1. mars 2010

Bunader fra Chiang Mai erobrer Norge

Skrevet av 
Sytti thaier sitter med grindvev og lager norske bunader på gamlemåten i Chiang Mai.

AV: ARNFINN JOHANNESSEN

Utvikling og produksjon av bunader er blitt en livsstil for Henning Kumle.
- Vi produserer 17 forskjellige bunader både for menn og kvinner i Chiang Mai, forklarer Kumle, og ramser opp drakter fra det sentrale Østlandet, Gudbrandsdalen, Vestlandet, Trøndelag og videre nordover.
- Det har tatt mange år med nitidig arbeid for å bygge opp produksjon og salg av bunadene, sier Kumle. - Dette har tatt lengre tid en vi i utgangspunktet hadde regnet med og kostet svært mye penger, men det har gått raskere å komme inn på markedet enn jeg trodde da vi startet opp, sier Kumle til Pattaya Tidende. Han har kunder over hele Norge. Mange kommer med fly til Gardermoen og tar toget til Moelv hvor de blir hentet.
- Vi leverer komplette bunader med mestergaranti. Mye av norsk bunadproduksjon skjer i utlandet. Det er stort sett bare monteringen som utføres av lokale forhandlere.

Avsløringer i Morgenbladet
- Jeg har aldri lagt skjul på at vi broderer og syr våre bunader i Thailand, sier Henning Kumle. Men andre bunadsprodusenter i Norge har nettopp holdt dette faktum skjult, noe som ble avslørt i Morgenbladet 11. mai 2007.
'Bunadsbløffen' heter artikkelen, og innleder med 'Norske nasjonaldrakter produseres til spottpris i Thailand, Ghana og Russland. Det vil bunadsbransjen holde skjult'. - Over 70 personer arbeider med skreddersøm, veving, brodering og sølvarbeid i Chiang Mai, sier Kumle stolt. - Her samarbeider vi med den katolske menigheten. Dette gjør at vi støttes av mennesker fra flere nasjoner. Sammen med disse har vi en unik kunnskap bygget på tradisjoner, sier Henning Kumle.
- Det handler ikke om å tilegne seg mest mulig penger, men å fordele ressursene som vi forvalter på en grei måte. Det er det som i dag kalles 'human branding' hvor filosofien er å bruke det beste i menneskene.
Stoffene veves på grindvev for å ivareta den norske håndverkstradisjonen: - På den måten kan vi heve kvaliteten på norske bunader, sier Kumle. - I motsetning til mye av det masseproduserte bunadssølvet i Norge, produserer vi alt sølv til bunader på samme håndverksmessige måte som på 1800-tallet.
For en stund siden etablerte Kumle også en liten produksjon på Filippinene hvor han produserer brikkevevsbelte til Telemarksbunaden - også det i samarbeid med den katolske kirke.

Garanterer at de er best
Hemmeligheten bak suksessen ligger i sterk fokus på kvalitet.
- Hvis noen finner en bunad av bedre kvalitet enn de jeg selger, skal jeg personlig betale den, sier Henning Kumle, som er trygg på at kvaliteten er på topp. Han begrunner det slik:
- Alt produseres på tradisjonell måte. Likevel kan vi levere til svært gode priser. Det er ikke vi som er rimelige, men de andre som har fordyrende mellomledd.
- Grunnen til at vi har lykkes skyldes dyktige medarbeidere i Chiang Mai kombinert med min kunnskap som historiker om norsk draktskikk, sier bunad-gründeren som flyttet fra Bærum til Gaupen i Ringsaker for å utvikle suksessprosjektet.

Artikkelforfatteren er redaktør av avisa Ringsaker'n. Han har i en årrekke tilbragt feriene i Thailand.

(Pattaya Tidende utgave 3/2010 - 1. mars 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge