1. oktober 2009

Handelen mellom Norge og Thailand falt kraftig

Skrevet av 
Tall fra thailandske tollmyndigheter viser at importen av varer fra Norge endte på 3,2 milliarder baht i årets 7 første måneder, mot 6,8 milliarder baht samme periode i fjor.
Eksporten til Norge er også ned i samme periode, fra 3,9 milliarder baht til 2,1 milliarder baht. Hovedårsaken til fallet i importen av norske produkter er i første rekke en kraftig nedgang i kjøpet av gjødsel fra Yara (tidligere en del av Norsk Hydro). I årets første sju måneder ble det importert gjødsel fra Norge til en verdi av 1,3 milliarder baht. Det er mer enn en halvering fra 3,9 milliarder i samme periode i fjor.
I tillegg er det drøyt 500 millioner baht reduksjon i importen av norsk sjømat. Men dette tallet vil antakelig ta seg opp. I første halvår falt importen av norsk laks kraftig sammenlignet med importert volum i fjor. Men helt ferske tall fra Eksportutvalget for fisk for perioden frem til 13. september viser at lakseeksporten til Thailand er på vei opp igjen.

Ikke råd til å gjødsle
Hovedårsaken til det dramatiske fallet for Yara er finanskrisen. Den har resultert i at thailandske importører har valgt å redusere lagerbeholdningene. Samtidig har en stigning i de internasjonale gjødselsprisene i fjor medført at mange thailandske bønder har unnlatt å kjøpe gjødsel. Frem til utgangen av juli var Thailands totale gjødselimport på 30 milliarder baht, mot 62 milliarder samme periode i fjor. Ris er thailands største eksportartikkel på verdensbasis. Norge importerer også mye ris fra Thailand, men enda mer fisk, frukt og grønnsaker. Mange forbinder Thailand med produksjon av klær, men dette er nå kun den niende største eksportartikkelen til Norge. At mekaniske produkter havner som tredje største eksportartikkel kommer nok overraskende på mange.

(AV: TERJE ENGØ)

(Pattaya Tidende utgave 13/2009 - 1. oktober 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge