1. januar 2010

"Spis alt du vil for 25 kroner"

Skrevet av 
Restaurantspalten:

På Pattaya Third Road ligger de på rekke og rad. Restauranter på størrelse med tennisbaner. Hit går thaiene for å spise. Det kan du også. Men inviter med en thai eller to for enkelhets skyld.

Tidligere hadde noen av disse restaurantene skilter beregnet for utlendinger, som følger: '99 baht – eat all you can'. Nå har inflasjonen gjort det vanskelig å holde denne prisen, men nydelig mat i overflod får du fortsatt til en meget rimelig penge. Avhengig av hva du bestiller ligger prisen mellom 120 og 200 baht. Og da har du hatt en helaften med så mange retter du bare ønsker, og dessert til slutt.
Matgildet åpner gjerne rundt kl 17.00. Du kommer når du vil, men ikke drøy for lenge. Etter klokken åtte begynner det å tynnes i rekkene, og det gjelder også godbitene på matbordet. Dette er thairestauranter beregnet for thaier. Med massevis av kunder er dette stordrift, og de kan holde lave priser. Utenlandske turister er i sterkt mindretall her.

Hovedpoenget med Thai Barbecue
er at du henter råvarene og griller dem selv på en grill midt på bordet. Safter og fett fra råvarene går ikke tapt, men blir ingredienser i suppen som ligger i en renne rundt grillen. Ganske genialt.
Dere blir anvist til et bord tilpasset selskapets størrelse, enten med stein- eller aluminiumsbordplate. Midt i bordet er det et eller flere hull, hvor betjeningen plasserer en glødende grill. Denne dekkes så til med en halvkuleformet grillrist, med en oppsamlingsrenne i yterkant som blir etterfylt med vann etter behov. Her ligger noe av hemmeligheten, alt som senere tilberedes på denne grillen avgir væske som så blander seg med vannet i renna og blir til den nydeligste suppe.

Du er selv kokk
Etter å ha bestemt deg for omfanget av det du ønsker å grille, samt drikkevarer, begir du deg til råvarebordene og starter å lesse på.
Her finnes store bord med alle typer ferdig oppskåret kjøtt, kylling, fisk, reker, kreps, krabbe, musling, skjell, akkar. Råvarene er av ypperste kvalitet. Thaiene aksepterer ikke annet, konkurransen er hard slike restauranter imellom. Vi snakker her om virkelig ferske varer - de fleste krepsene er ennå i live. Thaiene knekker nakken på krepsen før den legges på grillen – man er da ikke buddhist for ingen ting – det er bare vi barbarene fra nord som koker dyret levende.
Andre råvarebord er fulle av grønnsaker, ris, poteter, urter, frukt, søte desserter, og ikke å forglemme den store trommelen med hjemmelaget iskrem, hvor vi for øvrig anbefaler kokosnøtt-varianten.

Fellesgrill for storfangst
Det finnes også en større fellesgrill til bruk for større råvarer som f.eks krabbe, hel fisk og større akkar. Her kan det i perioder bli vel trangt om plassen, men naboen smiler og hjelper gjerne den klumsete farangen. Ingen knuffing og ukvemsord man kanskje har opplevd på andre breddegrader. Er du engstelig for sterkt krydder? Ingen fare. Alt er ukrydret råvare og du er selv kokk. Det finnes en egen avdeling med krydder og diverse dippsauser av ulik styrke, som du selv bringer i små skåler til bordet.
Skulle du imidlertid være av den utålmodige bråsultne typen, finnes det også en avdeling med ferdiggrillede kyllingklubber, varme vårruller og annet du kan kickstarte med.

Straffegebyr for overflod
Du kan forsyne deg så mange ganger og så mye du ønsker, men husk at du har to øyne og bare én mage. For å unngå fråtsing finnes det et straffegebyr. Det som ikke spises opp veies og du betaler for det, du får det ikke med hjem. Riset bak speilet. Ikke store summen for en farang, men pinlig; forsyn deg heller i flere omganger.

2SØS3

Nye restaurantanmeldere
Pattaya Tidende har fått et par nye restaurantanmeldere, ved navn 'to søstre' (2SØS3). Disse konsentrerer seg om spisesteder i Pattaya som ikke nødvendigvis ligger midt i turiststrømmen Red..

THAI BARBECUE:

Pris:
Avhengig av antall personer pr bord og om du kun ønsker å spise kjøtt, eller full meny som inkluderer sjømat, koster dette fra 120 til maksimalt 200 baht pr person. Drikkekvarer kommer i tillegg, til meget hyggelige priser.

Beliggenhet:
Du finner disse restaurantene på alle turiststeder i Thailand. De ligger vanligvis kun et stenkast unna de dyrere turist-restaurantene. Disse stedene krever stor plass, så de kan ikke ligge i beste beliggenhet. De er av friluftstypen, uten vegger men med tak.
Hvis du skal spørre om veien, så vær oppmerksom på at thaiene kaller denne typen restaurant på engelsk for 'Thai Buffet', som de uttaler 'Thai bo-fe'. I Pattaya ligger det mange langs Third Road, spesielt i området i nærheten av North Pattaya Road.

Selvbetjening:
Du kan trolig finne det noe stressende den første gangen du besøker et slikt sted. Du skal sette deg inn i systemet, hente råvarer, tilberede (ofte både på egen og fellesgrill), sette sammen riktige sauser osv. I tillegg skal du jo spise og gjerne også drikke noe. Det beste rådet vi kan gi er å invitere med en thai eller to. De elsker å grille, koke, steke, vise fram all den nydelige maten med alle de variasjoner den kan lages i. Du bare lener deg tilbake og nyter det hele, og observerer det yrende livet på nabobordene.

(Pattaya Tidende utgave 1/2010 - 1. januar 2010)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge