1. september 2009

Fra headhunting og vinmonopol til kirketjeneste i Pattaya

Skrevet av 
Jan Olav Johannessen var prest i Sjømannskirken på 80-tallet. Deretter lokket næringslivet, med fem år i Vinmonopolet og senere som headhunter for store bedrifter. Men nå er han og kona Tone tilbake der det hele startet i 1980, den gang i Singapore.

AV: DAG A. EKEBERG

Jan Olav Johannessens prestetjeneste startet som ungdomsprest i KFUK/M i Stavanger. Deretter ble det Sjømannskirken, med 3,5 år i Singapore, en kortere periode i New York og to år i Antwerpen.
Siden 1987 har Jan Olav Johannessen jobbet som personalsjef og bedriftsrådgiver. Han begynte å jobbe i entreprenørfirmaet Ragnar Evensen AS. Deretter var han personal- og organisasjonssjef i Vinmonopolet i fem år. Tiden som bedriftsrådgiver var for det meste knyttet til rekruttering og lederutvelgelse - såkalt headhunting, hovedsakelig som partner og som daglig leder. Han jobbet i Heidrick & Struggles og PA Consulting Group. De siste fire årene drev han eget firma; Connecting People AS.
Kunder har vært store selskaper som SAS, Telenor og Statoil, men også direktorater og kommuner samt frivillige organisasjoner som Røde Kors og Kirkens Nødhjelp. Han har også jobbet med helt nystartede gründerbedrifter.

Jobbmessige utfordringer
- Hva er det med erfaringen fra næringslivet som er nyttig i en slik stilling du går inn i?
- Forhåpentligvis har jeg lært en del om ledelse og organisering, om administrasjon og styring for å nå de mål vi setter oss og ønsker å oppnå. Viktigst av alt er allikevel møtet med alle de ulike menneskene jeg har fått jobbet sammen med i bedriftene, kontakten og kommunikasjonen på alle nivå i en organisasjon. Samtaler hovedsakelig relatert til jobbmessige utfordringer, men også ganske ofte om forhold som ellers følger med det å mestre og leve i livets ulike dimensjoner.
Dette er noe av det jeg lærte og satte mest pris på den første perioden vi var ute i Sjømannskirken. Møtet med menneskene her hjemme disse årene har ikke vært mindre lærerike og spennende, og det tror jeg heller ikke de kommende årene vil bli. Tone Johannessen er sykepleier, og etter å ha jobbet på Sunnaas Sykehus, Radiumhospitalet, Rikshospitalet og Lovisenberg, er hun nå oversykepleier ved Smerteklinikken på Aker Universitetssykehus.

Lot seg utfordre av Pattaya
- Hvorfor fant dere det interessant å søke jobben i Pattaya?
- I en av samtalene vi hadde med ledelsen i Sjømannskirken ble det nevnt at Pattaya ville bli ledig, og at de gjerne så at vi vurderte å søke dit.
- Vi fikk etter hvert god informasjon om historikk og utfordringer
- også fra tidligere og nåværende medarbeidere, og har latt oss inspirere og utfordre av det vi har hørt. Vi har selvfølgelig også hatt dette som en viktig del i våre bønner, hvor vi har bedt konkret om at Gud skal stenge eller åpne "dører" underveis som kunne vise oss om dette er en del av hans plan og vilje. Når vi nå fikk tilbudet, og på nytt reiser ut, er det godt å oppleve at vi kan være trygge på det, og kan glede oss til det som venter oss.

Ikke første gang til Thailand
- Har dere vært tilbake i Østen etter oppholdet i Singapore, og har dere vært i Thailand før?
- Vi bodde som sagt i Singapore fra 1980 til 1983. Den gang ble vi kjent med en nordmann som bodde og jobbet i Bangkok, og vi ble invitert på besøk. Han kjørte oss en del rundt, opplevde en del av turistattraksjonene, og vi reiste litt på egenhånd - blant annet til Chiang Mai. Vi var tilbake i Singapore i 1994. Så, det er altså lenge siden vi har vært i Østen.
- Da vi i 1980 skulle flytte til Singapore hadde vi aldri vært i Østen, og visste lite om hva vi gikk til. Men det ble noen fantastiske år ved Sjømannskirken. Eldste sønnen, Kjell Olav, ble født i Singapore i 1981. De to andre barna, Lene og Bjarte, ble født i New York i 1984.

(Pattaya Tidende utgave 12/2009 - 1. september 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge