1. juli 2009

Nordmann i Ubon utsatt for nigeriansk svindel

Skrevet av 
Smarte nigerianere forsøkte å lure penger fra alle epostkontaktene i adresseboken til Trond Antonesen.

AV: TERJE ENGØ

Trond Antonesen driver et gjestehus helt øst i Thailand i provinsen Ubon Ratchathani. Bosatt en smule utenfor alfarvei er det naturlig at han er en aktiv e-postbruker, og kommuniserer med både familie, venner og gjester via sin Yahoomail. Han har derfor en lang liste over kontakter i sin adressebok på Yahoo. Og det var denne listen noen smarte nigerianere skaffet seg adgang til.
I midten av juni mottok alle kontaktene i adresseboken en e-post hvor Antonesen desperat spør om pengehjelp. Han er ifølge e-posten på seminar i Nigeria og er blitt utsatt for et tyveri. Han spør derfor om å få tilsendt 2500 amerikanske dollar til en Western Unionavdeling.

Fikk advart raskt
Så vidt Antonesen kjenner til var det ingen av kontaktene i adresseboken som gikk på limpinnen. En av grunnene var at e-posten var skrevet på engelsk, som jo virket merkelig i hvert fall på de norske mottakerne. Og engelsktalende mottakere ville finne det rart at en desperat bønn om hjelp var undertegnet "Peace & Joy".
Antonesen fikk ganske raskt tilbakemelding fra noen mottakere av e-posten, og sendte da umiddelbart ut en beskjed om at dette var svindel og ikke noe ekte nødrop. Antonesen kan ikke med sikkerhet si hvordan svindlerne fikk adgang til Yahoo-kontoen, men har en teori: - Jeg har nok i en stresset stund fått en e-post fra noen jeg trodde var Yahoo, og oppgitt mitt passord til dem. Det er dessverre fort gjort å bite på noe så tilforlatelig, sier bergenseren.

Falske linker
En metode svindlerne skaffer seg informasjon på er ved å få lagt inn falske linker til en e-posttjeneste som f.eks. Yahoo på ulike nettsider. Når det klikkes på Yahoo-logoen havner du på en side som er en kopi av Yahoo. Etter at du har skrevet inn passord og brukernavn får du en feilmelding, men da er skaden allerede skjedd, og svindlerne kan deretter logge seg inn som deg.
Noen ganger får webmastere tilbud om å ha liggende linker mot å få betalt en brukbar sum etter en viss tidsperiode. De blir dratt med inn i en svindel, og betaling mottar de selvsagt aldri.

Sjekk webadressen!
En annen metode er at de sender deg en e-post som utgir seg for å være fra f.eks. Yahoo, hvor de ber deg bekrefte passord og brukernavn ved først å klikke på en spesiell link i e-posten. Sluttresultatet blir det samme.
For å unngå å bli svindlet på denne måten er det viktig å sjekke at det virkelig er web-adressen til din e-posttilbyder som står i adressefeltet på nettleseren. Skriver du inn yahoo.com, hotmail.com, gmail.com etc. er du sikker på å komme rett.

(Pattaya Tidende utgave 10/2009 - 1. juli 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge