1. mars 2010

Thailandske reker inntar Norge

Skrevet av 
Thailandske reker er ansett som de beste av de tropiske oppdrettsrekene. Og antibiotikabruken er nå kraftig redusert

AV: TERJE ENGØ

Findus er ikke lenger alene om å selge thailandske reker i Norge. Nå har også det store danske sjømatkonsernet Polar Seafood satset på thailandske oppdrettsreker.
Reker fra Bangladesh og Vietnam har tidligere dominert i norske frysedisker. Det er nå flere årsaker til at thailandske reker er blitt mer populære, blant annet at Thailand har økt produksjonen ganske betraktelig de siste årene. En annen årsak er at thailandske rekeoppdrettere har fått bedre kontroll med bruken av antibiotikaene chloramfenicol og furandantin i det siste.
For få år siden ble mange konteinere med thailandske reker stoppet ved ankomst til EU da de testet positivt til antibiotika. Men problemet med ulovlig bruk av antibiotika er kraftig redusert, og thailandske reker blir i internasjonal sjømatindustri sett på som de beste av de tropiske oppdrettsrekene.

Tiggerrekene på vei ut
Rekene som importeres fra Thailand er av arten Penaeus Vannamei, også kjent som hvite stillehavsreker. Frem til for ti år siden var arten ukjent i Thailand. Da var det sorte tigerreker og elvereker som ble produsert. Men tigerreken har over tid blitt rammet av flere virusinfeksjoner. De mye mer sykdomsresistente hvite rekene vokser også raskere og tolererer større tetthet i oppdrettsanleggene. De utgjør nå over 90 prosent av den thailandske rekeproduksjonen.
I Norge er nå flere størrelser tilgjengelige. Den vanligste størrelsen er 51-60 reker per kilo, som selges for 39,90 kroner per halvkilo kokt uten hode og skall. Billig i Norge, men dyrere enn i Thailand hvor prisen vil være cirka 25 - 30 kroner per kilo.

(Pattaya Tidende utgave 3/2010 - 1. mars 2010)

 

Lest 1245 ganger

Likte du denne artikkelen? Lik Thailands Tidende på Facebook:

annonser:

forsiden

Utgave 3-2017 (1. mars):
Abonner på gratis e-avis for å lese denne utgaven

Siste rubrikkannonser

Utleieprosjekt i Hua Hin
( / Til salgs)

Utleieprosjekt i Hua Hin

Honda City, Jomtien
( / Til salgs)

Honda City, Jomtien

Vil leie leilighet i Pattaya
( / Tjenester)

noimage

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Toyota Avanza 1.5 S 2007
( / Til salgs)

Toyota Avanza 1.5 S 2007