1. juli 2009

Golfparadiset: 20 golfbaner - 40 golfbarer

Skrevet av 
De ordner alle praktiske detaljer og sørger for at du får gode rabatter. De gir deg også premie hvis du spiller godt.

AV: STIG M. SOLBERG

Mangfold, kvalitet og ikke minst pris gjør Pattaya med omegn til mange golferes førstevalg. Vi har tatt en prat med innehaver av en av de store golfbarene, Colin Davies på Lewiinski i soi 13/3 på Beach Road. Davies peker på at det finnes over 20 baner av meget høy kvalitet innefor en times kjøring fra Pattaya sentrum. Og prisene for å spille er lave sammenlignet med andre destinasjoner.
- Hvor ellers i verden kan du velge og vrake i baner av toppklasse til disse prisene, spør Davies. Prisen for å spille en runde golf med Lewiinski ligger på mellom 400 og 1500 baht. - Våre medlemmer får spille på "Pattana" for 480 baht. På Burapha-banen slipper vi unna med 1.300 baht for greenfee, golfbil og caddie, informerer Davies.
Norske golfere som har spilt på Costa del Sol i Spania eller andre steder i Thailand som for eksempel Phuket og Hua Hin vil nikke anerkjennende.

5000 aktive medlemmer
Men tro ikke at du bare kan møte opp på en bane og få disse prisene. En viktig årsak til de lave prisene er at golfere i Pattaya har organisert seg i to dominerende klubber, IPGC (International Pattaya Golf Club) og PSC (Pattaya Sports Club). Omlag 40 barer er tilknyttet en av to. PSC har ca. 3.500 aktive medlemmer med gyldig handicap, mens IPGC har ca. 1.500. Det gir stor styrke i prisforhandlingene med de ulike banene.

Internasjonalt miljø
Da Pattaya Tidende besøkte baren Lewiinski en sen søndag ettermiddag hadde golferne nettopp kommet hjem fra dagens runde på Green Valley. Det summet i mange språk, og vi så folk fra Australia, Europa (inkludert Skandinavia), USA, Canada, Japan og Korea.
Daglig møter mellom 20 og 80 golfere opp for å spille golf i regi av Lewiinski. Juni er lavsesong og de siste ukene har antallet ligget på cirka 40.
Den internasjonale finanskrisen ser ikke ut til å påvirket golfturismen hos Lewiinski: - Golfere som har vært i Pattaya kommer tilbake igjen og igjen, selv om enkelte valutaer har svekket seg markant mot thailandske baht, sier Davies.

Norge godt representert
Lewiinski tilhører IPGC og en rask titt på medlemslisten røper mange norske medlemmer. Jon Haugen og Tore Eliassen, begge fra Osloområdet, spiller ofte golf i regi av Lewiinski.
- Colin har rett i at Pattaya er et golfparadis. Det er mange baner å velge mellom, prisene er lave og alt det praktiske blir tilrettelagt av de ulike golfbarene. Vi møter bare opp på morgenen, leverer fra oss golfbagen og kan nyte resten av dagen.
Golfbarene sørger for transport av både deg og utstyret. De tar seg av bestilling av golftider, de registrerer resultater og justerer golfhandicapet ditt. Alt vi behøver gjøre er å spille golf og ha det gøy, sier Eliassen. Tore Eliassen er i skrivende stund tilbake i Norge der han jobber som økonomikonsulent for et stort busselskap.

Legenden "Jon from Norway"
Jon Haugen har i flere år spilt golf i Pattaya og er blitt en del av den indre kjerne i IPGC. Det virker som alle kjenner "Jon from Norway". - Golfmiljøet er et oppegående miljø og gir en fin avveksling fra nattelivet i Pattaya, sier Haugen, som er en meget habil golfer med ni i handicap.
Mange av golfbarene arrangerer jevnlig utflukter til golfbaner utenfor Pattaya-regionen: - Jeg har vært med Lewiinskis til blant annet Soi Dao like ved grensen til Kambodsja og til baner i Bangkokregionen. Dette er veldig sosiale turer hvor vi som oftest overnatter. Mange velger derfor å ta med seg sine bedre halvdeler på disse turene, sier Haugen.
På 17. mai tok Jon Haugen med seg tre eksklusive vinflaske som han ga til arrangøren Lewiinski.: - Vi måtte jo markere nasjonaldagen vår på en eller annen måte. Derfor ga jeg vinflaskene til Colin slik at han kunne gi ekstra premier til deltakerne, sier Haugen.

Pengepremier
Konkurranser er en viktig del av golfkulturen i IPGC og PSC. På Lewiinski betaler alle deltakerne 250 baht til en premiepott for dagens runde. Det gis pengepremier for første, andre og tredjeplass og også premier for "nærmest pinnen" og for birdie på par-tre hull, eller en "two´s" som britene kaller det. Pengepremiene ligger typisk på 1500 baht for førstepremie, 7-800 baht for andreplass og cirka 500 baht for tredjeplass, opplyser Colin Davies.
Når de store internasjonale golfkonkurransene går av stabelen arrangeres det "parallelle" konkurranser golfbarene i mellom. Under fjorårets Ryder Cup (USA mot Europa) arrangerte Lewiinski sin egen "Ryder Cup" der spillere fra USA, Canada og Australia spilte mot medlemmene fra Europa. Nå sist under US Open ble hvert medlem tildelt sin profesjonelle spiller. Alle som spilte søndag 21 juni fikk trukket en spiller fra finaledagen i US Open. Resultatene ble lagt sammen og vinner kåret.

"Snøball-konkurranse"
For et par uker siden introduserte Lewiinski enda en konkurranse. - Vi har laget noe som heter "snowball-konkurransen". Jeg sponser hver eneste spiller med 30 baht per runde. Pengene legges i en pott og ved nitiden samme kveld trekker vi en vinner. Er ikke vinneren til stede så går potten videre til neste runde. Uteblir vinneren flere ganger kan potten bli på mange tusen baht, sier Davies.
- Med andre ord et lotteri for å holde folk i baren til langt på kveld? - Det stemmer, smiler Davies lurt. Den joviale engelskmannen avslutter intervjuet med å ønske alle nordmenn hjertelig velkommen til fine golfdager i Pattaya.

Golf i Pattaya-området:

Historie:
I likhet med mye av Pattayas historie var det den amerikanske innflytelsen som startet golfeventyret. I skyggen av Vietnam-krigen kom soldatene til Pattaya for å nyte permdagene sine og snart var de første golfbanene et faktum.

Kjente navn:
Folk som har designet banene i området inkluderer Jack Nicklaus, Pete Dye, Desmond Muirhead, Robert Trent Jones Jr., Nick Faldo, Peter Thompson, Gary Player, Robert Trent Jones Jr. og Ronald Fream.

Priser:
Golfbarene i Pattaya har forhandlet frem greenfeepriser som stort sett ligger mellom 400 og 1000 baht - det er priser som ligger langt under det du må betale hvis du bestiller selv. Om lag 40 barer er tilknyttet IPGC (International Pattaya Golf Club) eller PSC (Pattaya Sports Club). Det finnes i tillegg om lag 20 barer som opererer uavhengig.
Medlemsskap: Eksempel: To års medlemsskap i IPGC koster 700 baht. Fem års medlemsskap koster 1500 baht.

Krav til handicap:
Ikke alle klubber spør etter godkjent handicapkort, men det er vår erfaring at handicapet ditt ikke bør være særlig høyere enn 28 (kvinner og menn). Banene i området er lange, greenene raskere enn vi er vant til i Norge og varmen utgjør en ekstra utfordring for oss nordboere.

Handicap-system:
IPGC benytter seg av Congu-systemet (det samme som brukes i Norge). PSC benytter USGA-systemet (ditt handicap er snittet av dine siste resultater).

Oppførsel og etikette:
Både IPGC og PSC forventer at du møter opp i tide, at du har utstyret i orden og at du følger interne regler. Det sees ikke på med blide øyne dersom du møter opp halvfull og uorganisert. Tidsskjemaene er stramme og forsinkelser kan lage problemer ved ankomst til banen. Husk også å fylle ut din partners scorekort nøyaktig da dette legger grunnlaget for resultatlister og premiefordeling.

Mer informasjon:
IPGC (International Pattaya Golf Club) http://www.ipgc.org PSC (Pattaya Sports Club) http://www.pattayasports.org/golf/ Lewiinski Golf Bar http://www.lewiinskis.com/joomla/ Oppdatert kart over baner i området: http://www.thaigerlinegolf.com/

(Pattaya Tidende utgave 10/2009 - 1. juli 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge