Knut Hj. Nielsen Knut Hj. Nielsen foto: Helge Heyerdahl
1. september 2009

Smarte norske broer i Bangkok

Skrevet av 
Søkelys på norske bedrifters erfaringer i Thailand:

Norconsult har krysset Chao Praya-elven i Bangkok hele åtte ganger. Ytterligere sju broer står for tur. Nordmenn bygger smarte broer der andre overdimensjonerer. Samarbeidet med thaiene er en utfordring de tar med på kjøpet.

AV: HELGE HEYERDAHL

Norconsult AS ble stiftet i Norge i 1928. Avløperen i Thailand, Norconsult Civil Engineering (NCE), ble etablert i 1994. Grunnet thailandsk lov er det eid 51% av thaier og resten er norsk. Selskapet er kjent for blant annet brobygging mange steder i verden, og noen av de mest monumentale prosjektene skjer i Thailand.
- Det har blitt sånn at vi har satset på broer, og der er vi så etablerte i markedet at 90% av virksomheten vår foregår på dette feltet, forteller direktør og designer Knut Hj. Nielsen i NCE. Han har hatt ansvaret for selskapet siden oppstarten, og prosjektene har vært mange og luftige. Det meste har skjedd rundt Chao Praya-elven hvor NCE står bak hele 15 krysninger med sine ulike brodesign:
- Åtte av broene står klare, én er under bygging, mens de siste venter på byggestart.
- Ellers så er vårt største prosjekt for tiden et jernbaneprosjekt som krysser Chao Phraya. Prosjektet kalles "Red Line West" og løper stort sett på bro fra Bang Sue på Bangkok-siden til Taling Chan på Thonburi-siden. Når det står ferdig om noen år, vil det bli en del av Bangkoks ambisiøse Mass Rapid Transit Network, forteller Nielsen. I tillegg til brobygging driver Norconsult med mange andre typer prosjekter, inkludert veger, tunneler, jernbaner, fabrikker og 3Dmodellering.

Konkurranse om studentene
- Hva er årsaken til at dere får så mange av de store broprosjektene?
- Det henger nok sammen med at vi er kjent for å kunne gjøre kompliserte broer. Når det skal bygges med et spenn på over 40 meter så har vi et godt rykte som hjelper mye. Mange av oppdragene får vi gjennom konsulenter, som henter oss inn etter at prosjektene er i boks. Kort fortalt så er det vanskelig å komme inn på markedet, men om man får det til og leverer gode forslag, så får man mange oppdrag.
Designkontoret består av 30 medarbeidere, og Nielsen er eneste nordmann som er fast ansatt.
- Den største ambisjonen da det ble opprettet avdeling i Thailand var å utvikle et kontor med thailandske ingeniører som kunne gjøre samme type design som vi gjør i Norge. Vi har snappet opp mange av våre designere fra Chulalongkorn-universitetet foran nesen på japanerne, som er veldig ivrige etter å rekruttere derfra. Ved spesielt vanskelige oppdrag benytter vi oss av hjelp fra designere i Norge, forteller Nielsen.

Språkblemmer
Det å drive forretningsvirksomhet i Thailand er på mange måter annerledes enn å drive i Norge. Etter 15 år som toppleder har Nielsen lært mye om forskjellene.
- På mange måter er det ganske likt, men jeg har gjort meg en del erfaringer som har vært nyttige. Blant annet det å sende thaier på møtene vi skal på, siden all konversasjon foregår på thai. Jeg husker godt da jeg dro på et viktig forretningsmøte selv, og trodde jeg forstod hva som ble diskutert. Jeg reiste meg og holdt et innlegg som jeg selv syntes var både godt og relevant, men det viste seg at jeg hadde misforstått hva som ble diskutert på møtet, humrer Nielsen.

Må lære oss å oppføre oss
Også personalpolitikken må tilpasses til de lokale forholdene i Thailand.
- Vi nordmenn har mye å lære av thaiene på det området. I thaikulturen går du ikke ut og kritiserer andre i særlig grad, så det blir i stor grad vannet ut. Vi nordmenn må nok lære oss å oppføre oss, og bli flinkere til å ikke kritisere i plenum. I begynnelsen av tiden min her opplevde jeg at en jeg skjelte ut aldri kom tilbake på jobb, etter at jeg hadde buset ut med kritikk åpenlyst. Det har jeg lært av.
- Hva kan thaiene lære av nordmenn i yrkeslivet?
- Et problem er at thaiene allerede fra skolestart aldri blir oppfordret til å spørre. Undervisningen skjer ved at læreren prater, mens elevene svarer i kor. Jeg har innført et klima for å spørre hos oss. At medarbeiderne skal bli flinkere til å be om hjelp, og det har lyktes etter hvert. Men thaier som har utdannelse føler ofte at de skal kunne alt. Problemet med det er at man får svar uansett om vedkommende vet det rette svaret eller ikke, sier Nielsen.

Kraftig overdimensjonert
- Kan man se at det er en Norconsultbro?
- Det kan man i stor grad, for vi er blant annet kjent for våre slanke søyler. Broene som er satt opp av thaiene selv er i stor grad etter amerikansk standard, og er som regel kraftig overdimensjonert. Se for eksempel på søylene som holder oppe skinnegangen til skytraintraseene. Direktøren selv er bosatt på Sukhumvit Road, og har ikke noen planer om å vende hjem til Norge med det første.

Norconsult Civil Engineering

Bransje: Design, mest broer
Eierskap: 51% thai, 49 % norsk. Norsk moderselskap
Ansatte: 30
Daglig leder: Knut Hj. Nielsen

(Pattaya Tidende utgave 12/2009 - 1. september 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge