Sopisa instruerer Kwan Sopisa instruerer Kwan foto: Helge Heyerdahl
2. september 2012

Ny generasjon thaidansere i Norge

Skrevet av 

Du kan se de unge, grasiøse danserne på thaiarrangementer rundt om på Østlandet. Men hva får jenter i sin beste ungdom til å sverge til en slik eldgammel tradisjon?


Vi er invitert til Jordalhallen i Oslo for å besøke Den thailandske kvinneforenings dansegruppe. I lokalet til taekwondo-klubben er det lagt atskillig mer kjærlighet og ømhet i bevegelsene enn når det trenes kampsport der. En invitasjon til Norge for å opptre på den thailandske kongens fødselsdagsfest i Oslo i 2006 førte etter hvert til at grunnleggeren av dansegruppen, Pum, faktiske bosatte seg i Norge.

- Jeg drev med dans i Bangkok, og da den thailandske ambassaden i Norge inviterte oss for å opptre så takket vi gladelig ja til det. Etter det ble det flere invitasjoner til Norge for å lære bort thaidans og -kultur, og i 2009 pakket jeg like gjerne kofferten og flyttet hit permanent, forteller Pum.

Artikkelen fortsetter under bildene (foto: Helge Heyerdahl)

Holder på tradisjoner

Det er midt i sommerferien, men det forhindrer ikke danserne Sopisa, Kwan, Preaw og Namtan fra å trene i tre timer mens den sjeldne ettermiddagssolen varmer utenfor

[ annonse ]

- Jeg synes det er morsomt å være med, og det er en fin måte å holde på kulturen vår. Thaier i Norge er ikke flinke nok til å holde på våre tradisjoner, mener Namtan (19).

Sopisa (18), som både er trener og utøver, synes det er viktig å bringe tradisjonen videre, og bruker mye fritid på å reise til andre norske byer for å instruere thaidansere.

- Jeg husker jeg gråt første gangen mamma ville at jeg skulle begynne på thaidans i Bangkok. Men nå er det helt annerledes, og nå elsker jeg å lære opp dansere og vil at flest mulig blant barn og ungdom skal bli med.

 

Ordløst budskap

Alle bevegelser i thaidansen representerer et ord, så en dans forteller en historie uten at det sies noe.

- Har det vært noen utvikling innen thaidansen, med det mener jeg om det er tatt inn nye ord i dansen som for eksempel datamaskin og kjøpesenter?

- Haha, nei det har det ikke. Dansen har alltid vært den samme, med de samme betydningene for de forskjellige bevegelsene. Det viktigste er at dansen skal være oppbyggelig, så det er fokus på positive betydninger, forklarer Kwan (17).

 

Mange opptredener

Jentene opptrådte i Amsterdam tidligere i år, og har vært i Tyskland før det. De er et populært innslag på arrangementer med thailandske arrangører rundt om i Norge. Jentene trekker frem som eksempel thaifestivalen i Brevik, som i år ble arrangert 28. juli. Det finnes en thaidansgruppe i Fredrikstad også. Og Sopisa har en stående invitasjon fra thaier i Sverige om å komme å undervise der.

- Vi vil gjerne være med på mer, men det koster penger å reise, så av og til må vi si nei, sier Preaw (15).

Sopisa supplerer: - I tillegg samarbeider kvinneforeningen vår med den kinesiske foreningen CPN, hvor vi utveksler kultur og lærer hverandre blant annet dans.

 

Ingen lek

- Hvordan synes de norske vennene deres om den tradisjonelle dansen, har dere forsøkt å få noen til å begynne?

- En kamerat så det, og han sa det så kult ut. Og når folk ser bilder av oss så sier de at det ser fint ut. Men nå er det jo sånn at gutter liker mest hiphop og sånt. Også de thailandske guttene er sånn, så vi har ikke fått med noen gutter ennå, sier Kwan.

Sopisa utdyper: - Dette er en type dans man må ha i blodet, tror jeg. Man er ikke med bare fordi det ser kult ut, eller for å trene. Det har med buddhisme å gjøre, så du må ha det i hjertet og være med fordi du går hundre prosent inn for det.

Grunnleggeren Pum har også planer om et annet prosjekt som går ut på kulturutveksling blant forskjellige innvandrergrupper i Norge. Imens trener jentene iherdig på å perfeksjonere seg med treninger i Jordalhallen på tirsdager og Lilleaker skole på søndager. Takket være støtte fra Den thailandske kulturforeningen dekkes leie av lokaler.

 

Historikk:

Hva: Thaidans (Ram Thai). I tidlige tider sett på som en symbolsk link mellom natur, jord og gudsrikene.

Når: Det sies at den første thaidansgruppen ble opprettet i år 1431.

Hvem: I starten var dansen forbeholdt som underholdning for kongelige og i domstolene.

(Thailands Tidende utgave 7/2012 - 1. september 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge