7. mars 2009

MS-syk helbredet av thailandsk healer

Skrevet av 
Inntil nylig var Anne Kristoffersen (53) fra Jessheim alvorlig syk med multiple sklerose (MS). Hun var avhengig av å bruke rullestol helt siden 1990, skriver ukebladet Se og Hør.

Familien måtte få installert egen heis og prøvde alt for å få moren frisk, til ingen nytte. Til slutt bestemte familien seg for å dra til Thailand og prøve alternativ behandling.
- Vi besøkte en heksedoktor i skogen. Han serverte mor en spesiell te. I tillegg fikk hun thaimassasje. - En dag våknet jeg plutselig av at mor sto bøyd over sengen min uten å holde seg fast. Jeg brøt ut i gråt: "mamma, du kan gå!", sier Annes datter Heidi Kristoffersen til ukebladet.

Mange ulike healere
I Thailand finnes det mange ulike former for healere og mange former for healing basert på naturmedisin. Noen bruker naturmedisin laget av planter og bark, ofte sammen med alkohol. Dette virker mot mange lidelser, og som motgift ved slangeog innsektsbitt. Thaimassasje er kjent, og brukes over store deler av Asia. Massasjen har ikke bare til hensikt å gi velvære, men også å rense kroppen for giftstoffer og styrke immunforsvaret gjennom å skape balanse mellom ulike krefter og prosesser som påvirker kroppen.

Fra Khmerkulturen
Anne Kristoffersen har mest sannsynlig møtt det som heter ”raangsohng” på thailandsk. Det betyr medium, den som skaper kontakt mellom mennesker og åndelige krefter. Raangsohng er en svært viktig person for mange thailendere. Han kan løse mange problemer som selv ikke munker finner en løsning på. Spesielt i khmerkulturen i Isaan vil du finne mennesker som er raangsohng.

Har hjulpet impotente menn
Å hjelpe syke mennesker er bare en liten del av oppgavene. Sykdom kan ha mange årsaker, og ofte er det leger som er de rette til å gi hjelp.
- Men av og til klarer ikke legene å løse et problem, og da kommer noen til meg for å se om kontakt med ånder kan løse dette. Jeg har kurert impotente menn. Andre har kommet fordi de er plaget med mareritt og ubehagelige drømmer natt etter natt, forteller raangsohng Sangphet til Pattaya Tidende. Han er raangsohng i en landsby utenfor Buriram. Nesten hver eneste dag kommer det mennesker langveis fra, gjerne helt fra Bangkok, for å søke hjelp. Andre ganger må han reise til andre deler av Thailand for å sørge for å jage ut uønskede ånder, eller forhindre at de flytter inn i nye hus.

Ikke lege
Men han presiserer at han ikke er en lege. Det er ikke alle sykdommer, spesielt ikke akutte infeksjoner og skader, åndene kan hjelpe mot. Sangphet kommer fra en familie hvor evnen til å kunne kontakte ånder og å kunne se inn i fremtiden er vanlig. Hans tante er landsbyens ”maaw duu”. Hun kan spå om fremtiden ved å tolke det hun ser i røken fra røkelsespinner.
- Verken Sangphet eller hans tante har blitt rike på sine åndelige oppgaver. De har ingen tariff slik som leger. De som kommer betaler hvis de ønsker, og hvor mye avgjør de selv.

Ånder er årsak
Ifølge Sangphet er det ofte konflikter med ånder som er årsak til problemene, eller det er ånder som kan hjelpe. Vi har alle ånder i oss. Det som er viktig er å ha et godt forhold til disse. Å snakke med åndene, oppfordre uønskede ånder til å forlate kroppen de bor i, eller be om hjelp av gode ånder, er løsninger Sangphet ser etter. Sangphet serverer også te til de som kommer. Han har også vann som har magiske beskyttende evner.

Vitenskapelig tvil
Det er aldri bevist at et medium som Sangphet, eller norske healere for den saks skyld, virkelig kan helbrede. Men de fleste leger aksepterer i dag at slike spesielle mennesker kan ha en positiv innflytelse på et sykdomsbilde. Tro kan flytte fjell blir det sagt, mens andre forklarer det hele med ”placebo-effekten”. Men dette er heller ikke vitenskapelig forklart. - Vi vet ikke om det er hekseteen, massasjen eller klimaet som gjør det. Men mor blir bare bedre og bedre, stikk i strid med hva MSdiagnosen skulle tilsi, sier datteren Heidi Kristoffersen til Se og Hør. Hun er tidligere glamourmodell og kjent som deltaker på TV3s realityshow ”Hjelp jeg er med i et japansk gameshow”, som går i disse tider. (tee)

(Pattaya Tidende utgave 5/2009 - 7. mars 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge