Stig Martin Solberg (43) Stig Martin Solberg (43) foto: Dag A. Ekeberg
1. januar 2010

Pass deg for leie-fellene i Thailand

Skrevet av 

Stig Martin Solberg er blitt lurt på depositumet i Pattaya to ganger på kort tid. Nå advarer den norske journalisten andre leietakere. Men det finnes forholdsregler å ta.

AV: DAG A. EKEBERG

Stig Martin Solberg (43) er en norsk journalist som oppholder seg på pressevisum i Thailand, og foretrekker å leie leiligheter istedenfor å bo på hotell. I så måte har han ganske dårlige erfaringer med utleiere, spesielt thaier:
- Det virker som om thaienes holdning til depositum er litt annerledes enn hjemme, sier Solberg, som jobber for Nettavisen i Oslo. - Det verste eksempelet var da jeg leide en større leilighet i et av de nybygde leilighetskompleksene på Pratamnak Hill:
- Etter at jeg hadde flyttet ut avtalte vi å møtes på firmaets kontor for endelig oppgjør. Til min overraskelse var det ikke den engelske innehaveren og kontraktspart som ventet meg, men hans thailandske kone. Det gikk snart opp for meg at her var det bråk i vente, sier Solberg.

Trakk ti tusen baht
I stedet for å få tilbake 32.000 baht som han hadde betalt for to måneders depositum, ble han tilbudt 22.000 baht.
- Det viste seg at hun hadde trukket fra 7000 baht for en feil med kokeplaten som verken min samboer eller jeg var klar over eksisterte.
Solberg spurte om hvorfor han skulle stå ansvarlig for en feil på det helt nye elektriske anlegget. En feil som potensielt kunne være livsfarlig.
- Damen ble rasende over at jeg kunne insinuere at de hadde installert et farlig el-anlegg. Neste punkt på listen var vask av leilighet. Vanligvis tar vaskedamen på komplekset 300 baht for en full rundvask. Nå var prisen plutselig 2000 baht, sier Solberg som på dette tidspunkt begynte å bli irritert.

Truet med politi
I tillegg til den ublu vaskeregningen som tilsvarer bortimot en halv månedslønn for vaskedamen, ble Solberg presentert for to andre regninger på til sammen 1000 baht for noen småting som også var ukjent for ham. Det hele utviklet seg til en opphetet diskusjon.
- Jeg ga klart uttrykk for hva jeg mente om den hårreisende vaskeregningen, noe som resulterte i at jeg fikk en skikkelig skyllebøtte. Jeg ble blant annet sammenlignet med en apekatt og fikk en høyrøstet oppfordring om å forlate 'hennes' land. Det endte nesten med fysisk konfrontasjon og både hun og jeg truet med å ringe politiet, sier Solberg.
Situasjonen fikk en ende da agenten som hadde formidlet leiligheten ankom stedet og fikk roet gemyttene.
- Jeg tok de 22.000 bahtene for å forsøke å legge episoden bak meg. Livet er for kort til å bruke tid og energi på krangel om 10.000 baht, sier Solberg, som har nok en historie og fortelle om thaienes 'eieforhold' til depositum.

Kamp om askebeger
- I mitt forrige leieforhold prøvde den thailandske utleieren å trekke fra penger for noe som vi nordmenn vil kalle normal slitasje. I tillegg krevde hun 100 baht for et askebeger som visstnok manglet. Jeg forsikret henne om at jeg ikke var ansvarlig for askebegerets mystiske forsvinningsnummer, men tilbød meg allikevel å kjøpe et nytt til henne, sier Solberg som mener han kunne kjøpt 10 tilsvarende askebeger for de samme 100 bahtene.
Dette var imidlertid ikke godt nok for eieren, som mente bare hun kunne skaffe et helt identisk askebeger.
- Nok en gang havnet jeg i en ilter diskusjon. Jeg var imidlertid fast bestemt på at ikke søren om jeg skulle betale for et askebeger jeg ikke hadde tatt.
Den fastlåste situasjonen løste seg imidlertid ved naboens hjelp.
- Naboen, en hyggelig tysker, hadde hørt vår høylydte krangel og kom ilende til – med askebegeret! Det viste seg at han hadde tyvlånt askebegeret og beklaget så mye, sier Solberg med et skjevt smil.

- Ikke gi fra deg nøklene
Han har endel råd til nordmenn som inngår leieforhold i Thailand. - Før du signerer bør du understreke at du ikke står ansvarlig for sentral infrastruktur i boligen som vann og elektrisitet. Du bør også si klart i fra at normal slitasje på møbler og annet ikke skal medføre fratrekk i depositumet. Få det gjerne med som et tillegg i kontrakten hvis mulig, sier Solberg og legger til: - Når du skal flytte ut så ikke gi fra deg nøklene før begge parter er blitt enige om depositumsoppgjøret.

- Blir overrasket når de får igjen depositum

Pattaya Tidende har snakket med en thailandsk dame som driver utleie av små rom til thaier og leiligheter til faranger.
- Det gjentar seg stadig vekk at folk blir forbauset når jeg gir tilbake depositumet. Det har de ikke vært vant til før. Fattige løsarbeidere fra Isan som kommer til byen for å jobbe, enten det er i Bangkok eller Pattaya, er ikke vant til å ha noen særlige rettigheter i storbyen, og kan lite gjøre når de ikke får igjen depositumet, eller blir trukket for usaklige ting.
- Mange blir nesten rørt til tårer når jeg gir tilbake full sum, sier utleieren, som helst vil være anonym. Hun gir naturlig nok også tilbake depositum til faranger. Noen av disse virker også å bli positivt overrasket når de får igjen pengene sine. Hun forklarer problemet med at de som driver utleien ofte ikke er eieren av leilighetene, og at eneste muligheten å tjene litt ekstra penger utover en dårlig lønn er å gjøre slike krumspring.

Advokat: - Ta bilder og sjekk kontrakten

Advokat Kamnod Soponvasu i firmaet Thai Legal & Associates gir følgende råd om leieavtaler: - Sørg for at kontrakten er på engelsk og at du er fornøyd med ordlyden før du skriver under. Sørg også for at det er to vitner som skriver under samtidig, og at du vet hvem disse vitnene er, eventuelt har muligheten til å kontakte dem ved en senere anledning.
Som en ekstra forhåndsregel anbefaler han å ta bilde av leiligheten innvendig når leieforholdet starter, slik at man kan dokumentere hva slags møbler som var der og hva slags slitasje som allerede eksisterte. L

Langtidsleie i Thailand

Leiekontrakter er som oftest skrevet av og for utleiere, og er gjerne gunstigere for dem enn for leietakeren.
Det pleier å stå noe om straff ved fremleie, ved bygningsmessige endringer som ikke er godkjent skriftlig av utleier, og ved skader på bygninger og inventar. Det er rett og riktig at utleier skal ha sin sikkerhet, men sjekk at det ikke er urimelige krav som stilles.
En maksimal leieperiode i Thailand er på 30 år. Alle leieavtaler på tre år eller mer må tinglyses ved det lokale landkontor for å være rettslig gyldig. Da kommer det en registreringsavgift inn i bildet.
Mange utleiere ønsker å leie for kortere tid enn tre år bl.a. for å slippe avgiften, men det kan ofte være i leietakers interesse med en lengre avtale, spesielt hvis han skal bruke penger på å utbedre eiendommen. Kontrakter med rett til fornyelse er vanlig i Thailand. Men man skal være oppmerksom på at leietaker kan få problemer med fornyelsen hvis eiendommen skifter eier før kontrakten skal fornyes.
Det er også viktig at det står noe i kontrakten om hvem som er ansvarlig for vedlikehold og reparasjoner av eiendommen. Det er vanlig at leietaker er ansvarlig for små reparasjoner og reparasjoner av estetisk natur mens utleier er ansvarlig for større ting.

(Pattaya Tidende utgave 1/2010 - 1. januar 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge