21. februar 2009

Halv million baht i sykehusregning

Skrevet av 
Norske Gerry Rong (51) må dekke alle sykehusutgifter for kona Thipsara som nylig ble operert for svulst på hjernen. Verken reiseforsikringen via Frende Forsikring eller den norske stat vil hjelpe til. Kanskje må ekteparet selge huset de nylig kjøpte i Pattaya.

AV: NICOLAI JOHANSEN

Den 16. desember falt Thipsara Rong (40) om på asfalten etter en kort joggetur hjemme i Viking Village i Pattaya. De bekymrede naboene hjalp henne på beina, og ektemannen Gerry fikk henne kjørt til sykehuset hvor det ble konstatert svulst på hjernen. Svulsten ble fjernet.
Gerry Rong (51) betaler dyrt for konas sykehusopphold på Bangkok Pattaya Hospital i Pattaya og Phyathai i Bangkok. Hittil har han betalt over 500.000 baht for operasjon og fysioterapikostnader. Spørsmålet er om han må selge huset han har kjøpt i Thailand samt det han eier i Norge for å dekke kostnadene.

Manglet personnummer
Ekteparet ble registrert gift i Norge 14. august i fjor. De kom tilbake til Thailand 17. november. Reiseforsikringen som Gerry tegnet skulle i utgangspunktet dekke både ham og kona. Etter at Thipsara havnet på sykehus tok Gerry kontakt med Frende Forsikring. Der fikk han imidlertid ingen hjelp, og forklaringen var at forsikringen ikke var gyldig for kona fordi hun ikke har norsk personnummer.
- De er ikke en familie i norske øyne, mener Tommy Woldseth, daglig leder i Viking Village der paret har kjøpt bolig. - Det blir en vanskelig hverdag for Gerry, som allerede har brukt nesten alle sparepengene på sykehuskostnadene.

Familiegjenforening
Rong jobbet som elektriker i Nordsjøen. Han fikk en skade under arbeidet og jobbet etter dette 50%. På grunn av dårlig helse ble han pensjonert.
Den 16. mai må Gerry vende tilbake til Norge. De håper at kona skal bli bedre til da, og få fremskaffet fødselsattest slik at de kan søke familiegjenforening ved den norske ambassaden. Men søknaden må sendes inn en måned før avreisen, så de vet ikke om det er tid nok.

Gratis på Banglamung
Med begrensede midler kan løsningen for ekteparet bli å finne rimeligere helsetjenester for Thipsara. Det offentlige helsevesen i Thailand er gratis for thaier. Alle som bor i Pattaya og omregn har dette tilbudet gjennom Banglamung Hospital. Men før man kan benytte tjenestene må man ha frikort fra hjemstedskommunen og registreres som bosatt i husboken (Thabien Baan) der man har tilhold i Pattaya. Men i akutte tilfeller får alle behandling, dog maksimalt to ganger, får vi opplyst fra sykehuset. De sender regningen til det sykehuset man er registrert ved i hjemkommunen.
Problemet med det offentlige helsevesen i Thailand er det samme som i mange andre land, lange ventetider og varierende kvalitet på tjenestene.

Råd om helseutgifter

1. Husk at en vanlig reiseforsikring dekker maksimalt 6 måneders opphold.
2. Kjøp en sykeforsikring hvis du skal være her lengre enn 6 måneder i Thailand.
3. Sørg for at din thailandske ektefelle/samboer er registrert som bosatt i Pattaya for å få rette til offentlig helsetjenester. Alternativt bør vedkommende ha en god sykeforsikring.
4. Du må huske at din thailandske partner må ha norsk personnummer for å kunne få dekning via den norske stat.
5. Du bør vurdere et frivillig medlemskap i NAV hvis du bosetter deg i Thailand.

(Pattaya Tidende utgave 4/2009 - 21. februar 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge