1. februar 2010

Vil kvitte seg med eldre flyvertinner

Skrevet av 
For å konkurrere med Singapore Airlines vil THAI nå ha snittalderen på flyvertinner ned i 30 år. SAS har ingen slike ordninger.

AV: DAG A. EKEBERG

Thai Airways vil tilby opptil 2,5 årslønn til eldre flyvertinner hvis de slutter i jobben. Programmet heter 'Mutual Separation Plan', og det er første gang i flyselskapets 50-årige historie at et slikt program er startet. Det er kun kvinnelige ansatte over 45 år som får tilbudet om denne sluttpakken.
Sluttpakken er et initiativ fra ledelsen i selskapet, og fagforeningen har gitt sin velsignelse. Nå gjenstår det godkjenning fra styrets side før programmet settes i verk. Thai Airways har ca. 4800 flyvertinner og 1200 flyverter. Det er henholdsvis ca. 800 og 400 av disse som er over 45 år. I den alderen kan de tjene så mye som hundre tusen baht i måneden, så det er attraktivt for mange å fortsette i jobben. Begynnerlønn ligger på ca. 30.000 baht. Pensjonsalderen i yrket er i dag på 60 år. Årsaken til programmet er ifølge en artikkel i Bangkok Post at ledelsen i Thai Airways ønsker å friske opp merkenavnet samt å spare penger på lønnsbudsjettet.

'Singapore Girls'
De fleste lokale konkurrentene til THAI ansetter flyvertinner på femårskontrakter og setter aldersgrense på 45 år. Slik var også opprinnelig hos THAI, men press fra politiske miljøer og fagforeninger på 90-tallet gjorde at ansettelsespolitikken ble forandret.
Singapore Airlines bruker uttrykket 'Singapore Girls' i sin markedsføring. Deres flyvertinner jobber på femårskontrakter med mulighet for kun én fornyelse. Snittalderen er ca. 30 år, mens for THAI ligger den på 37. De fleste flyvertinner starter karrieren i 20- årsalderen, og kan ha jobbet bortimot 25 år allerede når de når 45.
Ledelsen i både Bangkok Airways og AirAsia uttaler at de har gjennomsnittsalder på 28 år. President Piyasvasti Amranand i Thai Airways har som målsetning at 200 flyvertinner skal ta tilbudet om sluttpakke i år, og har satt av 300 millioner baht til formålet. De ønsker å fortsette med tilbudet i kommende år inntil snittalderen ligger på ca. 30 år.

Ingen sluttpakker i SAS
Håkan Olsson, direktør for SAS Southeast Asia, sier til Pattaya Tidende at SAS har tidligere hatt tilbud om sluttpakker for menn og kvinner over 55 år, men har ikke det nå. Han vil nødig kommentere THAIs policy, siden det er et tilbud på frivillig basis.

(Pattaya Tidende utgave 2/2010 - 1. februar 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge