[ annonse ]
2. april 2012

Lederartikkel: Landeierskap nok en gang

Skrevet av 
[ annonse ]

De som følger godt med i nyhetsbildet i Thailand har fått med seg at debatten om utenlandsk eierskap av land har dukket opp igjen. Det er under et år siden sist, og det er noen av de samme navnene man finner bak debatten også i år. De siterer en forsker som mener at 1/3 av hele Thailand nå er eid av utlendinger via stråmenn. Dette tallet virker på oss helt usannsynlig. Men en del nasjonalistisk innstilte thaier er rede til å tro på dette, og krever at regjeringen tar affære. Denne debatten dukker opp med jevne mellomrom, og det hele vil blåse over også denne gangen. Men bli ikke overrasket om det dukker opp noen sensasjonsoppslag i mediene hjemme i mellomtiden.

 

Utlendinger som har kjøpt seg hus på en vanlig boligtomt har ingen ting å frykte, uansett om eiendommen står i firmanavn eller i navnet til en thailandsk samboer eller ektefelle. Myndighetene kan ikke gjøre noe med dette. De har med åpne øyne latt oss kjøpe hus på denne måten - av økonomiske grunner selvsagt, og det er ikke noe som kan reverseres.

 

Det som myndighetene i økende grad har problemer med er andre type landeiere. For eksempel de som spekulerer ved å kjøpe opp store mengder jordbruksland via stråmenn. Kinesere og arabere er blant de største investorene her, og de kan komme til å få seg en ubehagelig overraskelse etter hvert.

 

De som kjøper opp fine landstykker på turiststeder som ren spekulasjon kan også risikere å bli gått nærmere etter i sømmene. Det har også et par år nå vært en ny eiendomsskatt på trappene. Den skal beskatte land som ligger ubenyttet. Men hvorvidt den noensinne blir innført er en annen sak. Mange innflytelsesrike personer i Thailand risikerer å måtte betale store summer i skatt.

[ annonser ]

 

En tredje type investorer er de utlendinger som kjøper opp land for å bygge boligfelt eller condo. Disse kan jo heller ikke eie landet selv, så da ønsker myndighetene at de har en reell thailandsk partner, slik at eierskapet på 49 prosent gjenspeiler virkeligheten. Men det er i teorien. I praksis er det utenlandsk valuta som investeres, og det er gunstig for den thailandske økonomien. De fleste oppegående thaier skjønner det.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør

 

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2012 – 1. april 2012)

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)