21. februar 2009

Husbygging i Isan: 'Sala' er viktig

Skrevet av 
Hvorfor bygger vi hus i et land hvor det er så trivelig å oppholde seg utendørs?

AV: ASGEIR EIDE-OLSEN

Det er greit med hus og aircondition i de varmeste månedene, og om en blir sjuk er det veldig greit å ha et eget hus som er "på stell". Men ellers så er det stort sett utendørs det skjer i Thailand.
Noe av det mest fremtredende ved den thailandske livsstilen er å spise utendørs, døse i skyggen utendørs, treffe venner eller naboer og ta en pils utendørs. I Norge finnes terassen og et og annet lysthus og noen ytterst få har grillhytte. I Thailand finnes Sala og det er rett og slett en frittstående platting med tak over. Plattingen er oftest hevet en halvmeter eller så fra bakken og overbygget er uten vegger, men med et tak som skal besørge skygge. Den fattige bonden i Isan har sin Sala og Kongen har sin. - så det er klart at de finnes i ulike utførelser - men det hører med til etthvert landsens hushold med respekt for seg selv å ha en utendørs plass som gir skygge.

Sala av bambus og bast
Selv valgte vi å bygge en Sala i stil med huset, men hadde det første året en mer tradisjonell Sala med reisverk av bambus og bast-tak. Den nye Salaen har flislagt gulv og taksteinssatt overbygg, innlagt strøm og innfelte høyttalere. Det er flotte greier, men skal jeg være helt ærlig så må jeg innrømme ar jeg savner suset i bast-taket når det feide et vindpust over gårdsplassen. Men uansett så er Salaen det triveligste stedet på eiendommen.

Plen 'på rull'
Gressplen er kjekt å ha, og noe som en ikke ser for mye av i Thailand, annet enn på golfbaner, i hotellhager og ved større offentlige parkområder. I landsbyene i Isan er det stort sett kun falanger som får anlagt slik luksus innenfor murer og smijernsgjerder. Jeg er ikke noe unntak i så måte - så plen måtte vi ha. Før om årene var det nærmest en umulighet, men nå får du kjøpt "plen på rull" selv langt ute på landsbygda. Med god vanning så vokser plenen til i løpet av kort tid og om du legger plenen "thaistyle" - ruller ut med 10 cm klaring mellom hver stripe, så vokser plenen sammen av seg selv etter en stund og så har du spart noen bath der også. Men der det å tasle barbeint ut i en duggvåt norsk sommerplen tidlig om morgenen er en myk og nesten erotisk affære - så er thailandsk gress hardt og stikkende, omtrent som skjeggstubber. Bruk chipchaps.

Kokosnøtter og bananer
Noe jeg alltid har drømt om er å kunne plukke kokosnøtter å bananer fra egen hage. Det er omtrent så langt bort fra sure eplekart og stikkelsbær en kommer. Bananpalmer er ikke speislt vakre, men sper du på med et par kokospalmer og et mangotre - så har du ihvertfall en eksotisk hage. Kjempegøy når du får besøk fra det høye nord. Faktisk ligger det ganske bra med små lokale hagesentre og slikt tundt om i Isan - så det er ikke så vankelig å få handlet inn endel flotte blomster heller. Men alt må stelles og taes vare på og vanning er noe en aldri kan tillate seg å glemme. Foreløpig er det min svoger som passer hagen vår. Han har begynt å snakke høyt om innkjøp av slåmaskin. Kanskje ikke så rart siden han kun har en avlagt frisørsaks til å klippe plenen med. Det kan fort bli noen timer på kne av denslags. Godt verktøy er av og til mer enn halve jobben - også i Thailand.

Trenger en elefant
Noe jeg ennå ikke har realisert, men som jeg håper å få gjort en gang - er å skaffe meg en elefant. De spiser en del - men det positive er at som transportmiddel er en elefant uovertruffen om du skal på den lokale puben. Men det får eventuelt bli om noen år.

(Pattaya Tidende utgave 4/2009 - 21. februar 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge