2. desember 2012

Lederartikkel: Hvorfor lurer thaiene oss?

Skrevet av 

Vi rapporterer i denne utgaven at det er 17 ganger dyrere å ta taxi i Oslo enn i Bangkok. Det forteller mye om de gode forhold man etter hvert har bevilget seg i Norge, men det forteller også mye om det thailandske samfunnet. Her er det nemlig ikke lett å leve et normalt liv på en ordinær lønning. Og det er da også grunnen til at mange vanlige thaier må gjøre seg til kjeltringer for å tjene til livets opphold.

 

Taxisjåfører gjør seg til kjeltringer ved å lure oss utlendinger. De lar være å slå på taksameteret og tar isteden betalt i runde summer. Årsaken er, som vi skriver på side 12, at det er vanskelig å tjene tilstrekkelig i den beinharde konkurransen i taxinæringen i Bangkok. Takstene for taxi har ikke vært økt siden 2008. Tenk at du kan kjøre taxi for kun én krone per kilometer i tykkeste Bangkok. Det er ikke rart de forsøker å tjene litt ekstra. I transportnæringen er det også andre som lurer oss. Mopedtaxier, tuktuk-er og bahtbusser tar ofte ekstra betalt når de ser at det kommer turister.

 

Mange små thairestauranter i turiststrøk legger på noen baht for turister. Det fører lett til at de taper kunder når turistene oppdager lureriet. Da er det bedre å gjøre som en resort vi besøkte i Isan nylig. Der sto det klart og tydelig på et skilt at det kostet 40 baht for thaier å benytte svømmebassenget mens utlendinger måtte betale 50 baht. Det er mye redeligere enn å lure til seg pengene uten å opplyse om det. Vi hadde dog tenkt å foreslå at når de først skulle gjøre forskjell, hvorfor ikke dra til litt skikkelig? Faranger har da alltids råd til å betale 100 baht for en svømmetur, spesielt i et område hvor det kan være hundrevis av kilometer mellom hvert skikkelige basseng.

 

Fra og med nyttår trer minstelønnsøkningen i kraft i Thailand – selv om det er mange som ikke tror det før de ser det. Da skal alle arbeidere tjene minst 300 baht pr dag. Unntaket er hushjelper, som ikke har noen regulert lønn, slik vi skriver på side 11 i denne utgaven. Hittil er lønnsøkningen innført kun i de sju rikeste provinsene. Fra nyttår blir det altså innført over hele landet. Dette var et av de store valgløftene til Pheu Thai. Det er nok av skeptikere som har sagt at dette vil få drastiske konsekvenser for konkurranseevnen til thailandsk industri.

 

[ annonse ]

Hvis minstelønnen faktisk blir innført, ikke bare lovmessig, men også i praksis utover i landet, så vil thaier i ordnede arbeidsforhold få et bedre liv. Det er i hvert fall teorien. Men som alltid er det forskjell på politikeres ønskedrømmer og virkeligheten. En så kraftig lønnsøkning – mange vil få over 50 prosent  økning – vil føre til at arbeidsgivere må redusere arbeidsstokken og færre må gjøre samme jobb som tidligere. Det gjør at arbeidsledigheten vil øke. Lønnsøkningen kan også føre med seg inflasjon, som vil spise opp noe av økningen.

 

Det er ikke uvanlig at forretningsdrivende i Thailand blir svindlet av sine ansatte. Kanskje det vil endre seg nå. Uansett unner vi alle thaier minst 300 baht pr dag. Det er fortsatt ikke mye å rutte med. Vi må nok fortsatt belage oss på å bli lurt, men kanskje ikke så ofte som før.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør

 

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2012 – 1. desember 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge