1. oktober 2009

'Televerket' blant snakkesalige thaier

Skrevet av 
Søkelys på norske bedrifters erfaringer i Thailand:

Telenor gikk i år 2000 inn som partner i selskapet som i dag er Dtac. På snaut ti år har de klart å bli nest størst i Thailand, i et marked med brukere med helt andre mobilvaner enn nordmenn.

AV: HELGE HEYERDAHL

Mange nordmenn sperret øynene opp da det tradisjonelle og trauste "Televerket", senere kalt Telenor, satset stort i internasjonale markeder. Vi spurte Dtac-sjefen Tore Johnsen om hvorfor denne bestemmelsen ble tatt:
- På slutten av 1990-tallet valgte Telenor å styrke sin internasjonale vekst i Asia. Dette var markeder som hadde stort potensial, der Telenor mente vi hadde de rette forutsetninger for å lykkes. Telenor etablerte seg først i Bangladesh, og deretter i Malaysia. I dag er Asia en av tre kjerneregioner for Telenor, og selskapet har virksomheter i Thailand, Malaysia, Bangladesh, Pakistan og India. Ved utgangen av 2008 hadde Telenor 65 millioner kunder i Asia og 26 prosent av selskapets omsetning kom fra regionen, forteller Johnsen.

Snakkesalige med kontantkort
- I Norge er det stort sett tenåringer som bruker kontantkort. Hva kommer det av at de fleste thaier uansett alder bruker kontantkort?
- Dette skyldes etter min mening kultur. Thaiene har kultur for å bruke kontanter, og å kjøpe tjenester i små, oversiktelige mengder når de trenger det. Da har de god kontroll på utgiftene.
- Er det store forskjeller på en gjennomsnittlig thailandsk og norsk kunde?
- Den typiske thailandske kunden snakker tre ganger så mye i telefonen som den norske. Den norske kunden sender mer SMS enn den thailandske, og benytter i større grad mobilt bredbånd for å få tilgang til nye innholdstjenester for mobil.
Dtac har gått fra 700 til 6000 ansatte på ti år. Også i antall brukere har økningen vært stor: - Den største positive overraskelsen har vært den hurtige veksten i penetrasjon. Thailand har på under 10 år gått fra 10 til nesten 100 prosent mobilpenetrasjon, sier Johnsen.

Thaiene kan lære av nordmenn
- Hva tror du er hovedgrunnen til at dere har tatt så store markedsandeler her nede?
- Når Telenor etablerer seg internasjonalt har vi med oss nordiske lederskapsmodeller og verdier. Det viktigste thaiene kan lære av oss er en flat organisasjonsstruktur og langsiktig planlegging. Telenor er opptatt av at ansvar og myndighet gis på riktig nivå. I tillegg er vi opptatt av at både ledelse og ansatte har et engasjement i forhold til egen jobb og virksomheten som helhet.

Først engelsk, nå thai
- Her i Thailand foregår det meste på thai i forretningsverdenen. Har det gått greit så langt?
- Språket er helt klart en utfordring. I dag er det kun en håndfull nordmenn blant de 6000 ansatte i Dtac. Da er det naturlig at møter i selskapet holdes på thai. Da vi holdt møtene på engelsk opplevde jeg at ressurssterke ansatte ikke deltok i debatten av frykt for ikke å beherske språket. For oss er det viktig at alle får deltatt, så vi forsøker nå i stor grad å holde møtene på thai.
- Har du opplevd noen pinlige situasjoner på grunn av språket?
- Jeg har ved enkelte anledninger deltatt i debatter som har foregått på thai. Da har jeg måttet innlede med å si at jeg jevnlig titter på mobiltelefonen, ikke fordi jeg er uinteressert i det som sies i debatten, men fordi jeg mottar meldinger med oversettelse av debattens viktigste poenger.

Satser på 3G

Dtac forventer at Thailand vil gjennomføre en auksjon for 3Glisenser i løpet av kort tid. Dtac investerer derfor nå 100 millioner baht i et pilotprosjekt for 3G i Bangkok. De er den første operatøren som gjør tester på 3G for å kunne tilby trådløst internett. DTAC Thailand: Ansatte: 6000
Leder: Tore Johnsen
Omsetning: 70 milliarder bath
Antall abonnenter: 20 millioner

Tore Johnsen:

Fødested: Hell, Stjørdal
Favoritthobby: Fotografering
Savner fra Norge: Frisk luft og fjellturer
Best ved Thailand: Folkelynne, mat, klima

(Pattaya Tidende utgave 13/2009 - 1. oktober 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge