John A. Haerum John A. Haerum foto: Oddvar Wangberg
2. oktober 2012

«Johna»: – Slik havnet jeg i Pattaya

Skrevet av 

John A. Haerum («Johna») fra Vika i Oslo har bodd i Pattaya i over 25 år og har lang erfaring med forretninger, lov og rett i Thailand.

 

Johna reiste ofte til Østen som agent for filmindustrien. Han måtte alltid skifte fly i Bangkok på returen. Her forteller han hvordan han havnet i Pattaya første gang:

– En gang reiste jeg med SAS ved juletider og flyet var overbooket fra Bangkok til Norge. Flyselskapet tilbød 400 dollar til passasjerer som kunne tenke seg å vente i Bangkok i to døgn på neste ledige fly. Jeg slo til på det tilbudet.

Johna ble bitt av basillen: – I 1987 leide jeg meg en stor bil og reiste rundt i hver krik og krok av Thailand i tre måneder. Jeg fant ut at Thailand har en uendelig storslått natur å by på. Men ikke nok med det, i tillegg møtte jeg alle de hyggelige, høflige og gjestfrie menneskene som bor her.

 

Forretningskarriere

– Jeg flyttet ikke til Pattaya først, men bodde en tid i Bangkok, sier han. – Det var ikke jentene i Pattaya som fristet meg, for dem var det nok av hjemme i Norge, men jeg ville ut til havet med sol og sjø.

Johna åpnet et turistkontor i Pattaya, som etter hvert ble en god arbeidsplass. Han forteller: – Advokatkontoret Thai Legal & Associates skjønte at det gikk godt for meg, og jeg ble rett og slett headhuntet for å samarbeide med dem. Det ble åtte år på kontorstolen, og jeg fikk god tid til å sette meg inn i thailandsk lovverk.

Haerum er grunnleggeren av Scandinavian Expats Club i Pattaya. Der var han formann lenge, og er fortsatt aktiv. Han utgir også magasinet The Viking på papir og web. I tillegg driver han firmaet Scan Siam som rådgiver for skandinaver om eksempelvis salg og kjøp av bil, hus og inngåelse av ekteskap.

[ annonse ]

 

Kjenner alle

John A. Haerum er en omsvermet person. Vi ser ham overalt, på Sjømannskirken, på ulike arrangementer, han snakker i mikrofonen her og holder i kamera der, er på fornavn med ordføreren.

– Det er riktig, jeg har lang erfaring i arbeid med mennesker og får invitasjoner til det meste som skjer her i byen, sier han.

– Nå har du jo fått pensjon fra NAV så da er det vel på tide og overlate ansvaret til andre og pensjonere seg for godt?

– Da må du nok vente til jeg blir gammel nok, og det er ikke ennå, svarer Johna med et bestemt smil.

(Thailands Tidende utgave 8/2012 - 1. oktober 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge