1. desember 2009

Kommentar: Kronekursen blir redningen

Skrevet av 
Norske myndigheter ønsker å trekke nordmenn i Thailand 15% i kildeskatt. Det tilsvarer økningen i kronekursen siste år.

KOMMENTAR AV: TERJE ENGØ

Pattaya Tidende skrev i januar i år om to storbanker som spådde at kronefallet hadde nådd bunnen, og at kursen kunne være oppe igjen rundt 6 baht for en krone mot slutten av 2009. På det tidspunktet var kursen 5,1 etter et brått fall fra 6,6 i juli i fjor. I ettertid viste det seg at spådommene holdt stikk. Som vår trendgraf viser, har krona økt jevnt i verdi mot baht fra måned til måned. I oktober og november har krona ligget tett oppunder seks baht, og noen dager også over.
For mange norske pensjonister og trygdede bosatt i Thailand har økningen i kroneverdien kommet som manna fra himmelen. En pensjonist med 12.000 kroner i pensjon fikk i januar cirka 60.000 baht utbetalt. Nå kommer det inn i overkant av 70.000 baht, og kursøkningen har ganske nøyaktig kompensert for kildeskatten.

Vil det holde?
Man kan spørre seg om dette vil holde? Det positive er at den amerikanske sentralbanken har varslet at den ikke ønsker å øke renta på dollaren i nær fremtid. Det har svekket dollaren mot kroner. Samtidig har prisveksten i Norge flatet ut, og Norges Bank ser ikke noen umiddelbar fare for økt inflasjon. Det minker presset for å sette opp rentenivået i Norge. Samtidig holder oljeprisen seg sterk, og det skal ikke mange dagene med sprengkulde i Europa og USA til før oljelagrene synker, oljeprisen går opp, og den norske krona følger med.

(Pattaya Tidende utgave 15/2009 - 1. desember 2009)

 

Lest 767 ganger
annonse:

forsiden

Utgave 5-2017 (1. mai):
Abonner på gratis e-avis for å lese denne utgaven

Mest lest siste måned

Siste rubrikkannonser

Leilighet ønskes leid Jomtien
( / Leilighet til leie)

noimage

Påkostet villa Bang Sarey
( / Hus til salgs)

Påkostet villa Bang Sarey

Fullt utrustet villa Bang Sarey
( / Hus til salgs)

Fullt utrustet villa Bang Sarey

Ønsker å leie i Jomtien
( / Leilighet til leie)

noimage

View Talay 3A
( / Leilighet selges)

View Talay 3A