2. juli 2012

Sveitser bygger hus for svensker i Hua Hin

Skrevet av 

- Uansett hvor du snur deg i Hua Hin så møter du svensker, sier Walter Garmisch med et smil. - Koh Samui domineres av engelskmenn, Phuket av australiere, men Hua Hin er definitivt svensk.

AV: DAG A. EKEBERG

Den høflige sveitseren har vært i Hua Hin i 13 år. Han startet som eiendomsmegler, og det var da han kom i kontakt med svensker for alvor. Raskt fant han ut at han skulle starte eiendomsfirma sammen med sin thailandske kone. De bygger nå sitt sjette boligfelt. De tre siste går under navnet Manora Village, og ligger en 20 minutters biltur syd for Hua Hin. Området heter Khao Tao (’skilpaddefjellet’), og er blitt veldig populært de siste årene. Tidligere var det kun spredte boligfelt her, men nå er det kommet inn firmaer som skal bygge condokomplekser. En liten innsjø dominerer samfunnet, og det er ikke lange vegen ned til havet heller. Spesielt den lille stranden Had Sai Noy er et populært utfartsmål. Ellers er det en 7 kilometer lang strand litt lenger nord, som går helt inn til Khao Takiab-området i sydlige Hua Hin. Så det mangler ikke på bademuligheter.

40 prosent svensker

De to første Manora-prosjektene til Garmisch har til sammen 72 eneboliger. Manora Village 3 er under konstruksjon, og der blir det 24 hus til, hvorav fire er solgt og to er reservert, ifølge Garmisch. Blant de 72 husene i de to første prosjektene er det hele 31 svenske eiere. Nordmenn er også representert, med tre eiere. Det er ingen dansker, men en finne. Ellers er det en god del sveitsere, som kommer av at Sveits er Garmisch hjemland og han har også drevet markedsføring der.

- Jeg drev også tidligere markedsføring i Sverige, sier Garmisch, - men det har jeg sluttet med. Før kunne man selge hus på messer etc, men nå er folk mer forsiktige, og vil komme ned og se på prosjektene før de kjøper. Vi tilbyr derfor at de kan komme og bo her en periode, og hvis de kjøper hus får de leieperioden gratis.

Kun leasehold

Garmisch og frue opererer kun med såkalt lease hold. Det vil si at du ikke eier landet huset ditt står på. Dette landet eies av ekteparet Garmisch’ firma. I kontrakten står det at landet ikke kan belånes, noe som enkelte andre huskjøpere i Thailand har brent seg på. Likeledes står det at leiekontrakten på landet skal fornyes etter at leieperioden på 30 år utgår. Garmisch tilbyr i tillegg noe som ikke alle gjør, nemlig at hvis en kjøper vil selge huset sitt, så får den nye eieren starte på ny med en helt fersk 30-årig leieavtale.

[ annonse ]

TV-dokumentar i fokus

Nrk sendte nylig en svensk dokumentar om folk som hadde kjøpt hus i Thailand fra svenske meglere, og som flere år senere ennå ikke har papirer i orden fra landkontorene her. Denne dokumentaren har Garmisch også sett, selv om han ikke forsto så mye av talen. Han sier at han har fått mange spørsmål om eierskapsforhold etter at dette tv-programmet gikk på luften. - Huskjøpere har helt klart blitt mer forsikte sammenlignet med ‘gullalderen’ for 4-6 år siden.

Garmisch er imidlertid helt åpen om vilkårene han selger husene sine på, og virker å gi kjøperne en god kontrakt.

Ny type leieavtale

Han har også nå begynt å selge/leie ut hus på kortere basis, for eksempel ti års basis. Da kan man ikke si at man ‘kjøper’ et hus, men isteden leier.

- Det er ofte eldre folk som går for denne løsningen. Hvis et ektepar har god økonomi og ingen arvetakere så vil de gjerne bare leie av oss, og ikke ha bryet med å eie. Eks-empelvis kan jeg si at et hus som selges for 9 millioner baht med et 30+30 års lease hold kan leies ut i ti år eller noen ganger lenger for ca. 5 millioner baht.

Leieprisene i Hua Hin holder et gjennomsnittlig nivå når man snakker om thailandske turiststeder - litt høyere enn Pattaya, men en smule lavere enn Samui og Phuket. I den absolutte høysesong (’peak season’ som det heter i Manora Village, desember og januar) koster en vanlig villa med to soverom 65.000 baht pr måned. Resten av vintersesongen koster den 50-55.000 baht og i sommersesongen må man betale rundt 45.000 baht. Hvis villaen har eget svømmebasseng øker prisen.

Gode råd til utleiere

- Hva er det som bestemmer hvilke hus som er lett å leie ut?

- Det har mye å gjøre med hva som tilbys utover akkurat standard innbo, sier Garmisch. - Noen huseiere her tilbyr golfkøller som del av leieavtalen. Andre har sykler som fritt kan benyttes. De som har gode løsninger for internett og tv fra hjemlandet har også en fordel på leiemarkedet. Møblementet har også veldig mye å si. Det er stor forskjell på rimelige standardmøbler og virkelig tiltrekkende møbler. Likevel er nok det private svømmebassenget det som trekker mest, eventuelt at huset ligger rett ved det store fellesbassenget.

Et av salgsfortrinnene til Garmisch er at han er tilgjengelig for kundene hele året, seks dager i uken. Han hjelper til med små og store spørsmål og guider både eierne og de som bor på fremleie. En del utviklere i Thailand forsvinner raskt ut av bildet etter at hus eller leiligheter er solgt. Så ikke med Garmisch. Han sørger for at boligfeltene er i god stand, han har femti personer ansatt, som driver med hagestell, vedlikehold, klesvask, restaurant, transport etc. - Vi driver dette som en condo, sier han. - Folk betaler fellesavgift og vi sørger for at alt fungerer som det skal.

De som har besøkt enkelte thailandske boligfelter noen år etter ferdigstillelsen vet hvor fort slike områder kan forfalle hvis det ikke er en god ledelse og villighet til å betale fellesutgiftene blant eierne.

Et hjertesukk om Thailand

Garmisch kommer med et hjertesukk om å drive forretninger i Thailand. Fra en som er vant til sveitsisk punkt

lighet og velsmurte systemer er det temmelig annerledes å komme til Thailand: - Hvorfor kan ikke regelverket være det samme over hele Thailand, og det samme over tid, spør han. - Hvorfor skjer det plutselig endringer i regelverket på landkontoret uten at det er gitt noen forvarsel? Og hvorfor er det andre regler i Phuket enn i Hua Hin, spør Garmisch.

Han har fulgt med på den politiske debatten om landeierskap for utlendinger, og sier at det ofte er enkeltsaker som involverer kriminelle handlinger som trekkes frem som eksempler på utenlandsk eierskap. For eksempel når utbyggere har sam

arbeidet med lokale landkontorer for å bygge på statens land eller i områder som er regulert som bevaringsverdige. Han sier at debatten om dette ofte avspores. Og at det ødelegger for alle de som driver seriøst.

(Thailands Tidende utgave 5/2012 - 1. juli 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge