2. mai 2009

Lederartikkel: Den politiske konflikten i Thailand ikke over

Skrevet av 

Lederartikkel:

Jeg skulle gjerne beroliget våre lesere om at det nå er slutt med demonstrasjoner i Thailand, og at striden mellom de såkalte rødskjortene - tilhengere av avsatte statsminister Thaksin, og gulskjortene - de regjeringslojale, er over. Men det ser ikke slik ut.

Protestene i Pattaya 11. april var bemerkelsesverdig fredelige. Det var ingen alvorlige skader, hvis man ser bort fra vindusglass og avbestilte overnattinger på Royal Cliff Resort. Disse sa rødskjortene seg villig til å betale, og hotellet har vært raskt ute med å kreve 14,4 millioner baht i erstatninger. Pattaya var gjenstand for det som antagelig var historiens korteste unntakstilstand, som varte i seks timer.
For thaier, hvor bevaring av ”ansikt” er så viktig, kan man tenke seg hvordan statsminister Abhisit følte da han måtte avlyse ASEANmøtet i Pattaya foran 14 statsoverhoder inkludert den kinesiske statsminister.

Jeg hadde gleden av å tilbringe to dager i forrige uke foran tv-en, som hadde direktesendinger fra parlamentet. Statsminister Abhisit skulle delta begge dager, men var fraværende dag nummer to. Han hadde håpet på en forsonende debatt om hendelsene, men ble skuffet. De olkevalgte fra ”Phua Thai”-partiet, som er etterfølgeren til Thaksins "Thai Rak Thai", konsentrerte seg om å fremme sin sak samt å forsøke å bevise at det var regjeringsvennlige styrker som skapte uroen som førte til unntakstilstanden i Bangkok.

En representant for regjeringspartiet Demokratene foreslo i fjor at kun 30% av nasjonalforsamlingen skulle bestemmes ved valg og at resten av de ”folkevalgte” skulle utnevnes. Thailands demokrati er ikke det samme som hjemme. Den demokratiske utviklingen i Thailand har vært avbrudt av militærkupp litt for ofte til det.

Thaksin gjorde 12 års skolegang gratis, han inførte 30 baht maksimum gebyr på helsetjenester og startet prosjekter hvor små landsbyer kunne få gunstige lån på en million baht til forretningsutvikling, for å nevne noen tiltak. Thaksin ble valgt til statsminister i to ordinære valg, og han hadde, og har fortsatt, stor støtte i Nord- Thailand og Isan, spesielt blant den fattigere del av befolknignen.

Det er 3,5 år til neste valg i Thailand. Regjeringen har sagt at de ikke vil skrive ut nyvalg. Denne situasjonen er ikke rødskjortene spesielt fornøyd med, og vil fortsette sine protestaksjoner. Så lenge Thaksin aktivt søker innflytelse i thailandsk politikk vil temperaturen i denne striden være høy.

Thaiene har ikke noe ønske om å skade turistene som kommer hit, det så vi demonstrert nok en gang. Det er fortsatt trygt å reise på ferie til Thailand.

Red.

(Pattaya Tidende utgave 8/2009 - 2. mai 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge