2. september 2012

Thai-ris kan forhindre krise

Skrevet av 

Thailand er ansvarlig for en tredjedel av den samlede riseksporten i verden, og de har store lagre av ris liggende. Ifølge seniorøkonom Abdolreza Abbassian hos FNs matvareorganisasjon kan dette faktum bidra til å forhindre en matvarekrise fremover.

I USA har det nemlig vært ekstrem tørke i sommer, og i India har det falt betydelig mindre regn enn hva som er vanlig under monsunen. Dette vil ramme avlingene, og da

spesielt ris og korn. For folkerike land i Asia, Midtøsten og Afrika er ris det viktigste matvaretilskuddet, skriver Dagens Næringsliv.

- Vi kan stå foran den verste tørken siden 1972, sa landbruksminister Sharad Pawar nylig til Indian Express.

Det er fire år siden verden sist opplevde en matvarekrise. I 2008 var det elendige risavlinger i Asia som utløste krisen. Vietnam og India innførte eksportforbud på ris. Prisen på ris ble fordoblet og i en rekke land var det demonstrasjoner og opprør på grunn av prisene.

Ifølge FN vil det bli produsert 465 millioner tonn ris i år, en ny rekord. I Thailand har ikke rislagrene vært større siden 1960-tallet.

Ifølge Thai Rice Exporters Association falt riseksporten med 45 prosent i årets første fem måneder. De mener årsaken til eksportnedgangen er kostbare valgløfter. Pheu Thai-partiet ble valgt i fjor på løftet om å bedre levestandarden til thailandske risbønder. Staten har garantert for en minstepris på ris som ligger 30 prosent over dagens markedspris. (dae)

(Thailands Tidende utgave 7/2012 - 1. september 2012)

[ annonse ]

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge