Eivind Braaten Eivind Braaten foto: Terje Engø
1. desember 2009

Mange velger Surin fremfor Pattaya

Skrevet av 
Over 200 nordmenn bor i provinsen Surin i nordøstre Thailand. Provinshovedstaden har fem vestlige restauranter og mange rimelige hoteller. Og selvsagt elefanter overalt.

AV: TERJE ENGØ

Eivind Braaten er innehaver av Oasis Bar og Restaurant like ved busstasjonen i byen Surin. Han er ikke enig i at han bor 'i bushen': - Jeg har det godt her i Surin. Når jeg er i Pattaya blir det som å være i Disneyland for meg. Det er ikke Thailand. Du har ikke kontakt med den thailandske virkelighet der, sier Eivind, som etter hvert har sørget for at det ikke er noe han mangler.
- Jeg kjøper brød og røykt bacon fra en tysker i Udonthani, og jeg får til og med levert frossen torskefilet og newzealandsk lammekjøtt fra en engelskmann noen få mil herfra, foreteller Eivind.
I selve byen Surin er det vel 11-12 nordmenn som bor fast hele året, men ser man på hele provinsen er det minst 200. En del av disse dukker opp på restauranten for å få seg en matbit med noe som smaker norsk engang i blant. Ofte kommer de i forbindelse med handleturer på Tesco Lotus, Macro eller Big C. Nå snakkes det om at Carrefour også skal åpne opp et hypermarked, og da blir det vel enda flere som kommer innom, sier Eivind.
- Du kan godt skrive at det er ingen som blir rik av å drive restaurant og bar i en by som dette. For tre år siden fikk jeg muligheten til å kjøpe restauranten. Da hadde jeg og kona gått og trødd på hverandre i flere år. Vi hadde behov for noe å gjøre på. Og det er ikke tvil om at Oasis har vært positivt for vårt forhold, forklarer Eivind. Konkurransen er ikke stor i Surin. Totalt er det fem restauranter drevet av vestlige folk i byen. En amerikaner har nettopp åpnet et nytt sted like ved jernbanestasjonen. Tvers over gata ligger 'Farang Connection', Surins eldste 'farangsted', som drives av en engelskmann. Det er også en engelskmann til pluss en tysker i bransjen her.

Elefanter overalt
Et par elefanter passerer utenfor vinduet mens vi sitter inne på Oasis. Det er ikke bare under den berømte Elefantfestivalen at det er elefanter i Surin. Andre steder i Thailand ser du en sjelden gang en elefant, i Surin er de overalt. Du kan ta deg en tur på elefantryggen like utenfor byen, eller du kan mate elefantene som drives rundt i byen for å skape inntekter. En del folk irriterer seg over elefantene og deres drivere.
Det gjør ikke Eivind. De er en del av landet han har valgt. Han er glad for det han opplever. Nå planlegger han årets julebuffet. Et årlig arrangement med norsk julemat og fullt hus.

Chai Dee – veldedige nordmenn
Eivind en hjelpende hånd for mange andre mennesker. Sammen med nordmennene Atle Bratteli i Yasothon og Johnny Borrebæk i Ban Kruat rett utenfor Surin, grunnla han Chai Dee – Godt Hjerte – en veldedig organisasjon som yter hjelp til funksjonshemmede og mennesker i nød i Laos, Kambodsja og Thailand. Den unge organisasjonen har allerede mottatt 50.000 kroner fra Norsk Forbund for Svaksynte til sponsing av prosjekter. Foreningen er nå i samtaler med Norsk Pasientforening, NORAD og Direktoratet for Utviklingshjelp for å øke støtten.
Noen dager før Pattaya Tidene møtte Eivind, døde Atle Bratteli, bare 47 år gammel. Tilbake sitter kona med tre barn og dårlig råd. Nå forsøker Eivind å få samlet sammen penger til enka.
Som om dette ikke er nok, så er han også aktiv i Nordic Riders. Noen ganger er kona med på turer, andre ikke.
For å sørge for at restauranten fungerer i hans fravær har de to ansatte.
- Siden jeg skal på tur til helga, får kona en slektning til å komme for å gi en hånd. En av våre serveringsdamer har vært borte i en uke nå. Vi vet ikke hva som har skjedd, men det er ikke første gangen. En gang tidligere avslørte hun at ektemannen hadde vært på en liten karaokerunde, og det ble slagsmål, sier Eivind med et smil.

Buddhist light
Eivind bærer flere store amuletter rundt halsen. Da han var hjemme i Norge for ti år siden meldte han seg ut av statskirken. – Jeg er ikke religiøs, men buddhismen står meg nok nærmere enn kristendommen.
Buddhisme er ikke en religion som de andre, men mer en livsfilosofi, forklarer han, og legger til at han rett som det er går i tempelet. Han synes det er en god tradisjon. Men vanlige religioner har han ikke den store sansen for:
- En kamerat sa engang at religion er som håndtakene i taket på en trikk. De er gode å holde i når det slingrer i svingene, sier Eivind.
- Jeg kom første gang til Thailand som sjømann i 1962. Husker best baren som lå like utenfor stedet vi bodde – Mosquito Bar. Men det var ikke dette besøket som gjorde at jeg ble bosatt her. I 1999 kom jeg hit på ferie. Dermed var det gjort. Jeg reiste hjem til Norge og fikset opp i det som var nødvendig, og reiste tilbake. Siden har jeg ikke vært hjemme i Norge. Samtidig er jeg glad for å være norsk med de muligheter NAV har gitt meg. Uten denne muligheten ville det vært svært vanskelig å klare utgiftene til plutselige sykehusinnleggelser, forteller Eivind som nå har vært gift med sin thailandske kone Yao i sju år.

Med 'klippekort' på sykehus: - NAV redningen

Da han var inne på sykehuset sist, var det trettende gang Eivind Braaten fikk behandling for blodpropp

AV: TERJE ENGØ

Protein C i blodet. Det gjør at det har en tendens til å danne seg blodpropper, forklarer Eivind. Mange vil nok heller velge å bo i Norge med en slik lidelse. Blodpropp kan være dødelig hvis den for eksempel setter seg i hjernen, opplyser den 53-årige Oslogutten.
- Jeg betaler for frivillig medlemskap i NAV. Det har vært en svært så god løsning. Selv om nok noen synes å bli trukket 9,1 prosent av trygda er mye, har det vært en svært så god investering for meg. Når jeg kjenner symptomer på blodpropp legger jeg meg inn på privatsykehus her eller i Pattaya. Kopi av passet mitt sendes til ambassaden og de sender garanti tilbake til sykehuset. Garantien er for inntil 16.500 baht per døgn. Det er få ganger jeg har hatt sykehusregninger som dette ikke har dekket, forklarer Eivind. - Jeg vet ikke når jeg får en blodpropp på et kritisk sted. Da kan det brått være slutt. Da nytter det ikke om thailandske sykehus er aldri så gode, sier han alvorlig, før han legger til at alt er ordnet så kona vil bli tatt vare på. Hun vil få en god pensjon. De har vært gift i sju år nå, så da frykter han ikke at hun skal bli stående på bar bakke.

Trives på sykehus
Det er ikke bare blodproppene som har fått ham innlagt på sykehus. Blant nordmenn i Surin er han godt kjent for sine sykehusopphold. For ikke lenge siden kjørte han på en hund som forvillet seg fremfor motorsykkelen. Resultatet ble 11 dager på sykehus og en regning på 280.000 baht, en del mer enn det NAV dekker. En uke senere var uhellet ute igjen, han traff en hump, og dermed svartnet alt. Det var en ettervirkning av den saftige hjernerystelsen et par uker tidligere. Dermed fikk han noen nye dager på hospitalet.
- Men du vet å ligge på privat sykehus er som å være på ferie på et femstjerners hotell. Stor flatskjerm, DVD-spiller, mikrobølgeovn, kjøleskap og to rom med to bad å kose seg på, sier han med et smil.

Fakta om Surin:

Provinsen Surin ligger på det enorme Isan-platået i nordøstre Thailand. Surin grenser mot provinsene Buriram, Maha Sarakham, Roiet og Sisaket, og mot Kambodsja i sør. Landarealet er på 8124 kvadratkilometer. Ved siste folketelling i 2006 hadde provinsen 1.375.257 innbyggere. Rundt halvparten av befolkningen har khmer som morsmål, og de fleste andre snakker thai med laotisk dialekt. Surin har også en del folk som snakker suay. Hovedstaden heter også Surin. Byen har røtter over 2000 år tilbake i tid, og har ca. 10.000 innbyggere pr i dag.

Messer og festivaler
I januar arrangeres en messe for jasminris og silkeprodukter, hvor landsbyer, produsenter og otoporganisasjoner stiller ut og selger lokale produkter. I mars arrangeres en turmarsj opp til Phanom Sawai-fjellet hvor legenden sier at det skal være et fotavtrykk tilhørende Buddha. På den 13-15 dag med voksende måne i mai arrangeres en elefantparade i forbindelse med ordinering av nye munke, et spennende arrangement få turister til nå har oppdaget. Den verdensberømte elefantfestivalen starter normalt i tredje uke i november.

Kommunikasjon
Du kommer lettest til Surin med bil, tog eller buss fra Bangkok. På landeveien er det 457 kilometer fra Bangkok, mens strekningen på skinner er 420 kilometer. Har du mulighet kan du ta fly fra Bangkok til Buriram, men da må du ordne annen transport de siste sju milene.

Mat og overnatting
Det finnes amerikansk, tysk og engelsk restuarant, i tillegg til den norske 'Oasis Bar and Restaurant'. Det nyeste og kanskje flotteste hotellet heter Majestic, hvor døgnprisen starter på 800 baht. Hotellet driver også et leilighetskompleks hvor de som ønsker å bo lengre kan få brukbart rom for mellom seks og ti tusen baht per måned.
Like utenfor byen ligger det Green Garden, som tilbyr vestlig mat og fem rom for overnatting. Andre kjente hoteller er Thong Tharin Hotel (500-700 baht) og Maneroote Hotel (690-910 baht). Skal du bo rimelig tilbyr Amarin Hotel rom med vifte for 230 baht, 350 baht med aircon, mens New Hotel har rom med vifte til 160 baht eller 380 baht med aircon. Flere leilighetsanlegg tilbyr rom fra rundt 3000 baht per måned og oppover.

Kjøpesentre
Det finnes både Makro, Big-C og Tesco Lotus og velge mellom for de som foretrekker å handle i avkjølte omgivelser.

(Pattaya Tidende utgave 15/2009 - 1. desember 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge