Statuen som ble stoppet i tollen Statuen som ble stoppet i tollen (Foto: Kulturdepartementet)
2. november 2012

Importert Buddha-statue returneres

Skrevet av 

Et norsk importfirma risikerer straff etter å ha importert en gammel Buddha-statue uten å ha innhentet tillatelse fra thailandske myndigheter. Statuen skal nå returneres til Thailand.

Buddha-statuen, som er av burmesisk opprinnelse og anslått til å være 100 til 150 år gammel, ble konfiskert av tollvesenet. Den ble eksportert av det thailandske selskapet Sunny Antiques JJ i Bangkok til en norsk importør av ulike gjenstander fra Thailand.

Norge er medlem i UNIDROIT-konvensjonen og UNESCO-konvensjonen av 1970, som begge regulerer hva som skal skje hvis kulturgjenstander blir stjålet eller eksportert uten tillatelse. I Norge er det kulturminneloven som regulerer dette. Den norske importøren risikerer bøter og fengsler i inntil ett år hvis politiet finner at de forsettlig eller uaktsom har overtrådt forbudet mot ulovlig import av kulturgjenstander. Denne loven åpner for at det under særdeles skjerpende omstendigheter kan gis fengsel i inntil to år.

Femårs grense

Denne saken blir juridiske komplisert ved at Thailand ikke har ratifisert de to konvensjonene. Det norske kulturdepartementet har derfor bedt den thailandske ambassaden om informasjon om landets forhold til de to konvensjonene.

Thailand har et generelt forbud mot eksport av Buddha-statuer og andre religiøse gjenstander som er eldre enn fem år. Spesielle tillatelser kan i begrenset grad gis til buddhister som trenger disse for utøvelse av sin tro i utlandet, samt til utveksling mellom kulturelle og religiøse institusjoner.

Pass på hva du tar med

En reisende i Thailand kan risikere høye bøter og varetekt i påvente av rettssak hvis gjennomlysning av bagasjen ved utreise avslører slike gjenstander. Disse reglene gjelder også for utførsel av amuletter eldre enn fem år. Selv en buddhist som ønsker å ta med seg sine amuletter får bare lov til å ta med inntil fem stykker. Dette kan han gjøre uten å søke. En som ikke er buddhist må søke om tillatelse.

[ annonse ]

I mange gamle templer er det vanlig å se flotte Buddha-statuer stå hodeløse som resultat av suvenirjegeres hensynsløse jakt på trofeer. Thailandske myndigheter prøver å begrense dette ved å ha strenge regler for eksport.

Kulturdepartementet prøver nå å avklare hvor de skal sende den ulovlig importerte Buddha-statuen. Den thailandske ambassaden i Oslo har i en e-post sagt at de vil finne ut hvor statuen skal sendes. De lurer også på hvem det er som skal betale for frakten i henhold til konvensjonene.

(Thailands Tidende utgave 9/2012 - 1. november 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge