[ annonse ]
1. oktober 2009

Handelen mellom Norge og Thailand falt kraftig

Skrevet av 
Tall fra thailandske tollmyndigheter viser at importen av varer fra Norge endte på 3,2 milliarder baht i årets 7 første måneder, mot 6,8 milliarder baht samme periode i fjor.
Eksporten til Norge er også ned i samme periode, fra 3,9 milliarder baht til 2,1 milliarder baht. Hovedårsaken til fallet i importen av norske produkter er i første rekke en kraftig nedgang i kjøpet av gjødsel fra Yara (tidligere en del av Norsk Hydro). I årets første sju måneder ble det importert gjødsel fra Norge til en verdi av 1,3 milliarder baht. Det er mer enn en halvering fra 3,9 milliarder i samme periode i fjor.
I tillegg er det drøyt 500 millioner baht reduksjon i importen av norsk sjømat. Men dette tallet vil antakelig ta seg opp. I første halvår falt importen av norsk laks kraftig sammenlignet med importert volum i fjor. Men helt ferske tall fra Eksportutvalget for fisk for perioden frem til 13. september viser at lakseeksporten til Thailand er på vei opp igjen.

Ikke råd til å gjødsle
Hovedårsaken til det dramatiske fallet for Yara er finanskrisen. Den har resultert i at thailandske importører har valgt å redusere lagerbeholdningene. Samtidig har en stigning i de internasjonale gjødselsprisene i fjor medført at mange thailandske bønder har unnlatt å kjøpe gjødsel. Frem til utgangen av juli var Thailands totale gjødselimport på 30 milliarder baht, mot 62 milliarder samme periode i fjor. Ris er thailands største eksportartikkel på verdensbasis. Norge importerer også mye ris fra Thailand, men enda mer fisk, frukt og grønnsaker. Mange forbinder Thailand med produksjon av klær, men dette er nå kun den niende største eksportartikkelen til Norge. At mekaniske produkter havner som tredje største eksportartikkel kommer nok overraskende på mange.

(AV: TERJE ENGØ)

(Pattaya Tidende utgave 13/2009 - 1. oktober 2009)

 

Lest 932 ganger

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Mest lest siste måned

Siste rubrikkannonser

Bangsare ved stranden
( / Leilighet selges)

Bangsare ved stranden

Enebolig i Cha am
( / Hus til salgs)

Enebolig i Cha am

Hus m/tropisk hage til salgs
( / Hus til salgs)

Hus m/tropisk hage til salgs

View Talay 5D – 86 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 5D – 86 kvm

View Talay 3A
( / Leilighet selges)

View Talay 3A

Interaktive oversikter