1. februar 2010

Gamle markeder og nyrike russere

Skrevet av 
Naklua et stenkast nord for Pattaya fyller 100 år

Ta turen til Naklua og få med deg hundreårsfeiringen 6-7. februar. Ta også en tur innom distriktets markeder. Og sjekk Wongamat Beach, hvor russere og velstående thaier konkurrerer om å kaste bort mest mulig penger.

AV: DAG A. EKEBERG

For 20 år siden var Jomtien tilnærmet en ødemark. For 40 år siden kan man si det samme om Pattaya. Før dette var det fiskelandsbyen Naklua som var knutepunktet i området. I dag går Naklua og Pattaya ett-i-ett. Det gamle sentrum i Naklua ligger da også kun tre kilometer nord for North Pattaya Road. Her er forretningsbyggene ofte kun to etasjer høye, og noen av de eldste byggene i tre eksisterer fortsatt. Når du kjører gjennom hovedgaten ser du disse over 50 år gamle skjeve trebygningene.
Hovedgaten er for øvrig det man kan kalle enfeltsvei, selv om det er kjøring i begge retninger. Når folk parkerer langs vegen er det knapt nok rom igjen for ett felt.
Hundreårsfeiringen har pågått siden 21. november, og holder på til og med 7. februar. Lørdager og søndager stenges hovedgaten og det er markeder og musikalsk underholdning fra kl. 16.00.

Holmenkollåsen for thaier
Naklua er favorittområdet for velstående thaier i Pattaya. Tomteprisene her er høyere enn de mye omtalte turistområdene på Pratumnak Hill hvor nordmenn liker å bygge. Thaiene liker seg i Naklua fordi her finnes det som trengs av markeder, skoler og templer, og det er ikke altfor 'turistifisert'.
Hver søndag hele året stenges for øvrig småvegene rundt markedet på Sawangfa Road for trafikk, og hele området blir til et eneste stort marked. Da er det ikke bare mat som tilbys, men klær og bruksgjenstander av all tenkelige slag.

Fattige tyskere og rike russere
Fra gammelt av har det vært tyskerne som har valgt seg Naklua som tilholdssted, og det mangler ikke på tyske restauranter. Folk av mange nasjonaliteter spiser her, fordi tyskerne liker ikke å sløse med pengene, men forlanger likevel et godt måltid. 'Billig og bra' er en fellesnevner for matbransjen her. I den senere tid har også russerne valgt dette som 'base', nærmere bestemt Soi 12 og Wongamat Beach, som har vært en eneste stor byggeplass de siste par årene.
Det er ingen problemer med eiendomsmarkedet her, virker det som, og det ene luksusprosjektet etter det andre oppføres. Northpoint, The Cove og Centara ligger alle her nede. Mens en del kondoprosjekter på Jomtien har stoppet opp, er det fortsatt liv og røre her, og man skal nok i stor grad takke russerne for det. Det virker å være god kjøpelyst i det markedet fortsatt. Man kan jo lure på om det er det faktum at tyskerne har holdt til her fra gammelt av som har gjort russerne interessert. 'Vi skal vise hvem som er best', det er jo ikke manglet på rivalisering mellom disse to folkeslag opp gjennom tidene.

Se og bli sett på Centara
Det mest påkostede resortprosjekt i Pattayas historie er nettopp ferdigstilt på Wongamat Beach mellom soi 16 og 18 fra Naklua Road. Med 230 meter privat strand, 550 rom, og vannpark og andre temaparker er resorten med det tunge navnet 'Centara Grand Mirage Beach Resort Pattaya' blitt et sted å se og bli sett blant Thailands elite. Nesten hver helg er det en eller annen kortesje med privatbiler med politieksorte som kommer hit, og da vet man at det ikke er hvermansen som er i anløp.
Som overalt ellers i Pattaya er det den offentlige infrastrukturen som er i utakt. Femstjerners hoteller med rom til tusener av baht pr natt lokker, men man må slite med trange veier med uoverkommelige fartsdumper for å komme dit. De lengste turbussene blir gjerne sittende fast i krysset Naklua Road og Soi 16. Her er det tempel på den ene siden og skole på den andre, og tydeligvis ikke noe rom for myndighetene til å gjøre veien levelig.

(Pattaya Tidende utgave 2/2010 - 1. februar 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge