1. april 2010

Driver Norges eneste silkeforretning

Skrevet av 
Eieren av Jubi Thaisilke sier at det stort sett er godt voksne kvinner som er opptatt av silke. Men Phatharada Dyrnes tror at også ungdommen snart får øynene opp for dette unike stoffet.

AV: TERJE ENGØ

Phatharada Dyrnes, eller Bi som hun kalles, driver Norges eneste silkeforretning. Hun forteller om oppstarten:
- Jeg har bodd i Oslo i ti år. I mange år arbeidet jeg på Anker Studenthjem. Men jeg hadde lyst til å gjøre noe som var mer interessant. Derfor dro jeg i 2006 hjem til Thailand og gikk på kurs i et halvt år for å lære å sy. I 2007 stiftet jeg selskapet Jubi Thailsilke Sysenter. Butikk åpnet jeg her i Trondheimsveien i 2008, og i fjor ble det hele registrert som et ansvarlig selskap, forteller Phatharada. Hun er gift norsk og kommer opprinnelig fra Tak i Nord-Thailand.

Thaidamer som kunder
- Jeg syr stort sett bare silke, forteller Phatharada. - For at kundene skal få skikkelig thailandsk silke så importerer jeg denne eller reiser til Thailand og finner stoffene selv. De aller fleste av kundene er thailandske damer bosatt i Norge. De vet hva de vil ha, ikke så få er oppvokst i landsbyer hvor det produseres silke.
Da vi ankom butikken var det flere gjester der, og tre venninner var på besøk og holdt Phatharada med selskap mens hun jobbet. I tillegg til skreddervirksomheten tilbyr også Phatharada et stort utvalg av vesker, papirholdere, portemoneer og andre ting i silke og bomull. En av bestselgerne er putetrekk i silke, som både nordmenn og thaier bruker som gaver.

Flere asiatiske skreddere
Mens den tradisjonelle skredderen er en utdøende yrkesgruppe blant nordmenn, kommer det nye systuer som drives av asiatiske innvandrere. I Oslo er det nå ifølge Gule Sider elleve skreddere og systuer.
Silke er populært både for kvinner og menn når man gifter seg på thailandsk vis. - Men det er ikke bare når noen skal gifte seg de har behov for fine klær, sier Phatharada.
- Det er også mange thailandske damer som ønsker å kle seg fint for eksempel når de skal i tempelet.
- Det som er litt synd er at det stort sett er godt voksne kvinner som er opptatt av silke. De vet hvor vakkert silkestoff kan være, og hvor god kvalitet det har. Jeg håper jeg kan være med på å gjøre også yngre folk oppmerksomme på hva silke er, sier Phatharada, som ikke bare syr for salg. Hun har også brudestas både for menn og kvinner til utleie.

Thailand på Sinsen

Et thailandsk miljø ser ut til å gro frem i utkanten av bydelen Sinsen i Oslo. Butikken Jubi Thailsilke ligger like ved forretningen Ran Thai som selger thailandsk mat. For kort tid siden ble det også åpnet en thailandsk karaokeklubb lengre nede i Trondheimsveien.

(Pattaya Tidende utgave 4/2010 - 1. april 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge