Advokat Kristine Aarre Hånes Advokat Kristine Aarre Hånes (Foto: RettAdvokat)
2. november 2012

Flest thaier i voldelige ekteskap

Skrevet av 

Thaier topper statistikken over de som vil bryte ut av voldelige ekteskap i Norge. En utvisningssak for en russisk kvinne i Bergen har satt søkelys på problemstillingen.

Utlendingsdirektoratet (UDI) møter motbør i Bergen for tiden. De har utvist en russisk kvinne som begjærte skilsmisse fra en etnisk nordmann etter at han truet henne med motorsag. Kvinnen ønsker å fortsette å bo i Norge, men UDI har altså vedtatt utvisning.

Kvinnens advokat, Kristine Aarre Hånes i firmaet RettAdvokat, uttalte i sakens anlegning at hun aldri har opplevd et avslag på lignende grunnlag. Hun sa samtidig følgende: ”Vi har svært mange klienter fra Thailand, Russland, Ukraina og Brasil som prøver å bryte ut av voldelige ekteskap, men som er livredde for å bryte ut før det er gått tre år.”

Vi tok kontakt med advokaten, for å få utdypet problemstilingen:

- Kan du tallfeste “Svært mange klienter”?

- Når jeg uttaler “Svært mange” i artikkelen i BT dreier det seg om titalls kvinner som har holdt ut voldelige ekteskap i frykt for å miste sin oppholdstillatelse. En typisk situasjon vi kommer borti er kvinner som søker tilflukt ved et krisesenter, og får der informasjon om sine rettigheter som offer for familievold, herunder informasjon om opphold på grunnlag av mishandlingsparagrafen.

Syv thaier hittil i år

[ annonse ]

- Blant de fire landene du nevner, hvor ligger Thailand tallmessig?

- Når det gjelder klienter fra Thailand, har vi siden 2004  bistått mange kvinner som har opplevd vold i familien. Det eksakte antallet har jeg ikke, men bare i 2012 har vi bistått syv kvinner fra Thailand.

- Er det noe som spesielt karakteriserer thailandske kvinner i slike situasjoner, til forskjell fra de fra Øst-Europa og Brasil?

- Situasjonen til thailandske kvinner skiller seg ikke fra situasjonen til andre utenlandske kvinner som opplever vold.

Menn utnytter situasjonen

Hånes fortsetter: - Dessverre utnytter mange menn denne sårbarheten, og vi hører ofte historier om at menn bruker 3-års regelen som en trussel. F.eks. ”hvis du går til politiet, blir du  kastet ut av landet.”

- Vi representerer i hovedsak utenlandske klienter og har klienter fra over 80 land. Syv thailandske klienter er det nok det meste vi har hatt pr år, men vi er naturligvis ikke eneste advokatfirma i Bergen som driver med denne type saker.

 

Mest mishandlet i Norge

Siden ny utlendingslov kom i 2010 har UDI behandlet 292 saker hvor utenlandske borgere har søkt om opphold på selvstendig grunnlag etter å ha skilt seg. Drøyt 46 prosent har fått avslag.

Av de 292 sakene som ble behandlet etter denne mishandlingsbestemmelsen kom flest fra Thailand, nærmere bestemt 40 søknader, eller 13 prosent av totalen. 26 søknader var fra Pakistan, 25 fra Filippinene, 15 hver fra Russland og Ukraina.

Det er Therese Bergwitz-Larsen, kommunikasjonsrådgiver i Utlendingsdirektoratet (UDI) som opplyser dette. Hun forteller videre at avslagsprosenten for thaier var på 40, litt under gjennomsnittet.

Det er ca. 31.000 pakistanere, 20.000 vietnamesere, 14.000 filippinere og 13.000 thaier i Norge.

 

Flest thaier på krisesenter

Mai Thomsen ved Krisesenteret i Bergen kan fortelle oss at 69 prosent av alle kvinner som har bodd der hittil i år har utenlandsk opprinnelse. Av disse utgjør kvinner fra Thailand 19 prosent (eller 13 prosent av totalen). Thaier er den største minoritetsgruppen. Dernest kommer filippinere med 10 prosent og polakker med 8 prosent. Antall thaier som kontakter krisesenteret øker. I fjor utgjorde de 16 prosent av utlendingene.

(Thailands Tidende utgave 9/2012 - 1. november 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge