Marck Christiansen Marck Christiansen foto: Dag A. Ekeberg
2. juli 2012

Dansker i Hua Hin: - Dyre hus selger godt

Skrevet av 

To dansker har drevet firmaet 2nd-Home siden 2005. De har opplevd oppturer og nedturer i markedet. De siste par årene har det vært hus til over 10 millioner baht som har solgt best. - Kommende høysesong ser veldig lovende ut, sier Marck Christiansen.

AV: DAG A. EKEBERG

Marck Christiansen er dansk eiendomsmegler i Hua Hin. Han og partneren Steve Laursen driver på syvende året, og har fått med seg både oppgang og nedgang i markedet. Etter krakket i 2008 forsvant brorparten av de nærmere 20 meglerfirmaene i Hua Hin, men fem større firmaer holdt stand, deriblant 2nd-Home. Og Christiansen tror han vet svaret på hvorfor de overlevde, ja faktisk lever i beste velgående:

- Vi samarbeider kun med de husbyggere vi stoler hundre prosent på. Blant ca. 80 villaprosjekter i Hua Hin for tiden så selger vi kun for ti. Disse er erfarne utbyggere som vi vet at kjøperne kan stole på.

Christiansen tenker langsiktig, og vil heller sove godt om natten enn å få til et salg som han senere vil angre på, som han selv sier.

Christiansen sier at det i vinter ikke var mulig å oppdrive et eneste hus til leie i Hua Hin. Det begynte med flommen i Bangkok i fjor høst, som drev mange thaifamilier til Hua Hin. Så overtok høysesongen, og det var absolutt helt fullbooket på leiefronten. Først i mars begynte det å bli ledige hus.

Droppet langtidsleie

2nd-Home formidlet tidligere langtidsutleie etter en standard metode i Thailand som sier at agenten beholder en måneds husleie for en avtale på 12 måneder, eventuelt en halv månedsleie for en seks måneders avtale. Dette har de nå gått bort fra: - Det ble rett og slett for mye problemer med disse avtalene. Mange leietakere forlater hus og kontrakt før tiden er ute. Likeledes var håpet av vi etter å ha formidlet leien kunne overlate videre kommunikasjon til leietaker og utleier. Men i praksis viste det seg at leietaker uansett henvendte seg til megler når det var problemer. Så nå har 2nd-Home gått over til å ta en fast pris pr måned for å formidle utleieobjekter.

[ annonse ]

Nedtur – snart opptur igjen

2nd-Home ble startet i 2005, og da var etterspørselen på eiendomsmarkedet i Hua Hin sterkt voksende, mye på grunn av effekten av tsunamien i Phuket julen 2004. Mange begynte å se seg om etter nye markeder utover Phuket, og Hua Hin var et naturlig valg.

- I årene 2005-2007 krevde det ikke så mye av eiendomsmeglere. Et salg var i snitt gjennomført i løpet av et par uker. Det var mange som kjøpte direkte via messer etc. i hjemlandet. Nå tar et salg fra 1 til 3 måneder å få gjennomført, sier Christiansen, som ikke legger skjul på at det har vært et veldig tregt eiendomsmarked de siste årene. Han ser imidlertid tegn til bedring allerede fra kommende sesong.

- Min spådom er at om et års tid, kanskje allerede fra neste høysesong, vil vi merke en stor økning i omsetningen av eneboliger her i Hua Hin. Vi merker at kanskje så mye som 30 prosent av leietakerne har ønske om å ei eget hus her nede. Det er bare snakk om at de får finansene i orden fra hjemlandet først.

Primærmarkedet for 2nd-Home er Danmark. Ellers er det fire andre store nasjonaliteter, nemlig engelskmenn, hollendere, nordmenn og svensker. Christiansen ser for øvrig at konkurransen på meglermarkedet øker, i og med at store internasjonale firmaer som Collier, Nation Wide og Century 21 snuser på Hua Hin.

Russere flykter fra russere

Ellers er det også i Hua Hin mye russiske kjøpere i markedet. Men Christiansen mener han ser en forskjell fra Pattaya og Phuket: - Mange av russerne her ønsker å komme seg vekk fra de store horder av andre russere, sier han med et smil. - De spør ofte ‘er det mange russere her?’, og hvis vi svarer ‘ja’ så forsvinner de ut av døra. Dette er ofte russere som kan snakke engelsk, og gjerne vil feriere litt vekk fra sine mindre lærde landsmenn som inntar thailandske feriesteder for tiden.

- Så det blir ingen russisk tolk ansatt hos dere?

- Man skal aldri si aldri, men det er nok tvilsom. Jeg håper ikke Hua Hin blir som Pattaya med hensyn til russere, sier Christiansen.

Trafikkaos

Vi bringer opp trafikken på hovedvegen inn og ut av Hua Hin. Her er det lange køer på ettermiddagene og i helgene.

- Myndighetene her er dessverre veldig trege med å bygge infrastruktur, sier Christiansen. De har startet å lage avlastningsveg langs jernbanen. Arbeidet er godt i gang noen steder, men det kan se ut som ferdigstillelsen ligger langt inn i fremtiden. Han mener at myndighetene i Pattaya og Phuket er raskere til å respondere til krav fra økt byggevirksomhet der.

Hua Hin var lenge kjent som turiststedet uten noe skikkelig kjøpesenter. Det er det nå blitt en endring på, etter at Villa Market har åpnet langs hovedvegen en snau kilo

meter syd for sentrum. Der er det nå fullt hus dagen lang og det må allerede bygges ekstra parkeringshus. Trafikken inn og ut av Hua Hin er imidlertid ikke hjulpet av dette kjøpesenteret, og lange køer er daglig kost der.

Dyre hus selger best

Christiansen har gjort en del observasjoner om eiendomsmarkedet den siste tiden:

- Det eksklusive markedet på eiendom over ti millioner baht har faktisk vært godt de siste par årene, i motsetning til resten av markedet. Velstående mennesker har jo penger uansett hvordan verdenskonjunkturene er, og mange har benyttet anledningen til å investere i eiendom når prisene har gått ned de siste årene. Vårt firma har faktisk hatt flest salg i klassen over 10 millioner baht de siste to årene. Mellomsegmentet  5-10 millioner baht har vært helt dødt, sier Christiansen. Rimelige eiendommer har hatt noe omsetning.

Eierform i form av leie, såkalt leasehold, er den vanligste eieformen for nybygg i Hua Hin. Det er mange som kvier seg for å opprette firma for å eie sine hus. Christiansen kan opplyse at når det gjelder nye hus så formidler de kun leasehold. Enkelte gjensalg kan være i form av firmaeierskap.

Forsvarlig med kun leasehold

- Som tidligere nevnt så representerer vi kun cirka 10 eiendomsutviklere her i Hua Hin, og det er utviklere som vi av erfaring vet at opererer forsvarlig mht salg som leasehold. Det vil si at de oppretter et eget firma som kun har som formål å eie landet husene bygges på, og har sine inntekter fra registrering av leasehold. Så er det et helt separat firma som drifter boligfeltene. Dette betyr at man kan være trygg på eierskapet.

Christiansen nevner også at når en vil selge et hus som er kjøpt på leasehold, så vil den nye eieren starte ‘på nytt’ med en fersk 30-årig leaseavtale registrert på landkontoret, samt en kontraktsbundet rett til å fornye avtalen etter 30 år, samt å kunne overdra leaseholdet ved arv.

2nd-Home formidler ikke så mye salg av rene landområder. De har gjort det tidligere, men Christiansen innrømmer at det finnes tvilsomme aktører i markedet og at de holder seg unna dem. Han vet imidlertid godt hvor ‘landet ligger’, og sier at det fortsatt er mulig å kjøpe billig land i Hua Hin hvis man beveger seg litt innover i landet:

- 6-7 kilometer unna sentrum er man gjerne nede i 1 million baht pr rai, og det er billigere enn mange andre turiststeder, sier Christiansen.

Tre salgspunkter for Hua Hin

- Hva er de tre viktigste grunnene til å velge Hua Hin som feriested, spør vi Marck Christiansen. Da må han tenke seg godt om. Men han kommer med en gjennomtenkt liste som følger:

1. Hua Hin har fortsatt sitt thailandske islett. Dette er en ekte thaiby, imotsetning til det man kan føle når man kommer til for eksempel Phuket eller Pattaya.

2. Livet her i Hua Hin er behagelig og avslappet. Men det er mange tilbud for familier og pensjonister, og lett å komme i kontakt med likesinnede. Det er ingen grunn til å sitte på en bar hele ferien. Det er også et behagelig prisnivå her.

3. Geografisk og klimamessig er Hua Hin veldig gunstig. Avstanden til Bangkok er ikke avskrekkende, og Hua Hin er det turiststedet med minst regnvær i hele Thailand.

(Thailands Tidende utgave 5/2012 - 1. juli 2012)

 

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge