1. mars 2010

Sandskulpturer vekker oppsikt i byen uten vestlige turister

Skrevet av 
I løpet av et par år er det blitt bygget en sandskulpturpark i Chachoengsao øst for Bangkok som går japanske isskulpturer en høy gang.

AV: PER HENRIKSEN

Kunstnere fra hele verden er kommet til Chachoengsao de siste årene og bygget en stor park med eventyrfigurer, kjente profiler, Disneyfigurer, skumle Stars Warstyper og kjennemerker fra hele verden, som Eiffeltårnet, Operahuset i Sidney og Tower of London.
De skulpturene som står ute er beskyttet av et tak. De som står inne i permanente haller har fått teatralske lyssettinger og tilhørende musikk.
Mr. Wichai - han bruker bare fornavnet - kom opp med ideen for noen år siden om å lage en sandskulpturpark i Chachoengsao. Han hadde de verdensberømte isskulpturfestivalene i Hokkaido i Japan og Harbin i Kina som forbilder.

Ennå ikke 'oppdaget'
Den eneste markedsføringen Wichai pr i dag foretar er via det kjente Sothon-tempelet lenger opp i gaten. Her kommer det anslagsvis 1,5 millioner besøkende hvert år, og det dukker stadig opp turbusser som tar med seg sandskulpturparken etter besøk i tempelet. Men blant de besøkende er det få vestlige. Det dreier seg i hovedsak om thaier og en del turgrupper fra nabolandene. Men potensialet for besøkende turister fra Vesten i fremtiden er stort.
Wichai hadde i årevis fulgt med de mange sandskulpturer som blir laget rundt i Europa. Med sine kunstneriske interesser og studier innen business management i India kom lysten til å overgå både Japan, Kina og Europa. I siste halvdel av 2008 kom han i gang og ikke minst ved hjelp av europeiske kunstnere ble de første sandskulpturene vist for publikum. Nå kan det være opptil et par tusen besøkende i løpet av en helg, selv med en anonym beliggenhet bak det store kjøpesenteret Carrefour.

- Blir større enn Hokkaido
Det er nå til sammen åtte kunstnere som utformer skulpturer etter sitt eget hjerte. Wichai planlegger å ta inn 15-20 ekstra i lære. - Det er ingen grenser for hvordan denne parken kan utvides, sier han. - Hokkaido og Harbin skal bli overgått!
Allerede nå er det skulpturer i tre haller, pluss gigantskulpturer ved inngangen. Og kunstnerne må jobbe fort. Når forskaling er satt opp og fylt med sand, må de ha ferdig skulpturen i løpet av få dager. Sanden må være våt når den jobbes med.
En skulptur av Thailands fire mest berømte munker gjennom tidene er under utførelse i disse dager. Den vil veie 450 tonn. 'Eiffeltårnet' veier til sammenligning 'kun' 85 tonn og er forøvrig laget av hollenderne Martin Tedder og Michiel van der Boom.

Det virkelige Thailand

Hvis du vil oppleve hvordan Thailand virkelig er, trenger du ikke dra langt unna storbyene

I Chachoengsao finnes det et eneste hotell. Det ligger veggi- vegg med universitetet, har ikke noe skilt, og med en bortgjemt resepsjon uten engelsktalende stab innerst i gården bak en parkeringsplass. Men det er nettopp dette som er sjarmerende med byen, ingen kommersiell turistindustri, ingen plagsomme selgere, ingen lure taxisjåfører. Kun et lavbygd sentrum, som er passe rotete, og med en thailandsk hverdag på sitt mest ekte.

Thaier valfarter hit
Det 84 meter høye tempelet Wat Sothon er et landemerke som synes fra lang avstand i de flate jordbruksområdene som omgir byen.
Tempelet ligger tett ved elvebredden av Ban Pakong, omgitt av daglige markeder og tusenvis av besøkende, særlig ved de store høytider. Tempelet ble bygget for et halvt hundre år siden og har fått en betydelig religiøs status blant Thailands buddhister. Ikke minst fordi det huser en viktig Buddhafigur, Phra Phutthasothon eller Luang Pho Sothon, som den også heter. Statuen er 1,65 meter bred og 1,48 meter høy, og viser en mediterende Buddha. Figuren som tidligere stod ved elvebredden, ble undergravet av vannstrømmer og forsvant i elven. Senere ble den hentet opp, og er nå plassert trygt inne i tempelet sementert fast for at den ikke skal forsvinne en gang til. Det er ikke spart på noe når det gjelder dekor og utsmykninger. Og så kostet det langt over 200 millioner baht å bygge det, som ikke var småpenger for et halvt århundre siden.

Populær fuglepark
Suanpalm Farmnok, fugleparken litt utenfor bykjernen, har en rekke fuglearter, alt fra sorte og hvite svaner til store blågule og rødblå arapapegøyer fra Sør-Amerika. Når det er matingstid får gjestene gå inn til araene som lever et luksuriøst liv i en stor innhegning. Og bli ikke overrasket om et par av disse store flotte fuglene setter seg på skuldrene dine og tigger litt mat. Men biter gjør de ikke.
Et par kilometer utenfor sentrum ligger også et gammelt kinesisk tempel, Wat Chin Prachasamoson, eller Wat Leng Hok Yi, et sjarmerende område som er verd et besøk om man liker templer med litt mer stillhet og ro.

Fakta om Chachoengsao:

Navnet Chachoengsao kommer opprinnelig fra khmer-språket, og betyr 'dyp kanal'. Historien i området går tilbake til det som heter Ayudhya-perioden på 1600- tallet. I 1916 ble Chachoengsao egen provins, og byen med samme navn ble administrativt senter. Hele provinsen er et jordbruksområde, og ikke minst kjent for sin helt spesielle mango som kun dyrkes her. Det er en årlig mangofestival i mars-april.
Ingenting er laget for turister. De mange markedene er til for de fastboendes skyld.
Bespisning: Restaurantene ligger tett i tett, særlig langs Ban Pakongelven og i Si Sothon-gaten. I noen av disse kan du spise så mye du vil for 100 baht.
Overnatting: Hotellet rett ved Sathon-templet er tilknyttet universitetet, med enkel standard. Et par kilometer utenfor byen og over elva Ban Pakong ligger et noe større hotell – Grand Royal, med svømmebasseng. Begge steder koster 800 baht per natt med frokost. Fugleparken har en 'VIP Resort'. Priser fra 1500 baht. Lokaltransport: Skjer med tuk tuk eller motorsykkel. Taxi finnes ikke.

Transport til Chachoengsao:

Med buss fra Bangkok kan du reise fra Mor Chit 2 Bus Terminal. Her går det utmerkede busser med aircondition hvert 40. minutt fra klokken 6 om morgenen. Billetten koster 40 baht og turen tar ca halvannen time, avhengig av trafikken.
Fra Eastern Bus Terminal (som ligger ved Ekamai) går det også busser hvert 40. minutt og turen koster 60 baht.
Tog går fra Hua Lamphong Station med ni avganger hver dag fra klokken 6 om morgenen.
Billetten koster 40 baht i vogner med aircondition og 13 baht uten aircondition. Det er mange stopp og turen tar minst to timer, men det gir en helt spesiell og høyst lokal følelse.
Med bil fra Bangkok tar du Bang Na Trat Highway. Ta til venstre før broen over Bang Pakong-elven inn på Highway 314 til Chachoengsao.
Fra Pattaya går det busser mange ganger daglig via Chon Buri.
Med bil fra Pattaya er turen ekstra enkel, følg skilting til Chon Buri, som er halvveis til Bangkok. Deretter følger du skiltene til , Chachoengsao.

(Pattaya Tidende utgave 3/2010 - 1. mars 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge