1. april 2010

Skaper Bangkok-stemning i Oslo

Skrevet av 
Pratthana Vestog er tredje generasjons kokk fra et lite mobilt gatekjøkken i Bangkok. Nå driver hun og ektemannen restaurant i Oslo, men sliter med byråkratiet.

AV: BEATHE M. TUVERUD

Sentralt i Prinsens gate i Oslo ligger en liten restaurant ved navn Nam Fah. Den er drevet av norsk-danske Kim Lauge Helmuth Larsen og hans thailandske kone gjennom 18 år, Pratthana Vestog. I mange år har de drevet Nam Fah som 'take-away' og delikatessebutikk på Grünerløkka, og åpnet i 2007 også en restaurant i Oslo sentrum. De to eierne importerer nøkkelingredienser direkte fra sine leverandører i Thailand, mens resten kjøpes i Norge. - En brokkoli er en brokkoli, men hvis oppskriften krever thailandsk basilikum, kan vi ikke nøye oss med basilikum fra butikken på hjørnet, sier Kim. - Vi er opptatt av å kunne servere maten så ekte som overhode mulig.

Vil gjenskape Bangkok
Parets lidenskap for thaimat er lett å se, og man merker at de er opptatt av at opplevelsen skal være den samme som man hadde på ferieturen til Thailand. På veggen henger et diplom fra 'Thai Select'.
Pratthana ble også intervjuet over tre sider i A-magasinet 9. mai 2008, hvor hun forteller om bakgrunnen som tredje generasjons kokk på et lite mobilt gatekjøkken i Bangkok. Hun er ikke i tvil om hvor den beste thaimaten finnes, det er gatelangs i Bangkok. Og det er det hun forsøker å gjenskape i Oslo. Det er ikke bare en dans på roser å åpne bedrift i Norge, og spesielt ikke en thairestaurant. Selv om Pratthana har bodd i Danmark lenge, så var det språkproblemer: - Det å forstå seg på norske lover og regler er ikke enkelt, forteller hun. Heldigvis var Kim der til å ta seg av dette, og per i dag er det han som driver det administrative, mens hun er kjernen i kjøkkenet.

Arbeidstillatelse vanskelig
Å få thailandske kokker til Norge har vist seg å være en utfordring. - Norge er utrolig sært på dette med å få inn det mannskap man trenger for å være så autentisk som mulig, sier Kim. - Vi kan ikke ansette hvem som helst til å lage maten vår. Både vi selv og våre kunder krever nemlig dette. Folk kommer hit for å få ekte thaimat, og da kan vi ikke ansette noen som ikke vet hvordan produktene brukes, eller hvordan rettene skal tilberedes.
- Det er mye som skal klaffe for å få arbeidstillatelse for kokker som skal komme til Norge for å jobbe, forteller Kim. - Man må ha formell utdannelse og lang erfaring, inkludert lederstillinger i kjøkkenet for at det i det hele tatt skal være en mulighet å kunne søke om arbeidstillatelse her. Dessverre er det slik at kokkeyrket generelt er svært vanskelig med tanke på å jobbe i andre land enn sitt eget.

(Pattaya Tidende utgave 4/2010 - 1. april 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge