- Heller Norge enn Thailand Foto: Privat
2. august 2012

- Heller Norge enn Thailand

Skrevet av 

Dao (43) var bare 17 år gammel da hun flyttet til Norge, hvor hun var sikker på at alle hadde en stab med tjenere. Thailand besøkes på ferieturer, og da er hun ivrig ute med pekefingeren for å lære thaiene å tenke mer som nordmenn.

- Du trodde alle hadde tjenere. Vil det si at han som brakte deg til Norge skrøt på seg litt vel mye?

- Haha...neida. Han skrøt ikke av noe som helst. Men jeg hadde sett filmer på tv, og der var det mange som hadde tjenere. Så det første jeg tenkte da jeg kom til huset i Norge var hvor han hadde gjemt tjenerne sine.

- Hva tenkte du da du ble spurt om du ville flytte til Norge, bare 17 år gammel?

- Jeg hadde veldig lyst til å se hvordan verden så ut. Lyst til å oppleve nye ting. Jeg var ikke redd, men jeg visste ikke noe om Norge og kunne bare si “yes” og “no” på engelsk. Men det var jo mye enklere før, for vi trengte ikke visum for å reise hit. I tillegg hadde jeg allerede fått barn, så det viktigste var å komme et sted hvor fremtidsmulighetene var bedre for barnet mitt. Det gikk nok 2-3 år før jeg virkelig følte at jeg ville bo i Norge.

- Vi har hørt om thaier i Norge som sier de vil bo her fordi de føler det er for mye press på en thaijente i Thailand for å forsørge familien. Er det noe av grunnen til at du har blitt boende i Norge?

- Det er sant det du sier, men det kommer helt an på jenta selv. Noen er ikke tøffe, og da hjelper de alle som spør. Men jeg har alltid vært tøff og svart tilbake. Hvis det er noen jeg ikke vil hjelpe, så ber jeg dem finne en jobb og forsørge seg selv.

- Hva tenker du om Thailand nå, etter at du har bodd størstedelen av livet ditt i Norge?

[ annonse ]

- Jeg ser på Thailand som et ferieland. Jeg liker meg bedre i Norge fordi jeg føler meg utrygg i Thailand. Jeg stoler ikke så mye på mennesker i Thailand, for mange lyver for å oppnå fordeler. Det er farlig å gå alene for jenter, og man kan risikere å få bank om man kikker lenge på noen. Og mange liker å fremstå som rike eller mye bedre enn de er. Det var mye bedre før, men mye er dessverre forandret og blitt dårlig nå.

- Hvilken kontakt har du med det thailandske miljøet i Norge?

- Veldig lite. Og grunnen er som jeg sa tidligere, at noen snakker for mye og vil fremstå som bedre enn andre. Snakker om hvor mye de har. Og at de tror de vet alt, mens vi andre ikke kan noen ting. Jeg liker å være ærlig og si sannheten, og ikke late som jeg er bedre enn andre. Jeg kan ingen-ting...haha...og jeg har gjeld ennå uten å være flau over det.

- Hva synes du om den norske maten?

- Jeg spiser alt.., nesten alt. Men rakfisk og pultost, fysj. Når jeg lukter rakfisk blir jeg kvalm.

- Ved hvilke anledninger tenker du at nordmenn er rare i forhold til thaier?

- Jeg tenkte det for mange år siden, men ikke nå. Det jeg reagerte på var at nordmenn er veldig private. At folk har eget hus, og spiser sin egen middag uten at mange andre kommer. Men nå har jeg vært her i mange år, og liker bedre den norske kulturen. Nå klarer jeg ikke være i Thailand mer enn i 2-3 måneder, fordi det er mye bråk. Er man i en storby er det bråk, men også på landsbygda er det mye bråk. Mange har sosiale problemer, mange kommer for å få mat, andre maser om å få ting og noen er frekke. Så da liker jeg meg bedre her på Toten, hvor det er rolig og ikke mye mas. Og når jeg er i Thailand så forsøker jeg å lære dem å være mer som nordmenn.

- Unnskyld...hva?

- Haha...da mener jeg det å ha mer folkeskikk. I Norge er det mange uskrevne regler om hvordan man skal oppføre seg, hva som er sosialt akseptert. Dette prøver jeg å lære de på landsbygda i Buriram. I tillegg er jeg der med pekefingeren om noen skal kjøre motorsykkel uten hjelm, bil uten sikkerhetsbelte...og at de går uten refleks om kvelden. Jeg pleier å ha med meg refleksvester fra Norge som jeg deler ut på landsbygda.

- Men du har fortsatt thailandsk blod, så hva er fremtidsdrømmen din?

- Det må bli å bo i Norge seks måneder, og i Thailand om vinteren når jeg blir pensjonist. Selv om jeg har problemer med å være der i lange perioder nå, så håper jeg i fremtiden at det skal gå an å bo halvparten av året i hvert land. Det er min fremtidsdrøm.

(Thailands Tidende utgave 6/2012 - 1. august 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge