og mulighet for å bygge opp trafikk før en eventuell satsing på egne langdistansefly.
Hvor mye et slikt samarbeid vil bety for billettprisene gjenstår å se. Men det vil kunne medføre at SAS må senke sine priser eller tilby kampanjepriser større deler av året på Bangkok.

Samarbeid også på eiersiden
NHH-professor Frode Steen ser klare fordeler med et samarbeid mellom Norwegian og Finnair. - Jeg mener det ville være klokt å samarbeide. Finnair har transatlantiske flygninger, mens Norwegian har et tett rutenett i Skandinavia. Det ville være smart å sluse passasjerer inn mot Finnair, sier Steen til Aftenposten.no. Når et nærmere samarbeid vil kunne være på plass er ingen villig til å si noe om. Finnair er med en andel på 4,82 prosent av aksjene i Norwegian selskapets tredje største aksjonær.
Finnair hadde opsjoner til å kjøpe seg opp til ti prosent eierandel innen utgangen av 2008, men benyttet ikke opsjonen. Dette skyldes neppe manglende interesse for Norwegian, men heller tilbakeholdenhet som følge av finanskrisen.
Norwegian kjøpte for øvrig i 2007 selskapet FlyNordic av Finnair.

(Pattaya Tidende utgave 4/2010 - 1. april 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge