2. mai 2009

Slik handler du med masete skreddere

Skrevet av 
Alle turister i Thailand har vært plaget av pågående skreddere. Vi har snakket med et par av dem, og gir noen tips om hvordan du gjør en god handel.

Thailandske turiststeder florerer av skredder som konkurrerer om oppmerksomheten til oss vestlige, det være seg fastboende eller turister. De rekker ut hånden og vil hilse på deg for å få vite hvor du kommer fra. Hensikten er selvsagt å få deg med inn i butikken for en handel.
Vi har besøkt noen ulike skreddere for å få vite hvordan man kan gjøre et røverkjøp av en skjorte, bukse, dress eller andre plagg. Spør du selgeren om å få låne en liten bit stoffprøve er det nesten umulig, men prøv å huske kvaliteten og fabrikkmerket og noter det gjerne ned for å sammenligne priser med neste butikk. Si at du har vært hos forskjellige skreddere og forhørt deg om pris på samme kvalitet han tilbyr. Når du har bestemt deg for kvalitet på stoffet og hvordan du vil ha plaggene, ber du kun om et pristilbud først.

Kinesisk billigst
Thailand er et billig land å kjøpe skreddersydde plagg, men selgerne vil jo gjerne tjene mest mulig. De fleste butikkene selger stoffer som kommer fra India og Bangladesh og syr plaggene hos thailandske skreddere. En skreddersydd skjorte kan koste fra 600 baht og oppover. Kommer stoffene fra Kina er de billigere enn om de kommer fra Japan eller Italia.

- Forsøker å ikke mase
Vi snakket med skredderen Ataur Khandaker med kallenavnet Labu, som holder til i et lite lokale utenfor Tops Supermarked på Second Road sammen med medhjelperen Julian. Labu forteller: - Butikken min heter Siam Boss og er ikke noe annerledes enn de andre, vi ønsker å tjene penger, jeg har en familie i Bangladesh som må forsørges og det blir ofte jobbing 13-14 timer pr dag, særlig i høysesongen.
Labu sier at de forsøker å ikke mase for mye på kundene, spesielt når de er inne i butikken.
- Jeg er rimeligere på priser fordi vi har billig husleie, sier Labu, som har vært i bransjen helt siden han var en neve stor, først i Bangladesh, så Malaysia og nå i Thailand. Han snakker godt både Thai og engelsk, og kan også være en smule spøkefull: - Jeg har ingen turban og eier heller ikke noe slott, fastlår han.

- Slurv i bransjen
- Hva er viktig for å gjøre suksess i denne bransjen?
- Nøyaktighet, stoffkvalitet, ta riktig mål og prøving flere ganger, og ikke minst lang erfaring sier Labu, som sier at mange av konkurrentene er gode, men at det også er mye slurv i bransjen. - Turistene er jo her en kort tid og når arbeidet er utført reiser turistene hjem, og skredderne ser dem kanskje ikke igjen. Det kan gjøre det fristende å slurve. Jeg sier ikke alle gjør det, men de som jobber slik ødelegger for bransjen.
- Hvilke land kommer kundene dine fra?
- Den største gruppen kommer fra Norden og England. Likeledes er jeg blitt kjendis i Estland, forteller Labu, som figurerte på en tv-kanal i Tallin. En journalist derfra fikk sydd seg dress på dagen, og ble så imponert at han lagde en reportasje.

(-nutte)

(Pattaya Tidende utgave 8/2009 - 2. mai 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge