4. april 2009

Isan-kulturen overlever

Skrevet av 
Som sesongarbeidere i storbyene er folk fra Isan stadig vekk utsatt for påvirkning fra vestlig kultur. Men de foretrekker heller maten, musikken og levemåten hjemme på det enorme Koratplatået i Nordøst-Thailand.

AV: ASGEIR EIDE-OLSEN

Den nordøstre delen av Thailand er kjent under navnet Isan. Geologisk sett dreier dette seg om Koratplatået, som spenner ut en region som grenser mot Laos og Kambodsja, og som favner nesten en tredel av hele Thailands areal. Drøyt 20 av Thailands ca. 65 millioner mennesker kommer fra Isan. Så spesiell er denne delen av landet, så distinkt er kulturen her, at Isan fortoner seg for mange som en helt egen verden. Kulturen er svært annerledes enn den thailandske, og dette selv etter en hundreårig assimileringsprosess hvor det thailandske språket har vært det eneste offisielle, hvor det øvrige Thailand har omfavnet vestlig musikk, og thaimat er blitt en del av verdenskjøkkenet. Hvordan den ”isanske” kulturen har overlevd underveis er en gåte.

Politiske rebeller
Isan har ikke nødvendigvis ledet an i utviklingen vav det thailandske samfunn, og som den fattigste regionen har befolkningen der alltid måttet leve med et stempel som lavt utdannede og ubemidlet. Men Isan har på den annen side alltid ært regionen som har gitt plass for de politiske rebellene. Kommunister på 1970 tallet, med støtte fra Beijing, drev regelrett geriljavirksomhet mot de skiftende militære regjeringer og tusener av studenter sluttet seg til etter hvert som statskuppene i Bangkok avløste hverandre.

En fleksibel arbeidsstyrke
Svært mange folk fra Isan jobber i perioder utenfor regionen for å skaffe penger til familie og egen fremtid. Men enten de arbeider i Bangkok eller andre steder, så har de historisk sett måttet finne seg i å sitte nederst ved bordet, ta de dårligst betalte jobbene og ta imot de plumpeste vitsene på sin bekostning.
Men dette er selve elastisiteten i den thailandske økonomi – en arbeidsstyrke som står parat i høysesongen og i oppgangstider, men som reiser hjem igjen når de er overflødig, uten arbeidsledighetstrygd. Med en åkerlapp, nære familiebånd og sterk kulturell identitet overlever de den ene finanskrisen etter den andre.

Språket er annerledes

Isan-Lao er det mest utbredte, men i grenseområdene i Buriram, Surin og Sisakhet snakkes også en variant av kambodsjansk. Isan- Lao er et utpreget dagligspråk. Uten en egen skriftkultur er språket jordnært, til tider vulgært og fullstendig uten påtatt eleganse. Språket brukes ikke til å tydeliggjøre klassetilhørighet og status. Skal du være ”fin ” så snakker du thai.

Musikken er annerledes

Morlum og Lookthung er musikkformer som blander tradisjon med moderne instrumentering. Vokalt utøves en teknikk som med frasering, intonering og rytmikk bærer et tydelig tradisjonsmusisk preg. Komposisjonsteknisk følges et enkelt, skjematisk formular. Teksten har nesten alltid litt selvironisering over det ”isanske”.

Maten er annerledes

Klebrig ris (khao niao) serveres til de mest obskure proteinkilder, slik som padder og biller og det som verre er. Massevis av ferske grønnsaker og urter, slitt opp med rota eller røsket rett av busken, kompletterer måltidene. Det finnes ingen grense for hvor mange type desserter du kan lage hvis du har bananer, kokosnøtter og ris.

(Pattaya Tidende utgave 7/2009 - 4. april 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge